Regija

Filip Hrgović na Boxrecovoj ljestvici teškaša i dalje u konstantnom padu

Filip Hrgović
 Nick Potts/PA Images/Profimedia
Najboljeg hrvatskog teškaša iza sebe ostavljaju čak i boksači koji gube

Iako u svijetu profesionalnog boksa postoje četiri elitne organizacije (WBO, WBA, WBC i IBF) te svaka od njih ima svoju rang ljestvicu boksača za svaku kategoriju, mnogi najrelevantnijim prikazom trenutnog stanja u boksu smatraju ljestvicu BoxReca. Njena prednost je ta da ništa nije subjektivno nego se radi o čistoj matematici. Boksači osvajaju bodove na račun svojih rezultata, gdje se u obzir uzima protivnik, njegovo bodovno stanje prije meča te metoda pobjede ili poraza. Sve to odlazi u podosta kompliciranu formulu (objašnjenu na Boxrec stranici) te se tako dolazi do bodovnog statusa boksača.

Upravo zbog toga se ta ljestvica i u medijima spominje puno češće od one spomenutih organizacija, budući da na njih itekako utjecaj imaju promotori boksača i njihovi odnosi s ljudima iz organizacija koji su zaduženi za stvaranje ljestvica.

A na spomenutoj ljestvici Filip Hrgović tone sve više. Boksač koji je prije otprilike dvije godine dogurao do 13. mjesta, a u međuvremenu nije doživio niti jedan poraz, pao je od tada čak 20 pozicija i trenutno se nalazi na 33. mjestu. To dovoljno govori o tome s kakvim se boksačima Hrgović nakon susreta s Ericom Molinom susretao te koliko su mu isti donijeli bodova. Najbolje rangirani hrvatski teškaš s razlogom ovdje ne stoji dobro i jedini razlog toga je popis protivnika. Niti jedan drugi. Jer BoxRec ne ocjenjuje vašu kvalitetu nego isključivo rezultate.

Posebno tu vrijedi obratiti pažnju na neke boksače koji se nalaze ispred Hrgovića. Navesti ćemo primjer Adama Kownackog, koji je spojio dva poraza od Roberta Heleniusa, no i dalje je 20. teškaš svijeta. Otto Wallin, boksač kojeg ćemo krajem mjeseca gledati protiv Dilliana Whytea, a pamtimo ga iz meča protiv Tysona Furyja, je na 17. mjestu. Joe Joyce je recimo 13., Agit Kabayel 14., a Hughie Fury, unatoč dosadašnja tri poraza u karijeri, 18. teškaš svijeta. Vrijedi svakako spomenuti kako je Tony Yoka 19., a mogući idući Hrgovićev protivnik, Martin Bakole, 21. na ljestvici.

Efe Ajagba je unatoč prvom porazu u karijeri, kojeg mu je proteklog vikenda nanio Frank Sanchez, i dalje ispred Filipa, odnosno 28., a tu su i Simon Kean te još dva potencijalna Filipova protivnika, Zhang Zhilei i Dempsey McKean. Od poznatih imena, iza Hrgovića, a unutar prvih 50 se nalaze Mariusz Wach, Mahmoud Charr, Fabio Wardley, Nathan Gorman i Chris Arreola. BoxRec ljestvicu teške kategorije možete pogledati OVDJE.

S druge strane, ono što se Hrgoviću više sviđa i što mu svakako budi nadu da bi uskoro uistinu mogao doći do meča za svjetsku titulu su službene ljestvice organizacija. Na onoj IBF-a nalazi se na trećem mjestu te su ispred njega tek Oleksandr Usyk kao prvak te Anthony Joshua i Charles Martin. Ipak, svakako vrijedi navesti kako IBF u svom poretku uopće nema Tysona Furyja, Deontaya Wildera ili Dilliana Whytea, a Michaela Huntera su uklonili kad je ovaj otkazao meč protiv Hrgovića za njihovog izazivača.

Na WBC ljestvici, na kojoj recimo nema Joshue i Usyka, Hrgović je deveti. Zapravo, na svakoj ljestvici nekih od realno najboljih boksača svijeta, koji bi realno svuda imali mjesto u Top 10, jednostavno nisu prisutni. Razlog toga je što se dogodilo da su nastupali na priredbama gdje te organizacije nisu imale jurisdikciju ili je stvar privatnih razloga. I to je još jedan od razloga zbog čega fanovi najviše preferiraju ovu BoxRecovu. No, kad se odrađuju obavezni izazivači, onda ljestvice organizacija igraju ulogu. Zbog toga svakako vrijedi napomenuti kako je Hrgović kod WBA i kod WBO na 12. mjestu. Sve spomenute ljestvice možete pogledati OVDJE.

Bilo kako bilo, Hrgoviću je pod hitno potreban jaki meč, ne samo zbog uspona na BoxRecovoj ljestvici te ljestvici organizacija nego i zbog njegovog samog ugleda. Sve više ljudi smatra ga neprovjerenim boksačem koji do sada nije imao pravi ispit, a kod kuće u Hrvatskoj mu reputacija također zbog toga svega pada. Osim toga, ako uskoro svjetski prvak bude apsolutni prvak, biti obavezni izazivač jedne organizacije neće biti dovoljno. Svaka će imati svog, a onda će trebati iz nekog razloga biti marketinški najprofitabilniji od sve četvorice, a Hrgović tu trenutno jako loše stoji. To je osim, njegove kvalitete, drugi najveći razlog zbog čega tako teško dolazi do protivnika iz samog vrha. No, zašto se ne okuša protiv nekoga tko je na BoxRecu otprilike njegovog ranga? Taj odgovor mogu dati samo njegovi promotori.

Linker
21. travanj 2024 11:36