Regija

FNC Armagedon rezultati: Mario Žgela slavio brutalnim nokautom, viđeno još nekoliko sjajnih prekida

FNC Armagedon
 Boris Kovacev/Cropix
Šibenska Tvrđava sv. Mihovila ugostila je spektakularno polufinale FNC Armagedon turnira

Sve smo bliže samoj završnici i osvajačima ovosezonskog izdanja FNC Armagedon turnira. Danas smo imali prilike pogledati polufinala druge sezone, a dojam cijele priredbe dodatno je pojačan odabirom Tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku kao lokacije na kojoj su se borbe održale.

Mario Žgela slavio je sjajnim nokautom protiv Žarka Jankovića u polufinalu poluteške kategorije, a izuzev tog nokauta vidjeli smo čak još pet prekida. Dakle, samo tri od ukupno devet borbi otišle su na bodove. Gotovo svaka borba ponudila je izrazito visoku kvalitetu MMA-a za turnir ovakve razine. Borci iz Ahilej borilačke akademije prezentirali su sjajno hrvanje i kontrolu u parteru dok su Alberto Antić i Matija Bosančić ponovno došli do pobjeda u prvoj jrundi. Borba Matea Bolfana i Nemanje Todorovića nije obilježena nikakvim prekidom, no oba borca pružili su jako dobar i zabavan meč.

U nastavku članka pročitajte detaljan izvještaj svih turnirskih borbi.

(-66 kg): Denis Jurakić (Ahilej borilačka akademija, Srbija) vs. Vittorio Amodeo (Team Caruso, Italija):

Srpski borac Jurakić u četvrtfinalnom nastupu prezentirao je sjajno hrvanje i parter te je gušenjem u drugoj rundi savladao Matea Bolfana. Impresivnim nastupom nametnuo se kao jedan od favorita ove kategorije. Jurakić se trebao boriti protiv Slovenca Edina Ramdedoviča koji je nastup otkazao zbog ozljede rebara. 27-godišnji Amodeo uskočio je kao zamjenski protivnik.

Već nakon 20 sekundi Jurakić skraćuje distancu, dolazi do klinča i lakoćom ruši Talijana. S razlogom ovog borca nazivaju ''Dagestanac''. Zauzeo je borac iz Srbije gornju poziciju i mirno kontrolirao borbu uz ''GNP''. Talijan ne radi apsolutno ništa iz donje pozicije i Jurakić ga je lakoćom kontrolira prvom polovicom runde. Nakon tri minute prve runde, sudac podiže borce zbog nedovoljno aktivnosti. Talijan je zaprijetio s nekoliko širokih krošea, no odmah Jurakić vraća borbu u parter sjajnim judaškim rušenjem. Srpski borac mogao bi biti konkretniji i aktivniji u parteru kada je nanošenje štete u pitanju, no njegova kontrola je na izuzetno visokoj razini. Jurakić je krajem runde došao i do full-mounta, no nije nije došao do finiša. Dominantna runda ''Dagestanca''.

Druga runda ponovno donosi istu priču. Jurakić je ekspresno došao do rušenja, a Talijan je pokušao doći do ''giljotine'', ali neuspješno. Jurakić je imao nekoliko pokušaja submissionom (kimura, armbar), no Amodeo se hrabro bori i ne predaje se lako. Jurakić je počeo dobro pogađati laktovima, a nakon dvije minute druge runde došao je do full mounta. Ipak, brzo je Talijan vratio borbu u half guard, a Jurakić djeluje kao da se ugodno osjeća u toj poziciji. Sudac je borce ponovno podigao nakon otprilike tri minute borbe. Jurakić napokon prezentira i vještine u stojci te je krošeima ozbiljno uzdrmao Amodea. Međutim, Talijan se i dalje nije predavao, a Jurakić je ponovno odveo borbu u parter. ''Dagestanac'' je dolazio do niza dominantnih pozicija i totalno je dominirao ovom borbom, ali njegov protivnik prezentirao je veliko srce i čvrstinu. Amodeo je dogurao do sudačke odluke, no njegovo lice poprilično je oštećeno, a Jurakić je zasluženo pobijedio jednoglasnom sudačkom odlukom.

(-66 kg): Nemanja Todorović (Free Fighters Team, Srbija) vs. Mateo Bolfan (UFK Novi Zagreb, Hrvatska):

19-godišnji Nemanja Todorović u četvrtfinalu izbacio je Erik Pletikosa. Srbin je u toj borbi prezentirao jako dobro hrvanje i djelovao je kao puno iskusniji borac nego što zapravo jeste. 21-godišnji Mateo Bolfan s druge strane izgubio je od Denisa Jurakića u prvom ovosezonskom nastupu, no odmah idućeg tjedna uskočio je umjesto Marka Šarića. Bolfan je na popravnom ispitu savladao Nejca Preložnika iz Slovenije jednoglasnom odlukom i time osigurao mjesto u polufinalu.

Borci su od samog početka odradili nekoliko lijepih i tehnički profinjenih razmjena u stojci. Oba borca prezentirala su širok spektar boksačkih vještina te su ulazili u sve otvorenije razmjene kako je runda odmicala. Todorović je lijepo pogađao direktima, a nakon nešto više od pola runde, pokušao je borac iz Srbije odvesti borbu u parter, no Bolfan je uspješno obranio pokušaj rušenja. Bolfan je često pokušavao udarcima kojima doslovno pokušava skinuti protivnikovu glavu s ramena, no Todorović je uspješno eskivirao takve udarce. Kako je runda odmicala, Bolfan je sve bolje osjećao distancu i lijepo je pogađao prednjim direktom dok se Todorović služio calf kickovima. Pokušao je Todorović krajem runde ponovno doći do rušenja, no Bolfan je ponovno prezentirao dobru obranu od rušenja. Jako dobra runda od strane obojice boraca.

Todorović dosta agresivno je ušao u drugu rundu, no Bolfan kontrama nije ostajao dužan. Sjajno je Bolfan ispogađao Todorovića nakon otprilike minutu i pol druge runde. Bolfan je nekoliko puta bio blizu finiša u drugoj rundi te je slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Sjajna izvedba obojice boraca, no Bolfan je bio nešto bolji i dobit će priliku revanširati se Denisu Jurakiću.

(-70 kg): Abraham Are (ATT Zagreb, Hrvatska) vs. Rusi Minev (Ahilej borilačka akademija, Bugarska):

Borac iz ATT-ja Abraham Are u četvrtfinalnom nastupu nakon nešto više od dvije minute borbe ''rear-naked chokeom'' prisilio je Davuda Muhića na predaju. Rusi Minev, bugarski borac koji nastupa pod okriljem srpske Ahilej borilačke akademije u prvom nastupu prezentirao je sjajno hrvanje i eksplozivnost. Jednoglasnom odlukom sudaca savladao je Talijana Piersanta Paderna, no Minev je totalno dominirao tom borbom. Višestruki prvak Bugarske u hrvanju slobodnim stilom sjajan je MMA borac.

Odmah je krenula žustro i borci su ušli u otvorenu razmjenu. Are je zauzeo sredinu kaveza i pokušao se nametnuti kao dominantniji borac. Minev je jako dobro pogađao low kickovima. Dobro je pogađao Are prednjim direktima, no Minev nakon nešto više od minutu prve runde podiže Area i nosi ga sve do svog kuta te ga potom ruši. Bugarski borac zauzeo je poziciju u ''side controlu'' i dobro radio koljenima u tijelo protivnika. Are ne uspijeva napraviti ništa konkretno iz donje pozicije jer ga Minev jako dobro kontrolira. Zadržao je Minev Area u parteru sve do kraja prve runde. Dominantna predstava u prvoj rundi od strane borca iz Ahilej borilačke akademije.

Opet su borci rundu započeli otvorenom razmjenom. Minev dobro pogađa low kickovima i početak druge runde djeluje gotovo kao repriza početka prve runde. Minev je nakon minutu sjajno ušao u double leg rušenje i borci ponovno završavaju u identičnoj poziciji u parteru. Minev je gornji borac u ''side controlu'' i ponovno plasira udarce koljenima u tijelo protivnika. Bugarski borac nije bio pažljiv i pogodio je Area koljenom u kralježnicu. Sudac je nakratko prekinuo borbu, no vratio je borce u istu poziciju. Are djeluje nemoćno, no treba odati poštovanje njegovom protivniku koji je fizički i tehnički uistinu moćan te sjajno kontrolira borbu u parteru. Minev je rutinski odradio i drugu rundu te je potpuno zasluženo pobijedio jednoglasnom odlukom. Borac iz Bugarske u oba ovosezonska nastupa djelovao je impresivno i velike su stvari pred njim ukoliko nastavi kvalitetno raditi.

(-70 kg): Alessio Carchia (Free Fight Club, Italija) vs. Alberto Antić (Ban Team, Hrvatska):

19-godišnji Alberto Antić i u četvrtfinalnom nastupu borio se protiv borca iz Italije. Borac Bernarda Bana relativno je lako došao do pobjede protiv Christiana Tietta tehničkim nokautom nakon tri i pol minute borbe. 28-godišnji Talijan Alessio Carchia u ovu borbu uskočio je kao zamjena umjesto Andrea Kolića koji je meč otkazao zbog privatnih problema.

Odmah je Antić zauzeo sredinu kaveza. Talijan je pokušao doći do rušenja, no pokušaj je bio izrazito loš. Neposredno nakon toga, Antić je agresivno uputio seriju udaraca te je srušio Carchiju u parter. Borci su završili u zatvorenom gardu, a borac iz Ban Teama držao je gornju poziciju. Aktivna su oba borca bili u parteru, a polovicom runde Alberto je nakratko došao u ''half guard'', no Talijan je brzo vratio zatvoreni gard. Oba borca plasirali su udarce iz svojih pozicija, no niti jedan nije nanosio konkretnu štetu. Tražio je Antić dominantniju poziciju i tražio je ''side control'' i ''full mount'' pozicije. Zadovoljio se ''half guardom'' iz kojeg je krajem runde uputio seriju jako dobrih udaraca. Trideset sekundi prije kraja prve runde Antić dolazi do ''full mounta'' i sjajnim ''GNP-om'' dolazi do još jednog nokauta u prvoj rundi. Pobijedio je Antić pred sami kraj prve runde, a kao i na četvrtfinalnoj priredbi, Banov borac ponovno je prvi došao do pobjede prekidom na cijelom eventu. Ponovno pobjeda protiv Talijana i ponovno slavlje nokautom u prvoj rundi. Sjajna uvertira za finale protiv moćnog Rusija Mineva.

(-77 kg): Enis Mučaj (UFK Novi Zagreb, Hrvatska) vs. Aleksandar Mihailović (MMA Bushido, Crna Gora):

20-godišnji Zagrepčanin Enis Mučaj u prvom ovosezonskom meču jednoglasnom odlukom savladao je Antu Alilovića. Mučaj je tada djelovao taktički sjajno i uspješno je neutralizirao pokušaje hrvanja. Aleksandar Mihailović s druge strane ima dobro amatersko iskustvo, a u četvrtfinalu je dominantno slavio protiv Luke Sumića. 23-godišnji borac iz Crne Gore pobijedio je tehničkim nokautom u prvoj rundi.

Mihailović je otvorio rundu s nekoliko dobrih pokušaja kickovima, a jedan od njih odsjeli su na tijelu Mučaja. Međutim, Mučaj je prvo odveo borbu u klinč, a zatim je nakon ''scramblea'' završio kao gornji u parteru. Ipak, Enis se ubrzo osjetio ugroženim u parteru te se podigao i vratio borbu u stojku. Mučaj je kao i u prvome nastupu oprezan i taktički discipliniran. Mihailović nakon otprilike tri minute agresivno napada Mučaja, oba borca imali su dobrih pogodaka, no Mihailović odvodi borbu u parter i ovaj puta on završava kao gornji. Iako je Mihailovć došao do polu-garda, Mučaj je napravio sjajan ''sweep'' te je ponovno uspio vratiti borbu u stojku. Mučaj je nedugo nakon toga dobro pogodio lijevim krošeom, no Mihailović tridesetak sekundi prije kraja prezentirao je sjajno hrvanje i ponovno ruši Mučaja. Zanimljiva i kvalitetna runda od strane obojice boraca. Teško je reći tko je bio bolji, no vjerojatno je Mihailović bio blago bolji borac zbog rušenja koja je ostvario.

Mihailović nakon tridesetak sekundi druge runde pokušava doći do rušenja, no Mučaj je lakoćom obranio ne naročito dobar pokušaj. Enis Mučaj preferira borbu u stojci, no Mihailović se ravnopravno nosi s njime. Ipak, borac iz Crne Gore preferira parter i pomalo očajnički pokušavao je odvesti borbu u parter. Mučaj je dobro branio sve te pokušaje, no nakon dvije minute druge runde, Mihailović se posložio i odradio je kvalitetno rušenje ''double-legom''. Došao je borac iz Crne Gore i do ''full mounta'' no Mučaj je borac koji se konstantno aktivno brani. Međutim, Mihailović je uspio uzeti leđa svog protivnika i ubrzo je zaključao gušenje ''RNC-om''. Iako je Mučaj u obje borbe pokazivao kako može dobro braniti rušenja te vraćati borbu u stojku nakon što završi kao donji u parteru, Mihailović je bio uporan i došao je do pobjede prekidom.

(-77 kg): Đorđe Bukvić (Unity Fight Team, Srbija) vs. Radovan Vuković (MMA Team Octagon, Crna Gora):

22-godišnji Bukvić u četvrtfinalnom meču odradio je uzbudljivu borbu protiv Luke Vargovića. Srpski borac prezentirao je visoku taktičku discipliniranost i jednoglasnom sudačkom odlukom prošao je u polufinale. 27-godišnji Radoslav Vuković iz Crne Gore u četvrtfinalu je pobijedio Mislava Stanića iz splitskog Pit Bulla. Vuković je do pobjede došao nokautom nakon 21 sekundu borbe. Najavio je identičan scenarij i u ovome meču.

Kakav smo početak runde imali u ovoj borbi! Oba borca ušli su u bespoštednu razmjenu i bilo je pitanje vremena kada će jedan od boraca pokleknuti. Na koncu je to bio Radovan Vuković koji je najavio pobjedu ekspresnim nokautom, no ovaj puta završio je s one gubitničke strane. Đorđe Bukvić došao je do sjajne pobjede nokautom nakon samo 15 sekundi borbe. Sjajan povratak borca koji je prošle sezone pretrpio težak nokaut nastupajući u srednjoj kategoriji. Tada ga je Andi Vrtačić nokautirao spektakularnim ''spinning back fistom'', a Bukvić je ove sezone pokazao sjajan mentalitet i sada će imati priliku za osvojiti turnir. Odličan nastup mladog Srbina.

(-84 kg): Aleksandar Vukosavljević (MMA KM, Srbija) vs. Matija Bosančić (Unity FT, Srbija):

Srpski borac Aleksandar Vukosavljević u četvrtfinalu se trebao boriti protiv Osječanina Marina Mikulića, međutim njegov protivnik otkazao je meč i Vukosavljević je bez borbe prošao u polufinale. Matija Bosančić s druge strane odradio je svoj četvrtfinalni nastup te je pritom oduševio teško nokautiravši Tomislava Ceronju nakon nešto više od 20 sekundi borbe.

Borci iz Srbije odmah su krenuli sa žustrim izmjenama, no nakon tridesetak sekundi završavaju u klinču. Iako je Vukosavljević pritisnuo Bosančića uz kavez, Matija konstantno udara protivnika i tjera ga na akciju. Oba borca nakon razdvajanja klinča imali su svoje trenutke, a Bosančić je uspio i raskrvariti Vukosavljevića. Bosančić je dobro pogađao koljenima iz klinča. Vukosavljević je pokušavao doći do rušenja, a onda dolazimo do pomalo bizarnog trenutka. Bosančić je zaključao ''giljotinu'' u stojci i činilo se kako je Vukosavljević zaspao. Pustio je Bosančić zahvat iako sudac nije dao znak za kraj, a Vukosavljević nije bio u nesvijesti. Bosančić je propustio dobru priliku zbog loše procjene situacije, a borci su nastavili s kvalitetnim razmjenama u stojci. Bosančić je pogodio Vukosavljevića u međunožje tokom jedne od razmjena te je borba nakratko prekinuta. Komentatori su upitali Bosančića zašto je pustio zahvat, a on je rekao kako se Vukosavljević u potpunosti opustio i mislio je da je njegov protivnik u nesvijesti. Borci su nastavili s akcijom nakon kratke pauze. Bosančić minutu prije kraja runde borbu odvodi u parter i završava u polu-gardu kao gornji. Nakon dvadesetak sekundi, sudac prekida meč zbog velike posjekotine na licu Vukosavljevića i Bosančić prekidom odlazi u finale. Stvarno zabavna borba dvaju boraca koji se nisu štedjeli prilikom razmjena.

Bosančić je nakon borbe još jednom objasnio kako je mislio da je njegov protivnik u nesvijesti prilikom pokušaja ''giljotine'' i zato je pustio zahvat. Dodao je kako je krivo razumio i suca te je mislio da mu je sudac rekao da pusti zahvat. Srpski borac pogriješio je, no pokazao je visok stupanj sabranosti i nije se dao omesti propuštenom prilikom. Sjajno se nastavio boriti i došao je do nove pobjede prekidom u prvoj rundi.

(-93 kg): Aleksandar Dimitrijević (Pyranha, Njemačka) vs. Igor Kuzmanović (Antbition Gym, Slovenija):

23-godišnji Dimitrijević nastupa pod njemačkom zastavom, a u polufinalu je pružio zabavan i kvalitetan nastup. Njegove vještine u parteru bile su naročito dobre i armbarom u prvoj rundi savladao je Jovana Leku. 29-godišnjeg Igora Kuzmanovića nismo imali prilike gledati ove sezone, ovo mu je prvi nastup.

Borci su agresivno otvorili borbu, a Dimitrijević brzo pokušava doći do rušenja. Kuzmanović lakoćom brani i djeluje fizički snažnije. Igor Kuzmanović nakon ''sprawla'' hvata D'arce gušenje i nakon samo 58 sekundi borbe završava svog protivnika. Impresivan nastup i finiš borca iz Slovenije.

(-93 kg): Žarko Janković (bez tima, Crna Gora) vs. Mario Žgela (MMA Valens, Hrvatska)

24-godišnji Mario Žgela i 32-godišnji Žarko Janković nisu imali četvrtfinalne nastupe te su direktno prošli u polufinale. Dakle, obojici boraca današnji nastup ujedno je i prvi ovosezonski. Vinkovčanin Mario Žgela ima šest profesionalnih MMA mečeva, a naročito dobre predstave pružao je pod okriljem SBC-a (Serbian Battle Championshipa).

Žarko je nešto dulji borac i dobro je započeo prednjim direktima s distance. Međutim, nije puno trebalo da Mario Žgela pogodi jednim čistim udarcem, a Janković je odmah završio teško uzdrman. Vinkovčanin je agresivno nastavio ''GNP-om'' i nakon samo 22 sekunde borbe uspavao je Žarka Jankovića. Najbrutalniji nokaut ove večeri.

Mario je najavio nešto ovakvo i u finalu.

Kompletne rezultate priredbe pročitajte pri dnu teksta, a snimku eventa možete pogledati na službenom kanalu portala 24 sata.

FNC Armagedon - rezultati polufinalnih borbi:

Perolaka kategorija (-66 kg):

Denis Jurakić def. Vittorio Amodeo via jednoglasnom sudačkom odlukom

Mateo Bolfan def. Nemanja Todorović via jednoglasnom sudačkom odlukom

Laka kategorija (-70 kg):

Rusi Minev def. Abraham Are via jednoglasnom sudačkom odlukom

Alberto Antić def. Alessio Carchia via TKO - R1, 4:58

Velter kategorija (-77 kg):

Aleksandar Mihailović def. Enis Mučaj via submission (RNC) - R2, 3:12

Đorđe Bukvić def. Radoslav Vuković via KO/TKO - R1, 00:15

Srednja kategorija (-84 kg):

Matija Bosančić def. Aleksandar Vukosavljević via TKO (prekid zbog posjekotine) - R1, 4:21

Poluteška kategorija (-93 kg):

Igor Kuzmanović def. Aleksandar Dimitrijević via submission (D'arce gušenje) - R1, 00:58

Mario Žgela def. Žarko Janković via KO - R1, 00:22

Linker
26. travanj 2024 03:10