Regija

Gdje je pošlo po zlu za Roberta Soldića? Kadestam mu je dao važnu lekciju, ali možda je baš to i trebao

Roberto Soldić (lijevo) i Zebaztian Kadestam (desno)

 Screenshot (youtube, One Championship)
28-godišnji hrvatski borac pretrpio je vrlo neugodan poraz na sinoćnjem ONE Fight Night 10 eventu

Ogroman favorit bio je Roberto Soldić uoči sinoćnjeg meča sa Zebaztianom Kadestamom. 1,20 iznosio je koeficijent na pobjedu Soldića, dok je koeficijent na pobjedu Kadestama iznosio od 4,40 pa sve do velikih 6,00. Bookmakeri u većini slučajeva znaju što rade, ali mnogi su smatrali da se ipak radi o određenom podcjenjivanju Zebaztiana Kadestama.

Istina da Šveđanin nije elitni borac, vjerojatno nije niti među tri najbolja borca u ONE-ovoj velter kategoriji (-84 kg). Ali ipak se radi o bivšem prvaku ONE-ove velter kategorije te o borcu koji je poznat kao izrazito ubojit nokauter. Kadestam je uoči meča sa Soldićem imao omjer pobjeda i poraza 14-7, a čak 12 pobjeda upisao je nokautom.

Borac nadimka ‘‘Bandit‘‘ nokautirao je neke vrlo dobre borce poput Luisa Santosa, Agilana Thanija i pokojnog Iurija Lapicusa, ali u mečevima s elitnim ONE-ovim borcima kao što su Kiamrian Abbasov, Murad Ramazanov i nekoć Ben Askren, Kadestam je uvjerljivo gubio.

Soldiću je ovaj protivnik trebao stilski bolje odgovarati od Murada Ramazanova s kojim se Roberto borio u debiju za ONE. Kadestam je za razliku od Ramazanova borac koji preferira stojku, a Soldiću je borba u stojci najjača strana. Da, Kadestam je opasan udarač i čvrst borac, ali gotove sve prognoze i analize težile su ka uvjerljivoj pobjedi Roberta Soldića.

Meč je na kraju krajeva i započeo onako kako smo očekivali. Soldić je bio taj koji se kretao prema naprijed, konkretnije je pogađao i gotovo sigurno je uzeo prvu rundu. Zebaztian Kadestam u navratima je djelovao pomalo uspaničeno nakon što bi osjetio snagu Soldićevih udaraca, ali ipak je uspješno izbjegao svaku veću opasnost.

Ono što su mnogi uočili jest činjenica da je Soldić svoje napade uglavnom temeljio na pojedinačnim udarcima, a u velikoj većini slučajeva birao je isti udarac, zadnji direkt lijevom rukom. Soldić desnu ruku gotovo da nije niti koristio u svojim napadima. Moguće je da Soldić vuče nekakvu ozljedu desne ruke, ali na otvorenom treningu održanom ranije ovaj tjedan, Soldić je sasvim uredno udarao i desnom rukom.

Iako je podosta jednodimenzionalno odradio tu prvu rundu, njegovi udarci često su prolazili blok Kadestama i Soldić je bio bolji tijekom prvih pet minuta. Dojam je da je Soldić mogao meč dobiti bacajući konstantno samo taj zadnji direkt, jer Kadestam nije imao nekakvih rješenja za te napade.

Što je Soldića koštalo poraza?

Dojam je da se Soldić previše opustio nakon runde u kojoj mu Kadestam nije prouzročio nikakve veće probleme i u drugu je ušao osjetno agresivnije, ali vjerojatno i previše opušteno što ga je ostavilo otvorenim za kontre.

Skupo ga je koštao vrlo neoprezni pokušaj da plasira udarac lijevim aperkatom u tijelo Kadestama. Veliki zamah napravio je Soldić svojom lijevom rukom, a desna ruka ostala je podalje od glave i pretjerano nisko. Zebaztian Kadestam kao borac s Muay Thai podlogom iskoristio je tako otvorenog Soldića i sjajno je plasirao udarac laktom lijeve ruke. Lakat je odsjeo na bradi Roberta Soldića i bio je to početak kraja.

image

Udarac laktom kojim je Kadestam uzdrmao Soldića

Screenshot (youtube, One Championship)

Iskusni Šveđanin prepoznao je priliku za dovršiti meč, a Kadestam je borac koji takve prilike jako dobro iskorištava. Soldić se pokušavao izvući iz teške pozicije, ali Kadestam je nemilosrdno bacao i pogađao, a bilo je pitanje trenutka kada će meč biti priveden kraju.

Ne samo da su kladionice podcijenile Kadestama, nego ga je podcijenio i sam Soldić nakon prve runde u kojoj Kadestam nije pokazao apsolutno ništa. Ovdje ipak dolazimo do još jednog bitnog detalja.

ONE Championship je razina više u odnosu na KSW pod čijim je okriljem Soldić nastupao proteklih godina. Prostor za opuštanje i podcjenjivanje protivnika daleko je manji, jer i borci su osjetno kvalitetniji nego u poljskoj organizaciji. Soldić je veliki dio svojih protivnika u KSW-u deklasirao, dok je Zebaztian Kadestam borac kojeg je osjetno teže završiti. Koliko god udaraca primio, Kadestam je konstantno ‘‘unutra‘‘ i sve do samog kraja predstavlja opasnost. Soldić se sada iz prve ruke uvjerio u to i dobio je važnu lekciju od Kadestama, ali ne treba previše očajavati zbog ovog poraza.

Soldić je već prošao kroz gotovo identičnu situaciju, a vratio se jači nego ikad

Porazi su prije svega sastavni dio ove igre, a događali su se i mnogo većim imenima od Roberta Soldića. Nešto slično Soldić je zapravo već i prošao. 2018. godine Dricus Du Plessis ga je nokautirao u drugom nastupu pod okriljem KSW-a, a kompletan scenarij vrlo je sličan sinoćnjem. Soldić je i protiv Dricusa dominirao početkom borbe, ali tada iskusniji Južnoafrikanac uspio je meč preokrenuti u svoju korist i Soldića je nokautirao u drugoj rundi.

KSW je u tadašnjoj fazi Soldićeve karijere bio jednu, ako ne i nekoliko stepenica iznad gotovo svih ostalih organizacija u kojima je Soldić do tada nastupao. Platio je Soldić danak neiskustvu u drugom nastupu za KSW, ali puno je iz toga naučio, brzo se prilagodio i Dricusu je uzvratio već u sljedećem nastupu. Nakon toga je upisao šest uzastopnih pobjeda i postao je prvakom dvaju različitih težinskih kategorija.

Sada je i svoju priču u ONE-u započeo porazom u drugom nastupu (prvi je okončan ‘no contestom‘). Susreo se Soldić s višom razinom od one na koju je navikao proteklih godina, a KSW mu je s vremenom postao i svojevrsna zona komfora, jer tamo mu nitko nije mogao parirati. Danas ga je Zebaztian Kadestam podsjetio da nije nepobjediv i možda je Soldić upravo to i trebao.

Mnogi će sada požuriti sa zaključcima da je Soldić ‘‘precijenjen‘‘ i da se ne može nositi s konkurencijom u ONE Championshipu. Iskustvo govori da je jedan meč definitivno premalen uzorak za donositi ikakve zaključke, a ne zaboravimo kakvom je lakoćom Soldić dominirao u KSW-u proteklih par godina, upravo nakon poraza u svom drugom nastupu unutar te organizacije.

Roberto će nakon ovog poraza postati svjesniji nekih svojih nedostataka i s većom željom će poraditi na ispravljanju istih. Teško je predvidjeti s kime će ga ONE Championship upariti u sljedećem nastupu, ali Soldić sigurno može pobijediti većinu boraca koje ONE ima na rosteru svoje velter kategorije i nema razloga da se već u sljedećem nastupu ne vrati pobjedama.

Naravno, sve je sada na Soldiću. Tek mu je 28 godina i još je puno godina nastupanja pred njim. Na njemu je da pokaže koliko uistinu vrijedi, odnosno tko je u cijeloj priči u pravu. Jesu li u pravu oni koji će reći da je precijenjen ili Soldić ipak pripada elitnoj skupini boraca?

Vrijeme će pokazati, a Roberto je na potezu.

Linker
26. travanj 2024 18:18