Regija

Hrgović iznio dojmove nakon prespavane noći: 'Za ovaj dio karijere odradio sam fenomenalan posao'

 Dragan Matic / CROPIX
FILIP ‘BEŠTIJA’ HRGOVIĆ Naš najbolji boksač okrunio je 2019. godinu trećom pobjedom, 10. ukupno, te se primaknuo razini boraca koji bi za godinu-dvije mogli postati izazivači za naslov svjetskog prvaka

Za njega su blagdani počeli još kasno u subotu. U Rijadu, slavljem tehničkim nokautom u trećoj rundi, Filip “Beštija” Hrgović je trijumfalno okončao ne samo posljednjih 12 tjedana, tri mjeseca mukotrpnih priprema, kampa u Zagrebu odnosno Miamiju, već i cijelu ovu 2019. Godinu u kojoj je ušao kao “dečko koji obećava”. Puno, ali ipak samo... obećava.

Tako je to bilo prije točno godinu dana, 8. prosincu 2018. kada je primjerice u Draženovom domu pobijedio Kevina Johnsona, suparnika kojeg je dobio doslovno 24 sata uoči meča. Mnogi su vjerojatno i zaboravili na Ytale Pereu. Tako se zove Ekvadorac koji je bio tada najavljivan kao Hrgovićev suparnik, ali budući da su mu se zakomplicirala papirologija glede vize, putovnice, uletio je u zadnji trenutak Johnson. Već i taj detalj je mogao naznačiti kako je Hrgović ipak na početku, suparnici koje je tada dobivao nisu spadali u elitu u svojim državama, a kamoli malo šire. No, to je sasvim logičan, uobičajeni razvojni put svakog borca u profesionalnom boksu. Poglavito k tomu ako ne dolazite iz velikih nacija, boksačkih i marketinških ujedno, poput primarno SAD i Velike Britanije. Makar čak i oni imaju sličan početak. Recimo, famozni Anthony Joshua, prvi teškaš svijeta. On se također borio s Kevinom Johnsonom, ali u svom 13. meču, a ne kao Hrgović u 7. Borio se i s Brazilcem Zumbanom u 12. meču, a taj je Zumbano bio recimo Hrgoviću prvi suparnik.

No, u ovoj 2019. godini Hrgović je uzletio na razinu više. Potpisao je ugovor s DAZN-om, moćnom medijskom TV produkcijom, prvi se put borio u SAD, potom u Meksiku, a u subotu bio dio jednog od najspektakularnijih boksačkih spektakala u svijetu posljednjih godina. Da, zasad još kao jedna od predborbi glavnom spektaklu, ali trebalo je i to postići. Trebalo je ući u krug 10-ak najboljih boksača. To je činjenica i tu se danas nalazi naša Beštija ili Filip El Animal Hrgović.

- Sada, nakon prespavane noći, osjećam se super. Ovo je ipak i doista bila moja najveća pobjeda u karijeri. Zasad dakako, nadam se i još većim, još boljim u budućnosti, ali uživam u ovom trenutku. U ovoj pobjedi - iz Saudijske Arabije će naš Filip.

- Imam 10-0 omjer, te mislim da sam napravio fenomenalan posao u ove tek prve dvije godine profesionalne karijere.

Izvedba za ocjenu 5 i pobjedu broj 10. U subotu je na Erica Molinu nasrnuo od prve sekunde. Kao da je doba olimpijskog mu još boksa, kao da su samo tri runde pred njim. Doduše, tako je na koncu i ispalo. Sve je bilo gotovo u tri. I nakon tri brojanja Teksašaninu. Ostaje samo lagan dojam da je možda očekivao snažniji, žešći otpor Moline, dosad najozbiljnijeg mu suparnika i čovjeka koji se dvaput borio za naslov prvaka svijeta. Između ostalog i protiv Joshue.

- Pa... očekivao sam i ja težu borbu. Mislio sam da će biti koja runda više. Znao sam s jedne strane da ću biti dominantan, jedino što sam mislio da će biti malo zahtjevnije za mene. Vjerujem da kada je Molina osjetio moje prve udarce, da je izgubio želju za borbom, za pobjedom i to se vidjelo.

U ringu, nakon borbe i proglašenja pobjednika zamijetili smo da je Eric prišao našem Filipu, nešto mu šapnuo na uho... Što?

- Ne sjećam se točno što mi je rekao osim čestitanja. Mislim da je on bio malo i uzdrman, nije mu baš bilo do puno priče.

Filipu sada slijedi jasno neko doba, nekoliko tjedana odmora, ali ulaskom u 2020, ulazimo i u olimpijsku godinu, a kada smo kod olimpijskih pojmova...

- Znam, znam što ćete pitati. Želim ići na Olimpijske igre u Tokiju, to sam više puta rekao i ništa se nije promijenilo u mojem stavu, razmišljanju. Planiram dakako ići na kvalifikacije za Igre i napraviti sve što je potrebno da odem na njih i da se ondje kvalificiram za Tokio, ali treba još neke stvari posložiti. Nadam se da će se pronaći način za uskladiti moje profesionalne obveze i da sve bude kako treba.

Kada vas možemo ponovo očekivati u profi-ringu?

- Ne znam točno kada bi trebao imati sljedeću borbu. Priča se o kraju veljače, početku ožujka, ali to još nije ništa službeno. U sljedećih nekoliko tjedana će i to biti riješeno - zaključuje iz Rijada Filip Hrgović. Naš boksački prvak koji će već u ponedjeljak oko 11.00 sati sletjeti doma, u Zagreb.

Linker
26. travanj 2024 19:44