Regija

Hrgović za SN prvi put iskreno o svom promotoru: ‘Istječe mi ugovor s njima, možda je tu problem‘

Filip Hrgović

 Srdjan Vrancic/CROPIX
‘Biste li vi ulagali u boksača koji vam odlazi?‘, upitao je Filip Hrgović, dotaknuvši se vruće teme

Karijera Filipa Hrgovića već dvije godine stagnira. Najbolje rangirani hrvatski boksač do prosinca 2019. godine napredovao je apsolutno prirodno, karijeru mu se gradilo onako kako se to radi s velikim boksačkim potencijalima. Pobjeda nad Ericom Molinom, na najvećoj priredbi 2019. godine, otvorila mu je razna vrata i već za 2020. godinu njegovi su promotori najavljivali napad na svjetsku titulu. Nažalost, jednim dijelom i zbog pandemije, godinu je završio s dva meča protiv slabih i nedokazanih boksača. Onda se u 2021. godini otvorila prilika meča za obaveznog IBF-ovog izazivača, ali tu se pojavio problem namijenjenog protivnika Michaela Huntera, koji je iz tog meča doslovno pobjegao, potpisavši ugovor s drugim promotorima.

Hrgović je tako u rujnu odradio meč u Klagenfurtu protiv Marka Radonjića, a sad će se 4. prosinca boriti u Las Vegasu protiv Scotta Alexandera, još jednog nedokazanog boksača upitne kvalitete. Jasno je kako su to protivnici preko kojih nije moguće niti malo rezultatski napredovati pa je Hrgović postao metom komentara koji zapravo imaju pokriće. Njegove najave i želje ne idu nikako u skladu s mečevima kakve odrađuje. I sve se više prstom usmjeravalo na njegove promotore, braću Sauerland, koji sad rade pod Wasserman promotions agencijom. Oni su ti koji trebaju pronaći prave protivnike, a znamo kako je takve potrebno i platiti. Sad se napokon te teme dotakao i Filip, u razgovoru koji je odradio s Deanom Bauerom, novinarom Sportskih novosti.

"Meni sljedeće godine istječe ugovor s Wasserman promotorom. Bi li vi ulagali u boksača za kojeg znate da vam odlazi? Možda je i u tomu problem. Ja sam samo siguran da će sve biti dobro, da neću nestati", otvorio je Filip vruću temu, a iz tih riječi se moglo izvući nezadovoljstvo time kako spomenuti promotori rade. Ipak, odmah je spustio loptu na zemlju:

"Nisam rekao da ću prekinuti s promotorom, Wasserman (agencija koja je sebi pripojila Sauerland Promotion), a dok sam pod ugovorom onda ni ne mogu pregovarati s bilo kime drugim. Mene ne zanima tko mi je promotor, mene zanimaju pravi mečevi i novac. Nije bitno ime promotora već da dobijem priliku naplatiti svoj talent."

Naravno, odmah se tu postavlja pitanje zašto Filip, ako je zadovoljan, ugovor s Wassermanom već nije produžio te tako osigurao teren za napredak. Ne smijemo ništa prejudicirati, ali čini se kako je i on sam shvatio da bi njegova karijera mogla krenuti u boljem smjeru ako bi se za nju brinuo netko drugi. Svi znamo koliko ga cijeni Eddie Hearn, vodeći europski promotor. Uostalom, upravo on je bio spreman uložiti svoje novce u Filipov meč protiv Huntera te je zapravo kupio prava na organizaciju istog.

Još je jednom Filip detaljnije objasnio kako on gleda na sve i protiv koga bi se volio susreti u ringu. Zapravo, pokušao je objasniti kako profesionalni boks funkcionira.

"Funkcionira tako da moraš platiti. Kao u restoranu, ako hoćeš dobar steak, sjedneš i platiš. Morate platiti suparnika da pristane na borbu i velika imena koštaju. Sigurno je da sam i riskantna borba za svakoga, to je već druga stavka. Opet, povezana je jer onda povećava ulog koji moj promotor mora dati za jednu takvu "riskantnu borbu". Pa se postavlja pitanje je li se i kako to može naplatiti. Kod mene nema ništa skriveno, ja se osjećam spremno i želim se boriti sa svakim. Ja ne biram. To uvijek govorim i promotorima", potvrdio je ponovno svoje već prije izgovorene riječi.

Filip je još uvijek mlad i ima vremena napraviti rezultat, no mora s tim što prije krenuti. Većina fanova shvatila je kako on sam nije kriv za izbor protivnika, ali isto tako su mu zamjerali što po tom pitanju šuti i ostavlja dojam kao da se slaže s njihovim postupcima. Iako diplomatski rečeno, ovo što je sad izjavio po prvi put djeluje kao neki tihi revolt prema tome što se radi s njegovom karijerom.

Linker
20. travanj 2024 17:24