Regija

Hrvati izdominirali u dvije kategorije na Europskom Ju-Jitsu prvenstvu! Pula dobila dvoje europskih prvaka, ukupno šest medalja za Hrvatsku

Mateo Matteoni i Leo Žuža | Leana Žunić i Petra Očevčić

 Lotus Club Croatia | Bjj Vinkovci
Talentirani mladi Ju-Jitsu reprezentativci odradili su jako dobre nastupe na EP-u u Rumunjskoj

Proteklog vikenda u Rumunjskoj se održalo Europsko Ju-Jitsu prvenstvo za mlađe uzraste (U-16, U-18, U-21), a Hrvatska je u Rumunjsku otputovala s ukupno 31 natjecatelja/ica.

Bio je to vrlo snažan turnir, ali Hrvatska se prezentirala u dobrom svjetlu i reprezentativci su se kući vratili s nekoliko odličja.

Najveći uspjeh polučen je u muškoj U-21 kategoriji preko 94 kilograma i u ženskoj U-16 kategoriji do 44 kilograma. Hrvatska je unutar te dvije kategorije apsolutno izdominirala konkurenciju, a naši natjecatelji osvojili su zlatna i srebrna odličja u tim dvama kategorijama.

Leana Žunić iz pulskog Jiu-jitsu kluba Lotus osvojila je zlatno odličje u kategoriji do 44 kilograma, a za najviše mjesto na postolju, Leana je porazila kolegicu iz reprezentacije, Petru Očevčić.

Petra je inače predstavnica Ju-jitsu kluba Vinkovačke rode, a taj klub dio je veće zajednice pod nazivom Slavonski ju-jitsu savez. Na putu do finala, Petra je porazila dvije domaće predstavnice, dok je Leana bila bolja od reprezentativki Švicarske i Slovačke. Leana je u finalu slavila na bodove, a vrijedi istaknuti kako je Petra Očevčić na ovom turniru bila jedna od najmlađih natjecateljica i naredne tri sezone nastupati će u ovoj dobnoj konkurenciji. Blistava budućnost čeka obje djevojke.

Velike stvari u budućnosti očekivat ćemo i od Matea Matteonija i Lea Žuže također. Poznavatelji domaće, ali i međunarodne BJJ scene dobro znaju tko je Mateo Matteoni. Supertalentirani BJJ majstor iz pulskog Lotusa drugu godinu zaredom okitio se europskim zlatom.

Mateo je finale izborio porazivši Grka i Francuza, a u finalu se na tatamiju našao s Leom Žužom, hrvatskim predstavnikom koji inače trenira u zadarskom Checkmat Jiu-jitsu klubu. Žuži je ovo bio prvi nastup na Europskom prvenstvu, odmah je dogurao do finala, ali iskusniji Matteoni ovaj put je bio bolji. Obojici čestitamo na odličnim nastupima i vjerujemo kako ih u budućnosti čeka još mnoštvo postolja na najvećim ju-jitsu smotrama.

Osim spomenute četvorke, medalje kući donose Benjamin Nadarević i Nora Filić. Nadarević (U-21, -62 kg) je osvojio srebrnu medalju u svojoj kategoriji i učinio je ponosnima svoje trenere u zagrebačkom 3B Ju-Jitsu klubu, dok je Nora Filić otišla korak dalje u odnosu na prošlogodišnje EP na kojem je osvojila broncu. 15-godišnja Đakovčanka (JJK Factory Đakovo/Slavonski ju-jitsu savez) ovaj put je došla do srebrne medalje. Nora je na posljednja tri EP-a osvojila tri medalje (dva srebra i bronca), a vjerujemo kako ju u budućnosti čeka i ono najsjajnije odličje na Europskom prvenstvu. Uzmemo li u obzir da je ovaj put nastupila u U-18 konkurencija, uspjeh je još veći.

Ostali predstavnici Hrvatske ju-jitsu reprezentacije nisu uspjeli osvojiti medalje, ali mnogi od njih pružili su odlične nastupe u vrlo jakoj konkurenciji. Nekoliko petih mjesta upisali su naši reprezentativci i ostali su na korak do osvajanja brončane medalje, ali nema razloga za očajavanje.

Hrvatska ju-jitsu scena raste iz godine u godinu i sve je više mladih natjecatelja koji ravnopravno pariraju na svjetskim i europskim smotrama. Sve je više i odličnih trenera koji sjajno razvijaju ove mlade i talentirane sportaše, a mi nestrpljivo iščekujemo nastavak njihovog razvoja i nastupe na sljedećim velikim turnirima.

Hrvatska je na tablici osvojenih medalja zauzela 11. mjesto, a najuspješniji bili su Grci koji su osvojili čak 56 medalja, od čega 18 zlatnih, devet srebrnih i 29 brončanih medalja. Rumunji sa 64 medalje zauzeli su drugo mjesto, a na drugom mjestu su zbog jednog zlata manje u odnosu na Grke. Top 3 zatvaraju Ukrajinci s ukupno 49 medalja, od čega čak 17 zlatnih.

Odlične rezultate ostvarili su reprezentativci Slovenije osvojivši 15 medalja. Pet slovenskih predstavnika došlo je do zlata, dva srebra idu u Sloveniju, kao i osam bronci. Slovenci su se našli na sedmom mjestu u poretku osvajača medalja.

Deset medalja osvojili su Crnogorci, ali nažalost ni jednu zlatnu. Četiri srebra i šest brončanih medalja njihova je suma, a Srbi se mogu pohvaliti s tri osvojene medalje (jedno srebro i dvije bronce).

Bosna i Hercegovina također je uzela tri medalje u Rumunjskoj, ali u poretku osvajača medalja, BiH je iznad Crne Gore i Srbije. Naime, Anja Delipara (U-16, -48 kg) okitila se zlatom, što BiH svrstava u poretku iznad svih ostalih država koje su ostale bez najsjajnijeg odličja, neovisno o ukupnom broju medalja. Dvije bronce također putuju u Bosnu i Hercegovinu.

Kompletne rezultate po svim kategorijama možete pogledati klikom na LINK, a u nastavku ovog članka možete pročitati plasmane svih reprezentativaca Hrvatske.

Europsko ju-jitsu prvenstvo za mlađe uzraste 2024. - rezultati hrvatskih predstavnika:

Zlatne medalje:

Matteo Mateoni (U-21, +94 kg)

Leana Žunić (U-16, -44 kg)

Srebrne medalje:

Leo Žuža (U-21, +94 kg)

Benjamin Nadarević (U-21, -62 kg)

Petra Očevčić (U-16, -44 kg)

Nora Filić (U-18, -48 kg)

Nastupili su još:

Kata Nenadić (5. mjesto), Paula Majhen (7. mjesto), Leon Dolić (7. mjesto), Mike Kosović (7. mjesto), Niko Kojan (9. mjesto), Josip Turk (13. mjesto), Nikola Balog (5. mjesto), Noa Bionda (7. mjesto), Borna Bionda (9. mjesto), Mario Malinić (13. mjesto), Gabrijel Miholjek (7. mjesto), Noa Reljanović (5. mjesto), Larisa Lončar (9. mjesto), Alba Bosnić (5. mjesto), Rubi Bosnić (9. mjesto), Mark Jobst (7. mjesto), Toni Matković (9. mjesto), Sven Đurković (9. mjesto), Matija Preksavec (17. mjesto), Domagoj Begonja (7. mjesto), Jakov Skopac (9. mjesto), Jakov Matišić (13. mjesto), David Reljanović (13. mjesto), Matej Abramović (5. mjesto), Teo Vuletić (9. mjesto)

Linker
08. travanj 2024 19:43