Regija

Hrvatski boksači danas kreću s nastupima na SP-u: Prvi je na redu sjajni osječki superteškaš

Gabrijel Veočić (lijevo), Luka Pratljačić (sredina) i Marko Čalić (desno)

 Hrvatski Boksački Savez
Svjetsko boksačko prvenstvo održava naredna dva tjedna u Uzbekistanu

Jučer je službeno započelo Svjetsko boksačko prvenstvo za seniore, a grad domaćin je Taškent (Uzbekistan). Hrvatsku reprezentaciju predstavljaju trojica boksača, a radi se o Gabrijelu Veočiću (-80 kg), Marku Čaliću (-92 kg) i Luki Pratljačiću (+92 kg).

Sva trojica na prvenstvo odlaze s ambicijama za sami vrh i velika su očekivanja postavljena pred njih. Preko 640 najboljih boksača iz 104 države svijeta nastupit će na IBA-inom SP-u, a osiguran je i rekordni nagradni fond od 5,2 milijuna američkih dolara. 200 tisuća dolara osvojit će osvajači zlatnih medalja, 100 tisuća dolara donosi srebrna kolajna, dok će trećeplasirani boksači kući otići bogatiji za 50 tisuća dolara.

Ždrijeb je održan jučer, a od danas se održavaju prvi mečevi. Od naših predstavnika, danas će nastupiti Luka Pratljačić. Osječanin nastupa u ‘‘kraljevskoj‘‘ superteškoj kategoriji, a unutar superteške kategorije nastupa čak 36 boksača. Pratljačić turnir započinje od prve runde koja je na neki način i kvalifikacijska za ulazak u šesnaestinu finala. Kinez Danabieke Bayikewuzi bit će njegov protivnik, a porazi li kineskog predstavnika, Luku čeka prvi nositelj, Armenac Davit Chaloyan.

Chaloyan je srebrni sa SP-a održanog 2021. godine u Beogradu, ali Luka ne treba biti previše zabrinut zbog činjenice da već u toj fazi turnira potencijalno ide na prvog nositelja. Naime, Pratljačić je u desetom mjesecu prošle godine porazio Chaloyana u polufinalu Silver Belt turnira u Mariboru. Osječanin je uzdrmao Chaloyana u prvoj rundi i Armencu se brojalo. Blizu pobjedi prekidom bio je Luka i u trećoj rundi, ali na koncu je meč išao na sudačku odluku. Podosta je nejasno zašto se radilo o podijeljenoj sudačkoj odluci, jer Pratljačić je bio osjetno bolji u tom meču.

Naravno, 25-godišnjeg Luku prije svega čeka obračun s kineskim teškašem, a ukoliko planira doći do zlata, Pratljačić će morati upisati čak šest pobjeda u naredna dva tjedna. Dobra stvar je što ukoliko porazi Chaloyana, Luka preuzima njegovu poziciju u ždrijebu, a Chaloyan kao prvi nositelj ima nešto lakši ždrijeb na putu do finala. Naime, donji dio ždrijeba donosi mečeve protiv boksača kao što su Bakhodir Jalolov, Kamshyek Kunkabayev, Ayoub Ghadfa i Ahmed Haggag. Jalolov je teškaš koji iza sebe ima 12-0 omjer u profesionalnim vodama i mnogi ga vide kao budućeg svjetskog prvaka čak i među profesionalcima. Radi se o najvećem favoritu ovog turnira.

Marko Čalić i Gabrijel Veočić ne nastupaju prvog dana turnira. Čalić ždrijebom preskače taj uvodni krug i turnir će započeti u šesnaestini finala. Protivnik će mu biti također Kinez, Han Yuezhen. Porazi li Yuezhena, Čalić će vjerojatno ići na Muslima Gadzhimagomedova, a radi se o osvajaču srebrne medalje na prošlim Olimpijskim igrama, te svjetskom prvaku iz 2019. godine. Ipak, nemojte unaprijed otpisati 35-godišnjeg člana BK Pula, jer Marko iza sebe ima 15 profesionalnih nastupa (14-1-0) i jedan je od iskusnijih boksača u svojoj kategoriji.

Brođanin Gabrijel Veočić (21) po mnogima je naša najveća uzdanica za medalju na ovom turniru. Veočić kroz proteklih godinu do dvije bilježi fantastične rezultate i naš je najbolji amaterski boksač u ovom trenutku. ‘‘Kobra iz Broda‘‘ turnir otvara sutra, a protivnik će mu biti Moldavac Andrei Chiriacov. Kao i Pratljačić, Gabrijel će također morati upisati čak šest pobjeda ako želi doći do zlata. Porazi li Chiriacova, Veočić ide na Jerome Ennisa koji dolazi s Jamajke. Na putu do polufinala, Veočiću bi najveći problem mogli stvoriti Kirgistanac Omurbek Bekzhigit Uulu s kojim se Gabrijel može susresti u četvrtfinalu, te ruski Španjolac Gazimagomed Jalidov. Veočić se u desetom mjesecu prošle godine borio protiv Jalidova u finalu turnira u Mariboru i porazio ga je podijeljenom sudačkom odlukom.

Dvostruki olimpijski prvak, Kubanac Arlen Lopez nalazi se u gornjem dijelu ždrijebu kao i Veočić, ali Gabrijel se s njime može susresti tek u polufinalu turnira. Težak put do medalje čeka sve naše boksače, ali ne sumnjamo da mogu parirati bilo kome, što su uostalom više puta i dokazali.

Na SP-u u Taškentu koje se održava do 14. svibnja (peti mjesec), naše boksače vodit će treneri Pero Veočić, Dorian Čalić i Matej Matković, a sudac Edi Gustin iz Rijeke obavljat će ulogu suca u ringu tijekom svjetske smotre.

Kao što smo ranije naveli, Luka Pratljačić iz BK Osijeka prvi je na redu od naših predstavnika, a njegov meč očekuje se danas oko 18:45h. Sretno, Luka!

Linker
18. travanj 2024 10:08