Regija

Hrvatski trener o Veočićevom protivniku: ‘Ukrajinski tenk, izbacilo bi ‘Error‘ da ga spoje na aparate‘

Matej Matković (lijevo) i Gabrijel Veočić (desno)

 Facebook (matej Matković)
Poznati osječki boksački trener Matej Matković opisao je što čeka Gabrijela Veočića u današnjem meču

Najavljivali smo uoči Europskih igara u Krakovu kako je Gabrijel Veočić najveći favorit za medalju među svim našim boksačima i kako očekujemo da će 22-godišnji Brođanin izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Parizu. Opravdao je Gabrijel Veočić sva naša očekivanja, a otišao je i korak dalje od osvajanja medalje i plasmana na OI.

Ulazak u polufinale bio je dovoljan za minimalno brončanu medalju i ‘‘vizu‘‘ za Pariz, ali Veočić je dogurao do finala Europskih igara. Finalni meč čeka ga danas, a radi se o velikoj stvari ne samo za Veočića, nego za kompletan hrvatski boks. Naime, naša boksačka reprezentacija kroz povijest je osvojila tri brončane medalje na Europskim igrama, a osvajali su ih Josip Bepo Filipi (2015. godine), Toni Filipi (2019. godine) i Marko Milun (2019. godine). Veočić je nadmašio njihove rezultate i osigurao je minimalno srebrnu medalju.

Veliki finalni meč čeka ga danas u popodnevnom programu, a Veočić i njegov protivnik Oleksandr Khyzhniak u ringu bi se trebali naći u 19:15h. Brođaninu neće biti nimalo lako protiv 27-godišnjeg Ukrajinca koji u posljednje vrijeme kotira kao jedan od boljih amaterskih boksača na svijetu. Khyzniak je kao i Veočić nekoć nastupao u srednjoj kategoriji (-75 kg), a 2021. godine osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Također, Khyzhniak se može pohvaliti i svjetskim zlatom iz 2017. godine, a najsjajnije odličje na Europskim igrama osvojio je 2019. godine. S obzirom da srednja kategorija nije dio olimpijskog programa u Parizu, Ukrajinac je prešao u polutešku kategoriju (-80 kg) i danas će pokušati doći do svog drugog zlata na Europskim igrama. O koliko dobrom boksaču se radi, pojasnio je poznati osječki boksački trener Matej Matković.

‘‘Gabrijela Veočića sutra očekuje meč života. Ne samo zato što je meč za seniorskog prvaka Europe, već zato što nikada do sada nije boksao s takvim boksačem. Ukrajinac je daleko najdominantniji boksač cijelih Europskih igara, uključujući sve kategorije, od muhe do superteške! Ukrajincu nitko nije mogao ni približno konkurirati, niti mu najmanji izazov pružiti. Doslovno je ‘samljeo‘ sve protivnike do finala, pa tako i Talijana (Salvatorea Cavallara) koji ima svjetsku broncu iz 2021., a jedva je preživio ovaj meč. Boksači u toj kategoriji ‘ispaljuju‘ 100 udaraca po rundi, a Ukrajinac 300! Dakle, to što on ima, ja nikada u životu nisam vidio. Takve tjelesne sposobnosti i karakteristike posjeduje da kad bi ga priključili na aparate na Kineziološkom fakultetu, na ekranu bi izbacilo ‘Error‘. Znam da Gabrijela ne plaši ova priča i da sve navedeno jako dobro zna, kao i činjenicu da će sutra morati odraditi meč života. U posljednjih nekoliko godina Gabrijel je boksao u srednjoj i sad u poluteškoj kategoriji, te je navikao na borbe s 300 udaraca u tri runde. Svoje psiho-fizičke sposobnosti ‘naštimao‘ je na 300 udaraca. Tako je trenirao, tako se pripremao i to je očekivao. Danas će morati na 900, a trebati će mu brze noge i precizni udarci da zaustave ukrajinski tenk. Naš narod vjekovima je navikao raditi nemoguće stvari, pa tako za nas nemoguće ne postoji. S toga Gabi, sretno sutra i želim ti ti izvedbu života.‘‘, pojasnio je Matković putem svog Facebook profila.

Njegove riječi više nego jasno prezentiraju vam kakav izazov čeka Veočića, ali bit će više nego zanimljivo vidjeti kako će se mladi Hrvat snaći u takvom meču. Kao što smo već napisali, borba je u 19.15h, a prijenos možete pogledati putem LINKA (Ring A).

Linker
22. travanj 2024 05:25