Regija

IBF povukao prvi potez prema organizaciji meča Hrgovića i Ortiza, boksači imaju tri dana za odgovor

Filip Hrgović i Luis Ortiz

 Steve Marcus/Getty Images/Profimedia | Yaroslav Sabitov/Shutterstock Editorial/Profimedia
Filip Hrgović ovih dana mora odlučiti želi li se okušati protiv opasnog Kubanca

Nije dugo vremena dobio Luis Ortiz (33-2-2, 28 KO) za uživanje u pobjedi koju je prvog dana ove godine ostvario nad Charlesom Martinom. 42-godišnji Kubanac tim je putem slavio u meču koji je IBF proglasio "eliminatorom", odnosno borbom za izazivača, ali sad dolazi do preokreta. Kako se borac koji i izbori taj status ne mora nadati borbi za titulu minimalno do pred kraj ove godine, tako je IBF odlučio još napraviti "finalni eliminator", odnosno Ortiza nisu proglasili svojim obaveznim izazivačem. A tu u igru ponovno ulazi Filip Hrgović.

Na posljednjim dostupnim ljestvicama IBF-a, Hrgović se nalazio na trećem mjestu, iza Martina koji je bio drugi. Može se računati kako je Ortiz pobijedivši Martina preuzeo njegovo mjesto. Iz nekog razloga je pozicija broj 1 prazna. Na njoj se do pobjede nad Anthonyjem Joshuom nalazio Oleksandr Usyk, a Joshua nakon poraza nije preuzeo istu nego je tek na broju 5. Zapravo, onaj koga stave na tu poziciju postaje "mandatory", ono na što hrvatski teškaš zapravo cilja.

Kako saznaje elitni portal Boxing Scene, IBF je u ponedjeljak poslao pismo Filipu Hrgoviću i Luisu Ortizu, u kojem im daju rok od tri dana da njihovi timovi sami započnu pregovore oko meča koji bi bio taj spomenuti "finalni eliminator" za poziciju njihovog izazivača teške kategorije. Hrgovićevi promotori, braća Sauerland, odmah su nakon Ortizovog meča reagirali, uz izjavu kako je "El Animal" spreman dogovoriti meč protiv "King Konga". Što se tiče Ortiza, on do sada nije reagirao na prozivke ili špekulacije.

Boksački mediji pri spomenu eventualnih Ortizovih protivnika nisu spominjali Hrgovića. Jednostavno smatraju kako se hrvatski boksač još uvijek mora testirati protiv onog srednjeg ranga boksača i protiv tzv. "gatekeepera" za elitu. Uskakanjem u meč protiv Ortiza bi hrvatski teškaš tih nekoliko stepenica jednostavno preskočio. Kao protivnike Kubancu tako mediji, u prvom planu ESPN, spominju Andyja Ruiza, Josepha Parkera ili Joea Joycea. Ipak, IBF ima svoju ljestvicu koju će Ortiz, ukoliko želi postati njihov izazivač, morati popratiti.

Hrgović je već početkom prošle godine bio u ovakvoj situaciji, kad je IBF naredio meč protiv Michaela Huntera. On je došao do licitacije honorara koju je dobio Eddie Hearn, no Hunter je na kraju odabrao potpisati ugovor s Triller organizacijom i boriti se na njihovim priredbama. Hrgovićevi promotor tim su putem, kako su više puta ponovili, ponudili meč svim boksačima s ljestvice, no niti jedan od njih to nije prihvatio.

Neće niti Ortizu biti obaveza prihvatiti meč protiv Hrgovića. On će zapravo biti stavljen u poziciju gdje ima izbor. Prva je opcija prihvaćanje meča protiv Hrgovića, meča kojim bi mogao izboriti status izazivača, ali isto tako je realno reći da on ne znači i sigurnu borbu za svjetsku titulu u skorije vrijeme. Prisjetimo se samo podatka da je Dillian Whyte već gotovo tri godine obavezni izazivač WBC-a, a svoj meč za titulu još nije dočekao.

Druga opcija za Ortiza je odbijanje meča protiv Hrgovića. Time bi vjerojatno, poput Huntera, ispao s IBF-ove ljestvice ili bi pao na niže pozicije, ali bi imao priliku dogovoriti neki atraktivniji meč, protiv boksača čije ime garantira veću zaradu. Hrgović je na tom polju još uvijek vrlo slab i upravo je to razlog zašto mnogi smatraju da mu je potrebno nekoliko mečeva protiv gore spomenute srednje kvalitativne kategorije boksača.

Na kraju valja objasniti kako IBF, ako Hrgović i Ortiz sami ne krenu u pregovore, ima pravo narediti održavanje meča. Nakon toga se timovima daje određeni rok, najčešće mjesec dana, za dogovaranje uvjeta. Ako se u tome ne uspije, meč odlazi na licitaciju honorara, gdje njegovu organizaciju može preuzeti bilo tko, odnosno onaj tko ponudi najveću ukupnu svotu novca, koja se onda boksačima nakon nastupa dijeli u omjeru koji je odredila organizacija. To je korak koji je odrađen u slučaju Huntera. Meč je tada preuzeo Eddie Hearn. Hunteru su trebale pripasti 364 tisuće dolara, a Hrgoviću 242 tisuće. No, očito je ponuda Trillera za Huntera bila unosnija.

Linker
22. travanj 2024 16:13