Regija

Ivan Vitasović lakoćom je završio Halonena, Čelić završio ‘Kratosa‘ i osvetio Ćurkovića

Ivan Vitasović

 O2 Tv Sport
PPV program današnjeg spektakla u Zaboku započeo je dvama odličnim borbama

Nakon odlične četiri uvodne borbe koje smo gledali u sklopu FNC 5 ''prelimsa'', došao je red na glavni dio priredbe. Patrik Čelić i Michael ''Kratos'' Reali poslužili su kao poslastica na samom početku. Mnogi su ovaj meč vidjeli kao najozbiljnijeg kandidata za borbu večeri, iako nakon borbe Smajlija i Bukvića, ostali će se trebati poprilično potruditi da ih nadmaše.

Domaći talent Patrik Čelić bio je u osvetničkom pohodu. Naime, Reali je u prosincu (12. mjesec) nokautirao njegovog kolegu i prijatelja Luku Ćurkovića, nakon samo 58 sekundi borbe. Užareno je bilo između Patrika i ''Kratosa'' već na vaganju te se očekivao pravi vatromet u dvoboju velteraša. Inače, Reali je u meč ušao sa službenim omjerom 1-0-0, ali njegov menadžment tvrdi kako on ima 3-0-0 ''score'' te da će to biti prepravljeno na relevantnim MMA stranicama.

Šest godina ''Kratos'' je stariji od Čelića, no Patrik posjeduje ogromno amatersko iskustvo koje je stekao nastupajući na brojnim turnirima u raznim borilačkim sportovima.

15 sekundi čekali smo na prvu otvoreniju razmjenu, no konkretnije štete nije bilo s niti jedne strane. Oba borca bila su poprilično oprezna prvom polovicom prve runde, a Čelić je sredinom dionice tražio rušenje do kojeg je na kraju i došao sjajnim bacanjem. Patrik je završio u gornjoj poziciji unutar zatvorenog garda Michaela Realija. Pokušavao je borac zagrebačkog Att-ja uspostaviti kontrolu iz koje bi mogao nanositi konkretniju štetu, ali Reali se dobro brani iz podređene pozicije. Čelić je ipak kontrolirao Talijana do kraja runde i definitivno je bio bolji tijekom prvih pet minuta.

Druga runda ponovno nudi nešto rezerviranije pristupe oba borca u stojci. Čelić je s distance dobro radio ''calf kickovima'', dok je Reali čekao priliku za kontru, no nije bio naročito konkretan. Sredinom runde Čelić pogađa kick u međunožje svog protivnika i tu dolazi do privremenog prekida borbe. Reali kao da je pustio kočnicu nakon pauze, ali sve to dovelo ga je do nekoliko čistih udaraca koje je primio od strane Čelića. Pokazao je Patrik zrelost te nije previše srljao već je ponovno pritisnuo Realija u klinču uz ogradu kaveza. Reali je najveću prijetnju uzrokovao svojom kombinacijom lijevog direkta i desnog krošea, ali niti jedan borac nije se našao u znatnijoj opasnosti tijekom prvih deset minuta borbe.

Hrvatski borac veliku je štetu napravio Realiju calf kickovima u njegovu prednju lijevu nogu. Talijan je počeo vidno izbjegavati taj udarac te se sve teže kretao. Sredinom runde, Čelić sjajnim ''double legom'' ruši ''Kratosa'' u parter i preuzima gornju poziciju iz ''half guarda''. Talijanski borac djelovao je poprilično bezidejno iz donje pozicije. Niti je pokušavao doći do '''submissiona'', niti je pokazivao vještine kojima bi se eventualno uspio vratiti u stojku. Čelić je minutu prije kraja došao do kontrole s leđa i lakoćom je ugušio Realija ''RNC-om''. Čini se kako je razotkrivena velika mana Michaela ''Kratosa'' Realija, a to su njegove vještine, odnosno manjak vještina u parteru.

Nismo dobili očekivani vatromet, ali Čelić je odradio jako zrel i kvalitetan nastup te je okrunio petotjedne pripreme koje je odradio na Floridi u ATT-ju.

Ivan Vitasović i Jussi Halonen uslijedili su nakon Čelića i ''Kratosa''. Borac iz pulskog Trojana nije se borio od lipnja (šestog mjeseca) protekle godine. Tada je pobjedom nad Jose Danielom Toledom Canellasom došao do Megdanova pojasa teške kategorije i svoje druge uzastopne pobjede. Danas je debitirao pod okriljem FNC-a, kao i njegov protivnik iz Finske.

Vitasović se od samog početka postavio kao dominantniji borac i prezentirao je svoje brze ruke i lijepe boksačke kombinacije. Prepoznao je i to Halonen te je nakon minutu borbe rušio Vitasovića. Finac je završio kao gornji u ''half guardu'', ali Vitasović je prezentirao sjajne stvari u parteru. Prvo je vratio zatvoreni gard, a zatim je sjajnim ''sweepom'' iz donje pozicije došao u full mount. Tada je uslijedio bespoštedni ''GNP'' kojim je ubrzo završio Finca. Odličan nastup pulskog borca te deveta pobjeda u 15. nastupu (9-5-1). Vitasović je oduševio i izjavom nakon meča, pozvavši ljude da doniraju krv ako su u mogućnosti.

Hrvatski borci na najbolji način su otvorili su FNC 5 priredbu u Zaboku.

Linker
26. travanj 2024 01:51