Regija

Ivan Zidar poražen gušenjem u drugoj rundi

Josh Reed vs. Ivan Zidar
Hrvatski borac bantam kategorije, Ivan Zidar, nije uspio iskoristiti najveću priliku svoje dosadašnje MMA karijere. Na Cage Warriors 108 priredbi u Cardiffu doživio je poraz od domaćeg borca Josha Reeda, 'bulldog' gušenjem u drugoj rundi.

Od samog početka borbe nije bilo lako shvatiti taktiku hrvatskog borca. Zapravo, bilo je jasno kako će pokušati nešto napraviti hrvanjem, budući da je Reeda na samom početku doveo do ograde. Kontrolirao je Zidar tamo klinč, no nije uspijevao napraviti više od toga, prije svega zbog toga što svoje ruke nije uspijevao postaviti u dobru pozicije. Držao ih je u "underhook" poziciji iz koje nije bio opasan. Zapravo, čak je svoj vrat dva puta tijekom runde doveo u opasnost ulaska u giljotinu. Nakon nešto više od dvije minute borci izlaze iz klinča i očekivalo se kako bi Zidar mogao napraviti nešto na distanci, prije svega zbog svoje kickboxing pozadine, budući da je bio jedan od najboljih europskih boraca svoje kategorije.

No, većina Zidarovih udaraca s distance nije pronašla svoj cilj i on se uskoro ponovno vraća prvobitnoj taktici. Ovog puta njegova kontrola potrajala je kraće, došlo je do novog izlaska iz klinča, ali i to je vrlo kratko trajalo. Nakon što mu nije prošla jedna ofenzivna kombinacija, Zidar ponovno ulazi u klinč s namjerom da iskontrolira borbu do kraja runde. Ipak, pokušao je udarac laktom 20-ak sekundi prije kraja runde, iza toga dolazi do kratkog "brawla" u kojem Velšanin veže dva direkta nakon kojih hvata Zidarov vrat u čvrsti zahvat, no kraj runde tim je putem spasio borca iz Osijeka.

Vrlo dobre udaračka razmjene viđene su na početku druge runde, no niti ovog puta to nije potrajalo dulje od pola minute. Zidar ponovno ulazi u klinč, no ovog puta radi veliku grešku. Reed se uspio okrenuti, a onda kratko Zidara spustiti na pod. Prebrzo je Ivan pokušao izaći iz te situacije, što iskusni Velšanin koristi da bi mu došao na leđa. Pokušao ga je Zidar baciti preko glave, no Reed ostaje u zahvatu, a onda se ne podu prebacuje u buldog gušenje. Izravnao je Reed svoje tijelo, time je stisak učinio jako čvrstim i Zidaru nije preostalo ništa drugo nego tapkati.

Profesionalni omjer hrvatskog borca ovako je doveden na pet pobjeda i tri poraza, no nakon ove borbe ostati će gorak okus jer teško je pobjeći od dojma kako je Zidar imao ovu borbu pod kontrolom sve dok jednog kiksa koji je teško zaključiti čemu se može pripisati. Vjerojatno je u pitanju iskustvo, budući da na taj način borac jednostavno ne smije prepustiti leđa, posebno u situaciji gdje se ne nalazi u velikoj opasnosti. Ivan Zidar ovako će morati čekati novu priliku za veliku borbu, koja bi mogla doći tek nakon što spoji nekoliko novih pobjeda.

Linker
27. travanj 2024 01:30