Regija

Ivana Habazin uoči meča za svjetsku titulu: ‘Harper jake udarce ne podnosi dobro, mogu pobijediti prekidom‘

Ivana Habazin

 Gregory Shamus/Getty images/Profimedia
Najuspješnija hrvatska boksačica napast će svjetsku titulu ovog vikenda u Manchesteru

Fantastična vijest za hrvatski boks dočekala nas je početkom ovog tjedna. Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin objavila je da napada WBA titulu svjetske prvakinje u supervelter kategoriji, a meč ju čeka već ovaj vikend.

Da, Habazin je uskočila na ‘‘short notice‘‘ manje od tjedan dana uoči samog meča, ali ovakve prilike se ne propuštaju i Ivana je toga svjesna. Hrvatska boksačica otputovat će u Manchester i pokušat će iznenadit svjetsku prvakinju Terri Harper. Harper je 26-godišnja engleska boksačica iza koje je 13 pobjeda, jedan poraz i jedan remi. Trebala je Harper boksati proteklog vikenda na boksačkom eventu u Dublinu, ali Cecilia Braekhus otkazala je nastup jutro uoči meča. Harper je tako ostala bez nastupa u Dublinu, ali njene pripreme nisu ‘‘bačene u vjetar‘‘, upravo zato što je Habazin pristala boksati protiv nje. Ivana je u razgovoru za Fight Site otkrila kako je došlo do ugovaranja ovog meča i kako su odabrali baš nju.

‘‘Nisam iznenađena s obzirom da smo bili u kontaktu s Matchroomom koji je trebao raditi borbu mene i Jessice McCaskill, a čuli smo se u petak, dan prije planiranog meča između Braekhus i Harper. U subotu ujutro kad sam se probudila, vidjela sam da se Cecilia razbolila, a zanimljivo je da sam nazvala menadžera i rekla mu: ‘Pazi kad nas nazovu za meč‘. Nisu prošla ni dva sata, a upravo to se i dogodilo.‘‘, pojasnila nam je Habazin.

Mnogi će na prvu reći da Habazin sigurno neće biti u potpunosti spremna za ovakav meč, jer ipak se radi o ‘‘short noticeu‘‘, a borba bi mogla potrajati deset rundi. Ivana ističe da je fizički uvijek pripremljena za meč na deset rundi i da joj ‘‘short notice‘‘ neće predstavljati problem po tom pitanju.

‘‘Ja sam uvijek spremna na 10 rundi. Jedno je kondicija, a nešto posve drugo je uboksanost. Bila sam u dva kampa te sam odradila i jedan manji ciklus sparinga tako da mogu reći da sam zadovoljna. No, naravno da ‘short notice‘ nikad nije idealna situacija i svakako puno više znači kada imaš vremena detaljno prostudirati protivnika. Ali kao što rekoh, vjerujem da sam iskusnija i da bih mogla pobijediti prekidom, jer zna se da Terri Harper loše podnosi jake udarce.‘‘, ističe Ivana Habazin.

Habazin o prelasku u višu kategoriju i kvalitetama svoje protivnice

Naša boksačica u desetom mjesecu prošle godine osvojila je WBC Silver pojas u kategoriji do 67 kilograma. Habazin za ovaj meč odlazi u kategoriju iznad (-154 ‘lbs‘, odnosno -69,85 kg). Dobra je stvar što će proces skidanja kilaže biti nešto lakši, a od Ivane smo zatražili da nam ukratko pojasni koliko je Terri Harper zapravo kvalitetna boksačica te gdje vidi svoje prednosti u odnosu na prvakinju.

‘‘Terri Harper je prije boksala u nižim kategorijama tako da ni ona nije prirodna supervelterašica. Dobra je boksačica, tehnički potkovana, mlada i svjetska je prvakinja. Mislim da to dovoljno govori kako se zaista radi o jednoj od najboljih u supervelter kategoriji. Svoju prednost vidim u preciznosti i snazi udarca, kao i u iskustvu.‘‘

Što će biti s borbom protiv Jessice McCaskill za sve četiri svjetske titule u velter kategoriji?

Habazin je uistinu jest iskusnija boksačica od svoje sljedeće protivnice. Iza Ivane je 25 profesionalnih nastupa, a slavila je čak 21 puta. Ring je dijelila s elitnim boksačicama kao što su Claressa Shields, Mikaela Lauren i Cecilia Braekhus, a Ivana se može pohvaliti i svjetskim IBF i IBO titulama. U subotu navečer imat će priliku osvojiti WBA titulu u supervelter kategoriji, ali Habazin je u konkurenciji i za napad na sve četiri najveće svjetske titule (WBA, WBC, IBF, WBO) u velter kategoriji.

Jessica McCaskill drži te titule, a Habazin pregovara da bude njena sljedeća izazivačica. Ivana je ranije ove godine najavila kako bi se meč protiv McCaskill mogao dogoditi drugom polovicom šestog mjeseca, ali s obzirom na okolnosti, to se sada vjerojatno neće dogoditi. Habazin je za Fight Site istaknula kako meč protiv McCaskill ipak i dalje ostaje u igri, neovisno o ishodu njenog meča protiv Terri Harper.

‘‘Bez obzira na ishod, postoje opcije za idući meč vezan za velter kategoriju, jer to je bio moj uvjet da bih uopće pristala na borbu samo 6 dana uoči održavanja. Ali trenutni fokus je na Terri Harper i pobjedi protiv nje, a onda ćemo vidjeti koju opciju ću odabrati.‘‘, zaključila je Ivana.

Nema sumnje da je Habazin ovim uskakanjem na ‘‘short notice‘‘ dodatno pridobila čelne ljude Matchrooma, a nadamo se da će joj uzvratiti tako što će joj omogućiti meč protiv Jessice McCaskill koji uostalom i zaslužuje.

Prije svega, nadamo se da će Ivana iznenaditi i Terri Harper, a nakon toga neka s pozicije svjetske prvakinje odlučuje o svojim sljedećim potezima.

Sretno, Ivana!

Linker
20. travanj 2024 00:18