Regija

Izveo je rijetko viđen ‘submission‘ u UFC-u, a nastupao je i u Gloryju: Saznajte sve o Delijinom protivniku

Ante Delija, Maurice Greene i Jon Jones (dolje desno)

 Screenshot (pfl) | Ufc Fight Pass
Maurice Greene večeras će pokušati spriječiti ulazak Ante Delije u polufinale PFL-ovog turnira

Važan meč čeka našeg Antu Deliju (23-5-0) večeras na petom ovosezonskom PFL-ovom eventu. ‘‘Hodajuća nevolja‘‘ predvodit će event u Atlanti, a ponajboljeg hrvatskog MMA borca čeka meč protiv američkog teškaša Mauricea Greenea (11-7-0).

Delija je propustio prvo kolo ove sezone zbog ozljede i pobjeda na bodove mogla bi biti nedostatna za prolazak dalje. Ante će vjerojatno ići po pobjedu prekidom ako želi osigurati prolazak u polufinale, a u meč protiv Greenea ulazi kao veliki favorit prema kladionicama (1,20 - 4,50). No, tko je taj Maurice Greene koji će pokušati Deliji pomrsiti planove?

Greene se MMA-om počeo baviti vrlo kasno, a razlog je ležao u skidanju prekomjerne kilaže

Maurice Darnell Greene rođen je 5. srpnja (sedmi mjesec) 1986. godine u Norfolku, gradu koji se nalazi unutar savezne države Virginia. Greene se tek 2010. godine kao 24-godišnjak počeo baviti MMA-om. Prijatelj ga je pitao želi li naučiti boriti se, a Greene je pristao krenuti na treninge prvenstveno kako bi skinuo višak kilograma. Tada je težio 150 kilograma. Priča je to koja poprilično podsjeća na priče naših boraca Ivana Vitasovića i Daniela Bažanta, a baš kao Vitasović i Bažant, Greene se također brzo zaljubio u borilački sport, a brzo je istopio i višak kilograma.

Već u drugom mjesecu 2011. godine Greene je odradio prvi amaterski MMA meč i porazio je Jasona Millera kojemu je to bio osmi amaterski meč. Tri pobjede i jedan ‘‘no contest‘‘ upisao je Greene tijekom 2011. godine, a u osmom mjesecu 2012. godine uslijedio je profesionalni MMA debi. Jednoglasnom odlukom sudaca Greene je porazio Eda Carpentera (5-2-0 ‘score‘ uoči meča) i tu je započela Greeneova profesionalna MMA karijera.

Okušao se u kickboksu, a nastupao je pod okriljem Gloryja

Nakon prva tri MMA nastupa, Greene je bio na omjeru 2-1, a sredinom 2016. godine odlučio se okušati u drugom borilačkom sportu. Greeneu se ukazala prilika za nastup na Glory 21 eventu koji se održao u San Diegu, a Greene je pristao okušati se u kickboksačkim vodama. Nokautom u prvoj rundi porazio je Ashleyja Eppsa i djelovalo je kao da se Maurice ipak pronašao u sportu koji ne uključuje vještine u parteru.

Brzo se ispostavilo da Greene ipak ne posjeduje kvalitetu za parirati nešto boljim kickboksačima u Gloryju. Odradio je Greene još tri borbe pod okriljem Gloryja, ali sve tri je izgubio. Borio se Maurice između ostalih i protiv Andersona ‘‘Braddocka‘‘ Silve, a Brazilac ga je porazio jednoglasnom odlukom. Posljednji kickboksački meč Greene je odradio u drugom mjesecu 2017. godine, a Catalin Morosanu nokautirao ga je početkom druge runde. Bio je to jedan vrlo zanimljiv meč koji je na Gloryjevom YouTube kanalu pogledan više od jedan milijun puta.

Nastupao je u ‘TUF-u‘, a porazio je jednog Erslanovog rivala

No, vratimo se na Greeneovu MMA karijeru. Gradio je Greene karijeru paralelno uz kickboks, a u kolovozu (osmi mjesec) 2017. godine objavljeno je kako je Greene dobio poziv u ‘‘The Ultimate Fighter‘‘. U UFC-ov ‘‘show‘‘ ušao je s omjerom 5-2, a nastupao je u 28. sezoni TUF-a. Kelvin Gastelum odabrao ga je u svoj tim, a Greene je dogurao do polufinala. U četvrtfinalu je porazio Poljaka Przemyslava Mysialu, borca kojeg se sjećamo po porazu od Ivana Erslana na KSW 61 eventu, a Greenea je u polufinalu ‘‘TUF-a‘‘ zaustavio Juan Espino.

Uspio je Greene ipak završiti u UFC-u, a u prva tri nastupa ostvario je tri pobjede. ‘‘Matchmakeri‘‘ ga nakon toga odlučuju testirati s nešto boljom konkurencijom. U desetom mjesecu 2019. godine Greene se borio protiv Sergeija Pavlovicha, trenutno ponajboljeg teškaša svijeta. Pavlovich je trebao dvije minute i 12 sekundi da završi posao, a Greenea je porazio nokautom. Tri mjeseca kasnije, Greene se borio protiv veterana Alexeyja Oleinika, a meč je izgubio ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi.

Maurice Greene jedan je od dvojice boraca koji su uspjeli izvesti rijetki ‘submission‘ u UFC-ovom kavezu

Nakon ta dva poraza, uslijedio je jako važan trenutak u karijeri Mauricea Greenea. Američki teškaš uparen je s Gianom Villanteom, a jedan dio trening kampa proveo je u JacksonWink dvorani. Radi se o dvorani u kojoj je velik dio svoje karijere proveo i Jon Jones, kao i brojni drugi elitni MMA borci. Greeneu se jako svidjelo iskustvo u toj dvorani i naumio je preseliti kompletnu obitelj u Albuquerque. Uvjet je bio da porazi Villantea, jer u slučaju poraza, vjerojatno bi bio otpušten iz UFC-a.

Greene je dobro odrađivao prve dvije runde, ali u trećoj rundi ga je Villante uzdrmao i udarcima iz gornje pozicije u parteru tražio je finiš. Greene se nije uspaničio, nego baš naprotiv. Maurice je zaključao ‘‘arm triangle‘‘ gušenje iz donje pozicije i završio je Villantea rijetko viđenim potezom (klikom na LINK pogledajte završnicu tog meča, radi se o prvih 30 sekundi videa). Bio je to drugi takav finiš u povijesti UFC-a. Osim Greenea, jedino je Jeremyju Hornu pošlo za rukom završiti protivnika na taj način i to 1999. godine u meču protiv Chucka Liddella. Liddellu je to bio jedini poraz ‘‘submissionom‘‘ u cijeloj karijeri (30 mečeva), ali vratimo se na Greenea.

Greene se nakon pobjede nad Villanteom rasplakao jer je osigurao ostanak u UFC-u i mogao je dovršiti svoju selidbu u New Mexico. Nažalost po njega, promjena trening kampa nije mu donijela značajnu promjenu. Uslijedio je poraz nokautom od Grega Hardyja, a potom poraz jednoglasnom odlukom od Marcosa Rogerija de Lime. Bio je to ujedno i kraj Greeneove UFC karijere.

Nakon otkaza u UFC-u, utočište je pronašao u PFL-u

Nakon jednog meča pod okriljem CES organizacije i pobjede u prvoj rundi, Greene je pronašao utočište u PFL-u. Sredinom prošle godine nastupio je u drugom kolu turnira, a ‘‘dobrodošlicu‘‘ u organizaciju poželio mu je Denis Goltsov. Ruski borac dominirao je od prve do posljednje sekunde tog meča i jednoglasnom odlukom sudaca dobio je Greenea. Američki teškaš nije imao rješenje za hrvanje Denisa Goltsova i ruski teškaš rušio ga je u svakoj rundi.

Greene je ovu sezonu PFL-a otvorio na jako dobar način i Brazilca Marcela Nunesa nokautirao je u drugoj rundi. Time je osvojio 5 bodova i zauzeo je drugo mjesto u poretku. To je ujedno i posljednji meč koji je Greene zasad odradio, a njegov ‘‘score‘‘ zaustavio se na 11 pobjeda i sedam poraza. Tri puta slavio je nokautom, a čak šest puta ‘‘submissionom‘‘. No, može li iznenaditi Deliju?

Tehnička analiza Greeneovih sposobnosti

Prednosti Mauricea Greenea nad većinom ostalih protivnika trebale bi ležati u njegovoj visini i duljini ekstremiteta. Greene je visok 201 cm, a njegov ‘‘reach‘‘ iznosi čak 82 inča (208 centimetara). Usporedbe radi, naš Ante Delija visok je 196 cm, a raspon ruku doseže mu do 201 cm.

Međutim, Greene svoje fizikalije ne koristi naročito dobro. Njegov osjećaj za distancu daleko je od elitnog i često protivnici lakoćom pronalaze njegovu bradu i udarcima ga bacaju na tlo. Greene bi s takvim fizikalijama trebao puno kontrolirati distancu, ali problem je često u njegovoj koncentraciji.

Nerijetko se Maurice jednostavno ‘‘ukopa‘‘ u mjestu nakon što plasira svoju kombinaciju udaraca, a to ga ostavlja unutar protivnikovog dometa. U situacijama kad Greene poveže nekoliko dobrih udaraca, znaju mu se događati situacije gdje također ostane neoprezan i bude žestoko kontriran. Nešto takvo dogodilo mu se čak i protiv Juniora Albinija protiv kojeg je dominirao u stojci, ali u jednom trenutku se previše opustio, primio je udarac ljevicom i bio je vidno uzdrman. Na kraju je ipak uspio doći do pobjede nokautom.

Glavna Greeneova oružja u stojci zapravo su ‘‘kickovi‘‘, odnosno udarci nogom. Po uzoru na svog sparing partnera Jona Jonesa, Greene voli bacati opasne ‘‘oblique kickove‘‘ kojima može napraviti ozbiljnu štetu na koljenima protivnika. Klasični ‘‘low kickovi‘‘ također su dio njegovog repertoara, a svojevremeno je za UFC-ovu službenu web stranicu istaknuo kako su mu ‘‘low kickovi‘‘ i direkti najdraže udaračke tehnike. Boksačke kombinacije slabija su mu strana od ‘‘kickova‘‘, ali može i ručnim tehnikama napraviti određene probleme svojim protivnicima.

Maurice Greene ima velikih problema s hrvačima

Kad su ‘‘grappling‘‘ vještine u pitanju, Greene voli naglasiti da je njegov BJJ opasan, ali rezultati mu ne idu pretjerano u prilog. Da, šest puta je slavio ‘‘submissionom‘‘, ali Green je na taj način uglavnom završavao protivnike niže razine.

Omiljena ‘‘grappling‘‘ tehnika mu je ‘‘trokut gušenje‘‘, što je podosta očekivano s obzirom na duljinu njegovih nogu. U dva navrata tom tehnikom zaprijetio je čak i Alexeyu Oleiniku, ali Oleinik se bez većih problema izvukao. Greene ima dugačke i nešto tanje ruke, a takvi ekstremiteti otvaraju i prostor za gušenja, točnije za ‘‘giljotinu‘‘ kojom bi mogao braniti pokušaje rušenja. Srećom po Deliju, Greene to gotovo nikada ne radi, a sve njegove pobjede ‘‘submissionom‘‘ podijeljene su na ‘‘arm triangle‘‘ gušenje i na klasično ‘‘trokut gušenje‘‘.

Denis Goltsov pokazao je jasan put kojim Delija može doći do pobjede. Maurice Greene vrlo je loš hrvač, a unutar UFC-a imao je 27 posto obranjenih rušenja. Radi se o mizernom postotku, a njegova konstitucija također mu otežava posao. Vižljasti borci s dugim nogama i ne pretjerano snažnim kukovima često imaju problema s obranom od rušenja, a hrvač Delijinog kalibra sigurno će to iskoristiti.

Maurice Greene vrlo često se nađe i leđima naslonjen na ogradu kaveza. Razlog tome leži u njegovom pravocrtnom povlačenju tijekom protivnikovih napada. Deliji će to svakako ići u prilog i možemo očekivati situacije u kojima Ante pritišće Greenea uz ogradu, a zatim ga lakoćom odvodi u parter. Onda kada se nađu u parteru, Delija će morati pripaziti na pokušaje ‘‘trokut gušenja‘‘, ali ne sumnjamo da je Ante zajedno sa svojim timom uočio takve stvari.

Greene kondicijski može izgurati sve tri runde i pet puta u karijeri borio se na punih 15 minuta. Dvaput je slavio u takvim mečevima, a triput je izgubio. 2018. godine borio se za LFA titulu u teškoj kategoriji, a nakon punih pet rundi, jednglasnom odlukom izgubio je od Jeffa Hughesa.

Savjete u kutu davati će mu jedan od najvećih MMA boraca u povijesti

Značajan detalj za Greenea bit će prisustvo Jona Jonesa u njegovom kutu. Po mnogima najveći MMA borac svih vremena bio je u Greeneovom kutu i u prvom kolu ovosezonskog turnira, a već je najavljeno da će Jones biti u kutu Greenea i večeras. Kao što smo već spomenuli, Jones i Greene ujedno i treniraju zajedno, a Greene sigurno može puno naučiti od Jonesa.

Dojam je ipak da 36-godišnji Maurice ne napreduje previše iz meča u meč, a ogromne ‘‘rupe‘‘ u hrvačkom dijelu teško će nadomjestiti ‘‘preko noći‘‘. Ante Delija može Greeneu parirati i u stojci, odnosno neće biti iznenađenje ako ga nokautira. Međutim, puno sigurniji put do pobjede Delija može pronaći kroz svoje hrvanje i kontrolu iz gornje pozicije.

Denis Goltsov nije bio pretjerano aktivan s udarcima iz gornje pozicije i sudac je u nekoliko navrata vratio borbu u stojku zbog inaktivnosti Goltsova. Ante je u više navrata pokazao da može demolirati protivnike svojim ‘‘ground and poundom‘‘, a s obzirom da će tražiti pobjedu prekidom, možemo očekivati takav pristup i protiv Greena.

S razlogom je Delija kao prošlogodišnji osvajač turnira veliki favorit u večerašnjem ogledu, ali radi se o teškoj kategoriji i šanse za iznenađenje nešto su veće nego u nižim kategorijama. Ipak, uđe li Ante maksimalno ozbiljno i pripremljeno u ovaj meč, pobjeda ne bi trebala izostati. Greene mu stilski jako dobro odgovara i ne sumnjamo da će Ante potvrditi ovu našu analizu.

Gdje i kada možete pogledati meč?

PFL-ov večerašnji event starta od 0:30h, a ‘‘main card‘‘ na rasporedu je od 4:00h ujutro. Delija i Greene predvode event, a u kavezu ih možete očekivati u subotu oko 6:00h ujutro. Prijenos eventa dostupan je na Arena 1 kanalu.

Što dodati, osim sretno Ante!

Linker
24. travanj 2024 20:34