Regija

KOMENTAR: Hrgović treba jačeg suparnika od Jerryja Forresta, taj meč izgleda tek kao alibi borba...

 Tomislav Kristo / CROPIX
Meč izgleda tek kao alibi borba, dogovorena od promotora koji mu nisu bili u stanju osigurati bolji meč

Hrvatski teškaš Filip Hrgović (10-0, 8 KO) borit će se 17. travnja u Oxon Hillu (SAD) protiv Amerikanca Jerryja Forresta (26-3, 20 KO). Vijest je još prošlog tjedna objavio ESPN (usputno, u tekstu u kojem su secirali iduću generaciju teške kategorije), a u ponedjeljak je potvrdio Hrgovićev kopromotor Matchroom Boxing koji zajedno s timom Sauerland vodi karijeru hrvatskog borca.

- Veselim se povratku u ring. Jerry Forrest je dobar boksač, bori se iz kontragarda i ima dobar omjer pobjeda i poraza. Očekujem težak meč, ali sam uvjeren da ću ga pobijediti - rekao je Hrgović o svojem novom suparniku.

Koji, budimo realni, nije ono što su sportska javnost, a sigurno ni sam Hrgović, očekivali u njegovom sljedećem meču.

“LISTA ZA ODSTREL”

Naime, “Slugger” (udarač) Forrest je boksač čiji karijerni skor sugerira da spada u rang malo jačih prolaznika kategorije - uglavnom je pobjeđivao anonimce, a tri borbe protiv iole ozbiljnijih boksača je izgubio. Kad to promatramo u kontekstu zadnjeg Filipova suparnika (Eric Molina), njegovog aktualnog rankinga (u top 10 WBC-a IBF-a, TBRB-a, i top 15 Boxreca) te nekakve sportske logike da se ide prema jačim protivnicima, jasno je da se radi o razočaranju.

S druge strane, uzmemo li u obzir da se Hrgović u profi karijeri borio samo 10 puta, nije nimalo neobično da u ovoj fazi ide na boksača Forrestova kalibra.

Na primjer, već letimični pogled na imena suparnika Joshue, Wildera ili Furyja u njihovih prvih 11 mečeva otkriva da se radi o “listama za odstrel”, uglavnom sastavljenih od prolaznika koji služe za bildanje skora i stjecanje iskustva.

No, redanje mečeva protiv teškaša iz “C ešalona” ima smisla samo ako se u ring ulazi pet do šest puta godišnje i tako brzo nižu pobjede. Time se stječe iskustvo, zadržava i širi pažnja medija i fanova te gradi renome koji će boksača dovesti do većih mečeva. To je ujedno i put koji je Hrgović u neku ruku već preskočio.

Prvo, u prosjeku se bori svakih četiri mjeseca, što je ipak nešto sporiji tempo od drugih teškaša u usponu. Drugo, dosad je već pobijedio ljude čija imena nešto znače u teškoj kategoriji (E. Molina, K. Johnson, A. Mansour), bez obzira na to što su dotični bili u sutonu svojih karijera.

Treće, zbog tih je pobjeda Filip već rangirani boksač koji uživa određeni status u svojoj kategoriji i nema potrebe za suparnicima koje služe samo bildanju skora.

Iz te perspektive meč protiv Forresta izgleda tek kao alibi borba, dogovorena od promotora koji mu nisu bili u stanju osigurati bolji meč. Naravno, tu je veliki faktor činjenica da je Hrgović za mnoge suparnik “visokog rizika i male nagrade”, dakle netko protiv kojeg nećete puno zaraditi, a velike su šanse da ćete izgubiti. No, budući da je njegov kopromotor Eddie Hearn među ključnim facama teške kategorije, očekivalo se lakše pronalaženje nešto boljih protivnika koji će testirati Filipa na jednoj višoj razini.

STATUS

Na pamet nam padaju likovi poput Mariusa Wacha, Davida Pricea, Geralda Washingtona, Christiana Hammera… Odreda etablirani teškaši, bivši izazivači za pojaseve, ljudi koji ne spadaju u vrh, ali su dovoljno opasni da raskrinkaju boksače čiji je skor bolji od njihove realne vještine. Pobjeda protiv jednog od njih Hrgoviću bi znatno oplemenila status, dok će pobjeda protiv Forresta samo održati status quo. Vrijeme je za iskorak.

Ivan Zrinjski/ Jutarnji list

Linker
26. travanj 2024 22:44