Regija

Luka Plantić i Gabrijel Veočić najavili svoje današnje otvaranje Svjetskog prvenstva u Beogradu

Luka Plantić
 Ronald Gorsic/CROPIX
Hrvatski boksači danas započinju svoj put na Svjetskom prvenstvu u Beogradu

Tri hrvatska boksača danas će ući u ring unutar beogradske Štark Arene gdje se održava do sada najjače AIBA Svjetsko prvenstvo, s najvećim nagradnim fondom u povijesti amaterskog boksa.

Prema rasporedu dostupnom na OVOM linku, danas bi prvi u ring trebao Riječanin Matteo Komadina, predstavnik Hrvatske, ujedno i državni prvak, do 63.5 kilograma (poluvelter). Njega u desetom meču unutar ringa A, što bi trebalo biti oko 15 sati i 30 minuta, čeka meč protiv Leeja Jongseunga iz Južne Koreje. Matteo je jedan od onih koji je na prvenstvo otišao s najmanje pritiska, jer nastupa u strašnoj jakoj kategoriji, no pobjeda u ovom meču donijela bi mu nagradu. Ulazak među 32 i meč protiv sjajnog Denysa Pesotskyja iz Ukrajine, automatski time i veliku priliku za dokazivanje.

Odmah nakon Matteovog meča, ako bude sve po planu, u ring B trebao bi ući poluteškaš Luka Plantić, ovogodišnji hrvatski olimpijac koji je u Tokiju upisao sjajan nastup. Na krilima toga otputovao je u Beograd, no kako nam je sam izjavio, uz puno manje pritiska.

"Sa ždrijebom smo zadovoljni. U top formi sam, mogu čak reći da je forma bolja nego za Tokio. Svakako sam opušteniji, nemam na sebi nikakvog pritiska i sve ide polako. Mislim da sam stvarno u jako dobroj formi", rekao nam je Luka, koji će danas u ringu dočekati Gregora Starašiniča iz Slovenije. Pobijedili li, imat će četiri dana odmora do susreta protiv Alekseija Alfiorauja iz Bjelorusije.

Pozitivna stvar za Luku svakako je to što je uz njega ponovno u reprezentaciji i brat Damir.

Posljednji današnji predstavnik Hrvatske je boksač srednje kategorije (do 75 kilograma) Gabrijel Veočić. Mladi Brođanin ostvario je već sjajne međunarodne rezultate u mlađim kategorijama, a svakim mečem dokazuje kako se i u Hrvatskoj iskristalizirao kao najbolji boksač ove kategorije. Njegov meč protiv Meksikanca Hectora Aguirre Martineza trebao bi se održati u ringu A otprilike nešto iza 20 sati.

Iako mu ovo prvo seniorsko Svjetsko prvenstvo, ambiciozni Gabrijel nema namjeru tamo otići samo kao prolaznik.

"U srednjoj kategoriji ima 46 natjecatelja i potrebne su mi četiri pobjede za medalju. Zadovoljan sam ždrijebom jer sam u početku natjecanja izbjegao osvajače svjetskih medalja. Nisam nikad do sad bio spremniji i nadam se medalji", gore spomenutu ambiciju otkrio je Veočić, dodatno obrazloživši na čemu gradi optimizam i samopouzdanje:

"Prvo mi je seniorsko Svjetsko prvenstvo i želja mi je doći do medalje. Prošle godine sam pobijedio aktualnog svjetskog prvaka, Rusa Gleba Bakshija, to mi je motiv da dođem barem do medalje, iako je ovo Svjetsko prvenstvo najjače do sada. Bio bih zadovoljan i s ulaskom među najboljih osam u svijetu, iako mi je najveća želja medalja."

Ako savlada Meksikanca, Gabrijela bi u drugom kolu čekao meč protiv Lea Cvitanovića iz Bosne i Hercegovine. Zapravo, on do četvrtfinala u ždrijebu nema niti jednog do sada dokazanijeg boksača. Tek tamo bi ga ždrijeb, ako se dogodi očekivano, odveo na Kubanca Yoenlisa Hernándeza. No, prije toga Gabrijel mora ići meč po meč i potvrđivati svoju kvalitetu.

Linker
27. travanj 2024 09:05