Regija

Luka Plantić nastavlja pohod ka vrhu: Sinoć u Solinu osvojio je prvu profesionalnu titulu u karijeri

Luka Plantić

 Instagram (ufd Sports Management)
26-godišnji hrvatski boksač pružio je vrlo dominantnu izvedbu protiv puno iskusnijeg protivnika

Sinoć je u Sportskoj Dvorani Bilankuša u Solinu uspješno održan Road to Glory 2 boksački event, a Luka Plantić (4-0) kao boksač koji je predvodio program ove priredbe, od sinoć se može pohvaliti i prvom titulom u profesionalnoj karijeri.

Hrvatski olimpijac s Igara u Tokiju (2021. godine) došao je do WBC International Silver titule i okićen je pojasom. Naravno, ne radi se o nekakvoj elitnoj boksačkoj tituli, ali uzmite u obzir da je Luka Plantić sinoć odradio tek četvrti profesionalnih nastup, a uvjerljivom jednoglasnom odlukom porazio je Khorena Gevora (35-10 uoči borbe).

42-godišnji armensko-njemački boksač ušao je u meč protiv Plantića kao 54. boksač svijeta u supersrednjoj kategoriji (-76 kg), dok je Plantić nakon pobjede nad Rynom Liebenbergom ranije ove godine ušao u top 50 i meč je započeo kao 42. boksač svijeta. Ipak, Gevora se nije moglo podcijeniti, jer radi se o boksaču daleko većeg profesionalnog iskustva, nego što je 26-godišnji Plantić.

Luka je ipak prezentirao svoje sjajne vještine, a definitivno mu koristi i bogato amatersko iskustvo. Dominirao je Plantić od početka do kraja, a u posljednjoj desetoj rundi imao je sekvencu u kojoj mu je malo nedostajalo da dođe do finiša. Ispogađao je Plantića svog protivnika brojnim serijama udaraca, ali Gevor je izdržao do samog kraja i poraza jednoglasnom odlukom.

Velika je ovo pobjeda i za Plantića, treća u ovoj kalendarskoj godini. Nema sumnje da ga u 2023. godini čeka dodatni iskorak i Hrvatska je definitivno dobila još jednog boksača koji će imati puno toga za reći u svojoj težinskoj kategoriji.

U sunaslovnoj borbi večeri, Arijan Gorički (13-1-1) uoči borbe) imao je također priliku okititi se pojasom, ali u perolakoj kategoriji (-57 kg). 25-godišnji Zagrepčanin borio se protiv Luisa Millana (21-5-0 uoči borbe) iz Venezuele, a IBO International pojas otišao je u Venezuelu.

Prekidom uoči početka pete runde slavio je Luis Millan koji je borbu odveo na svoj mlin već od samog početka, odnosno od prve runde. Gorički je u borbu ušao neoprezno, zadobio je nekoliko čistih udaraca i Millan je od tada samo kročio ka pobjedi prekidom.

Trener Arijana Goričkog nije dopustio ‘‘Archieju‘‘ izađe u petu rundu i Luis Millan mogao je započeti sa slavljem. 22. pobjedu u 27. nastupu upisao je Millan, a pobjeda protiv Goričkog njegova je 15. pobjeda prekidom u karijeri. Millan se pokazao kao tipični oštri južnoamerički boksač koji žestoko kreće od samog početka i ne oprašta pogreške.

image

Luis Millan i Arijan Gorički (desno)

ARIJAN GORICKI Arijan Gorički

U službenom priopćenju za medije, Arijan Gorički dao je kraći osvrt na svoj poraz i planove za dalje.

‘‘Uvijek želim izazove i ne bojim se prihvatiti ih. Danas nažalost nije bila moja večer. Svaka čast mom protivniku, bio nam je nepoznat i podcijenili smo ga, zbog čega smo kasnije platili. Hvala mom treneru što me nije pustio u sljedeću rundu gdje bih vjerojatno pretrpio nepotrebnu štetu. Mlad sam i cijela budućnost je preda mnom za napredak. Hvala i cijelom mom timu što su uz mene, vratit ćemo se jači i bolji.‘‘, optimistična je poruka talentiranog Goričkog, a dodao je Arijan da mu treba malo odmora da se oporavi i oslobodi stresa.

‘‘Kako nemam promotora, cijelu organizaciju podnosim isključivo sam, a to je veliki stres i žrtva koju sam prošao za ovu borbu. Mislim da će nam ovaj poraz otvoriti oči i da ćemo zagristi još vše za napredak.‘‘, zaključio je Arijan.

Goričkom želimo povratak pobjedama i puno sreće u sljedećoj godini. U ovoj kalendarskoj godini odradio je čak četiri borbe, upisao je tri slavlja, a šteta što godinu nije zaključio stopostotnim učinkom pobjeda. Mlad je Arijan i dalje te ne sumnjamo da će se vratiti jači.

Od ostalih rezultata svaako vrijedi izdvojiti i pobjedu Damira Plantića (6-0-0). Brat Luke Plantića imao je vrlo teškog protivnika u vidu Nigerijca Gabriela Oluwaseguna Olanrewajua (10-2-1, 9 KO), 143. poluteškaša svijeta.

33-godišnji Damir slavio je jednoglasnom odlukom sudaca, a s obzirom da je uoči borbe bio na 234. mjestu u poretku poluteškaša, za očekivati je da će ovom pobjedom napraviti velik skok na Boxrecovoj ljestvici poluteškaša i njega bi u 2023. godini također mogli čekati mečevi za dodatni iskorak.

Linker
11. travanj 2024 00:04