Regija

Luka Plantić u prvom kolu na Jordanca, Ćaćić čeka 21-godišnja Amerikanka

Tomislav Bašić, Luka Plantić, Nikolina Čačić i Franjo Kristić
 Hrvatski Boksački Savez
Poznato je što kakav bi mogao biti put hrvatskih predstavnika do olimpijske boksačke medalje

Održan je ždrijeb boksačkih turnira Olimpijskih igara u Tokiju, na kojem će hrvatsku predstavljati dvoje boksača. To su Luka Plantić u muškoj poluteškoj kategoriji (do 81 kilogram) i Nikolina Ćaćić u ženskoj perolakoj kategoriji (do 57 kilograma).

Prva će u ring Ćaćić i to u ranim jutarnjim subotnjim satima po hrvatskom vremenu. Njen meč predviđen je za 4 sata i 15 minuta, a u ringu bi je trebala dočekati 21-godišnja Amerikanka, Yarisel Ramirez, inače rođena u kubanskom Guantanamu. U reprezentaciji je od 2019. godine, a najveći dosadašnji uspjeh joj je bronca s Panameričkih igara 2019. godine.

Ćaćić je inače najmlađa boksačica na cijelom olimpijskom turniru u koji kreće bez ikakvog pritiska, meč po meč. No, svakako vrijedi analizirati što bi ju moglo čekati ako savlada Amerikanku u meču gdje niti jednu djevojku ne možemo prozvati favoritkinjom. U drugom kolu pobjednicu ovog meča u ponedjeljak čeka 32-godišnja Kanađanka Caroline Veyre, djevojke bez prevelikih dosadašnjih uspjeha. Vrijedi spomenuti srebro s Panameričkih igara 2017. godine te jedno četvrtfinale u ukupno četiri nastupa na Svjetskim prvenstvima.

U četvrtfinalu bi pobjednicu tog meča mogla čekati četvrta nositeljica, Irkinja Michaela Walsh, vlasnica europskog srebra i bronce s posljednja dva natjecanja, ali i Talijanka Irma Testa. Riječ je o boksačici koja je Nikolinu savladala na kvalifikacijama, prije nego je hrvatska boksačica mjesto na Igrama izborila putem repasaža. Četvrtfinale je na rasporedu u srijedu.

"Iskreno ne znam tko je Amerikanka niti tko je Kanađanka. Ne namjeravam ih nešto previše gledati niti analizirati. Ako Nikolina namjerava biti prva, mora ih sve pobijediti, tako da, idemo u meč pa ćemo vidjeti kako dalje", izjavio je odmah nakon ždrijeba trener Franjo Kristić.

Cijeli ždrijeb turnira ženske perolake kategorije možete pogledati OVDJE.

Luka Plantić u prvom kolu poluteške kategorije ima meč u kojem ga možemo prozvati favoritom. Suprotstavit će mu se 29-godišnji Odai Riyad Adel Alhindawi iz Jordana. O njemu znamo da ima broncu s Azijskih igara 2014. godine. Jednom je nastupio na Svjetskom prvenstvu te je eliminiran u prvom kolu, no na oprez poziva treće mjesto osvojeno ovog proljeća na turniru u češkom Usti Nad Labemu. Ovaj meč održava se u nedjelju 25. srpnja, s početkom u 13 sati i 25 minuta.

"Zadovoljni smo ždrijebom. Mogao je biti lakši, ali i teži. Sad ćemo se fokusirati na Jordanca i samo nas on zanima. Bude li to kako planiramo, možemo razmišljati unaprijed, ali sad smo fokusirani na prvi meč", ždrijeb je prokomentirao i Lukin trener Tomislav Bašić.

Ako Luka opravda status favorita i prođe dalje, u drugom ga kolu čeka Meksikanac Rogelio Romero Torres. U pitanju je 190 centimetara visoki 26-godišnji boksač, brončani s prošlih Panameričkih igara. Svoje mjesto u Tokiju nije izborio putem turnira nego internacionalnog rankinga, a zaposlen je u meksičkoj vojsci. I ovdje bi Luka prema referencama bio favorit, ali eventualno četvrtfinale zato donosi vrhunski ispit.

Ne bude li iznenađenja, u četvrtfinalu ovog dijela ždrijeba naći će se Kubanac Arlen Lopez, osvajač zlata iz Rio de Janeira, ali u srednjoj kategoriji, također i svjetski prvak 2015. godine te dva puta Panamerički prvak srednje kategorije. U polutešku se podigao nakon što je legendarni Julio La Cruz, osvajač zlata iz Ria, odlučio krenuti po olimpijsko zlato teške kategorije. Dođe li Luka do meča protiv ovog boksača, bit će to pravi spektakl, a pobjednik bi tim putem osigurao minimalno brončano odličje.

Cijeli ždrijeb turnira muške poluteške kategorije možemo pogledati OVDJE.

Linker
26. travanj 2024 11:42