K1 i Boks

Najbolji amater 21. stoljeća u Tokiju se namjerava dodatno upisati u povijest

Julio Cesar La Cruz
 Foto Arena LTDA/Alamy/Alamy/Profimedia
Fenomenalni Kubanac za tokijske je igre pred sebe stavio jedan novi izazov

Nakon ispadanja u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Londonu, sve do Svjetskog prvenstva 2019. godine, Julio Cesar La Cruz osvojio je svako veliko natjecanje na kojem je nastupio. Nakon četiri svjetske titule, tri panameričke i olimpijskog zlata, 31-godišnji boksač poražen je tada u polufinalu od Bekzada Nurdauletova.

Umjesto da nakon toga krene osvetiti svoj jedini poraz na velikom natjecanju u posljednjih devet godina, La Cruz je odlučio ući u povijest na drugi način. Odlučio je postati jedan od rijetkih koji je osvajao olimpijsko zlato u dvije različite kategorije, tako što je prešao u tešku kategoriju (do 91 kilograma težine).

"Ovo težina bolje mi odgovara. Napredovao sam u različitim segmentima gdje ranije nisam, budući da sam skidao 12 ili 13 kilograma da bih se spustio na 81. Stekao sam snagu, a zadržao sam istu brzinu i eksplozivnost", izjavio je La Cruz za službene web stranice Olimpijskih igara.

Sjajnog Kubanca čeka jaka konkurencija. Već u drugom kolu protivnik bi mu mogao biti drugi nositelj Vasily Levit, dok se očekuje kako će u drugom dijelu ždrijeba do finala doći svjetski i europski prvak, 24-godišnji Rus Muslim Gadzhimagomedov. U svoju tokijsku avanturu krenut će u utorak 27. srpnja, a njegovim dolaskom u kategoriju bi teška mogla postati i najzanimljivija na cijelom olimpijskom turniru.

Cilj je jasan. Osvojiti zlato, a onda na Igrama u Parizu završiti karijeru s trećim zlatom, čime bi postao četvrti čovjek kojem je to uspjelo. Tako bi se pridružio sunarodnjacima Teofilu Stevensonu i Felixu Savonu te Mađaru Laszlu Pappu.

Zašto ovakav boksač nikad nije otišao u profesionalce je teško rezonirati na pravi način. Ipak, ima priliku dodatno ući u povijest, što je njemu možda i važnije.

"Kao kubanski boksač, u mom umu ne postoji ništa drugo nego postati prvak. To je ono za što treniram i čemu sam se u potpunosti posvetio. Svakodnevno se pripremam za to jer znam da sam sposoban uspjeti", potvrdio je još "La Sombra".

Ovogodišnji boksački turnir svakako ćemo detaljno popratiti.

Linker
14. travanj 2024 16:00