Regija

Marija Malenica spremna je za Pariz: ‘Ako pružim svoj maksimum, za sebe sam već pobjednica‘

Marija Malenica i Nikolina Čačić
 Damir Krajac/CROPIX
Naša olimpijska uzdanica na račun ovogodišnjih rezultata itekako se ima čemu nadati

Prva "neparna" olimpijska godina u povijesti mogla bi biti sretna za hrvatski boks. Početkom lipnja u Parizu, četvero Hrvata tražit će vizu za Tokio. To su Marko Milun, Luka Plantić, Nikolina Čačić i na kraju Marija Malenica, vjerojatno najaktivnija ove godine od svih njih te od proteklog vikenda prvakinja Balkana.

32-godišnja Splićanka ove je godine osvojila drugo mjesto na Svjetskom kupu, s tim da je u finalu pružila sjajan otpor svjetskoj prvakinji, Beatriz Ferreiri, a formu je potvrdila zlatom u Zagrebu. Bili su tu i turniri u Bugarskoj te Beogradu kao skupljanje iskustva, ali i pobjeda u susretu protiv Italije. Iako pripreme za Pariz još nisu gotove, onaj glavni dio je odrađen pa smo Mariju kratko pitali za komentar onoga što je ove godine odradila.

"Sveukupno sam zadovoljna s ovogodišnjim mečevima i sretna sam što imamo priliku u ovakvoj situaciji putovati, trenirati i imati mečeve. Gdje sam sve bila gotovo da sam zaboravila, ali pokušat ću se sjetiti. Posljednje je bio Zagreb, a prije toga smo 17 dana bili u Beogradu. Nikolina Čačić, Dea Bolanča, Sara Kos i ja. Tamo smo imale pripreme i turnir. Tamo sam nažalost ispala porazom u prvom kolu od Čileanke, koju sam savladala prije pet mjeseci na Grand Prixu u Zagrebu, a ona je na kraju osvojila turnir. Sve ostalo, što se tiče kampa je bilo super. Na kraju sam i taj poraz uzela kao školu i dobru motivaciju", otkrila nam je, samo još potvrdivši kako će do puta na kvalifikacije imati još dva meča:

"Trenutno imamo još prijateljske mečeve protiv Italije i Mađarske, 21. i 23. svibnja u Italiji. Idemo Sara, Dea i ja, meni će to biti posljednji mečevi prije kvalifikacija."

U Pariz ide na gostujući teren, budući da je turnir upravo tamo preseljen iz Londona, a čeka je Maiva Hamadouche. Riječ je o srebrnoj s Europskog prvenstva 2019. godine, ali i o uspješnoj profesionalki, IBF svjetskoj prvakinji s pet uspješnih obrana titule. Prema rezimeu, sve osim olimpijskog zlata za ovu boksačicu je neuspjeh, ali Mariju to ne opterećuje.

"Ove je godine boksala na turniru u Španjolskoj koji je osvojila, a vidjela sam da je bila na pripremama u Americi. Ja u cijeloj situaciji pratim trenerovu viziju. Iako se pripremam za Francuskinju, ona je ustvari nebitna. Pripremam se za svoj veći cilj i izazov, gdje je sve što želim pobjeđivati i uživati u trenutku te dati 110 posto od sebe. Ako to napravim, za sebe sam već pobijedila i to bi bio šlag na kraju cijelog procesa. Ako ne pobijedim, a dam sve od sebe, to je u redu jer je to sve proces koji ide dalje", još nam je potvrdila prije nego se uputila na novi trening.

Trenutno se radi ozbiljno i predano te nikoga ne bi trebalo iznenaditi ako Malenica ostvari olimpijski san. Za to će joj trebati puno mirnoće i koncentracije te vjerojatno malo i sreće. Ako savlada Hamadouche u prvom meču, za plasman u Tokio trebat će joj pobjeda u jednom od iduća dva, budući da poraz u četvrtfinalu donosi repasaž. No, glavni meč je upravo taj prvi. Gledajući tko je protivnica i što je glavna nagrada, teško da će Marija moći biti motiviranija.

Linker
27. travanj 2024 06:14