Regija

Marko Kisič dominantno protiv Milakovića; Mihailović slavio protiv Krofaka nakon vrlo zanimljive borbe

Marko Kisič

 Screenshot (youtube, Oktagon)
Crnogorski borac Aleksandar Mihailović onesvijestio se od iscrpljenosti nakon slavlja nad Krofakom

Nakon što su Erik Pletikos i Marin Mikulić ekspresno došli do pobjede prekidima u prvoj rundi, uslijedio je meč između Marka Kisiča i Nemanje Milakovića. Kisič je borac koji nastupa pod austrijskom zastavom, ima iskustvo treniranja i s Aleksandrom Rakićem, a kavez je 2018. godine dijelio s Khamzatom Chimaevim (poraz nokautom u prvoj rundi).

Nemanja Milaković s druge strane bosanskohercegovački je borac, a prije četiri godine odradio je nastup i pod okriljem Bellatora. Nokautom nakon 20 sekundi izgubio je od Giorgija Petrinija, a nakon toga uslijedila je pauza sve do danas i borbe protiv Kisiča. Očekivao se puno izjednačeniji meč nego što su bila prva dva. Meč je potrajao osjetno dulje od prva dva večerašnja meča na FNC 9 eventu, ali jedan borac dominirao je gotovo cijelom borbom.

Brzo je Kisič uhvatio pokušaj udarca nogom od strane Milakovića, kontrirao ga je desnicom i odveo je borbu u parter. Milaković je prezentirao svoju fizičku snagu, lakoćom se iz partera i krenuo je po rušenje. Nakon neuspjelih pokušaja rušenja, Milaković je završio u donjoj poziciji u parteru, a Kisič je zadao nekoliko dobrih udaraca iz gornje pozicije u parteru. Borac iz Austrije lijepo je pogađao laktom desne ruke i djelovalo je kao da je Milaković napravio grešku jer je početkom runde inicirao borbu u parteru, iako je imao priliku odvojiti se i nastaviti meč u stojci. Jako lijepo i smireno radio je Marko Kisič, došao je nakratko i u kontrolu iz bočne pozicije, ali Milaković mu se uspio pridići iz te pozicije. Bosanskohercegovački velteraš ponovno je tražio rušenje, ‘‘double leg‘‘ rušenjem uspio je srušiti Kisiča, ali Marko se ekspresno pridigao i ostatak runde gledali smo razmjene u klinču. Kisič je nekoliko puta lijepo pogodio koljenom desne godine i gotovo sigurno je prva runda otišla na njegovu stranu.

Milaković je drugu rundu otvorio s nekoliko lijepih pogodaka zadnjim direktom, ali Kisič je djelovao nešto svježije na nogama i strpljivo je tražio otvaranje Milakovića. Obojica su dobro kontrirali pokušaje ‘‘kickova‘‘. Kisič je prvom polovicom druge runde kontrolirao sredinu kaveza, dok je Milaković pretežno bio u povlačenju, ali lijepo je kontrirao dobar dio Markovih pokušaja. Sredinom runde Kisič ipak dolazi do novog rušenja, unutarnjim ‘‘tripom‘‘ iz klinča. Zadao je Kisič nekoliko dobrih udaraca iz gornje pozicije u parteru i osjećao se vrlo komforno u gornjoj poziciji u parteru. Milaković nije radio ništa konkretno iz donje pozicije, nije tražio izvlačenje, niti je pokušavao doći do ‘‘submissiona‘‘. 25 sekundi prije kraja runde sudac je ipak vratio borbu u stojku zbog premalo aktivnosti, a do kraja runde vidjeli smo neuspjel pokušaj rušenja od strane Milakovića. Ponovno je Marko Kisič uzeo rundu, na vrlo sličan način kao što je uzeo i prvu.

Odmah je Milaković tražio rušenje početkom treće runde, ali Kisić ga je sjajno kontrirao u klinču i ponovno je austrijski borac završio kao gornji u parter. Milaković se nakon otprilike minutu pridigao i opet je krenuo tražiti rušenje. Iz runde u rundu, gledali smo gotovo pa identičnu priču. Bosanskohercegovački borac konstantno je tražio rušenje, ali uvijek bi Kisič završio kao gornji i udarcima iz gornje pozicije napravio bi sasvim dovoljno za uzeti rundu. Dok je Milaković u trećoj rundi pokušavao dovršiti rušenje ‘‘double legom‘‘, Kisić mu je zadavao udarce i sredinom runde došlo je do velike posjekotine na glavi Milakovića.

Podosta iznenađujuće nakon tri minute i jedne treće runde, sudac je razdvojio borce. Djelovalo je kao da ih razdvaja zbog inaktivnosti i pasivnog pokušaja ‘‘double leg‘‘ rušenja od strane Milakovića, ali tu je zapravo nastupio i kraj borbe. Tehničkim nokautom slavio je Marko Kisič i upisao je osmu pobjedu u svom 11. profesionalnom nastupu. Milaković je u svom desetom nastupu upisao peti poraz, ukupno treći nokautom.

Kisič je pobjedu posvetio svom ocu koji je na današnji dan prije šest godina preminuo od raka, a zatim je pojasnio da je sudac ovaj meč prekinuo zbog obilnog krvarenja njegovog protivnika. Dodao je Marko da se nada ponovnom ugovaranju meča protiv Ivice Truščeka s kojim se trebao boriti na FNC 8 eventu, ali Kisič je tada ipak otkazao nastup nekoliko dana prije samog eventa.

Aleksandar Mihailović vs. Stanislav Krofak

Nakon što je Marko Kisič svladao Nemanju Milakovića, uslijedio je posljednji meč na preliminarnom dijelu FNC 9 eventu. Iskusni Stanislav Krofak danas je odradio svoj treći profesionalni meč pod okriljem FNC-a (1-1 uoči ove borbe), a iza sebe ima i dva amaterska nastupa u FNC-u (1-1). 34-godišnji borac nadimka ‘‘Pantera‘‘ u ovaj meč je ušao s ukupno 15 profesionalnih nastupa (9-6-0) iza sebe, a posljednji nastup uoči večerašnjeg odradio je u šestom mjesecu ove godine. Patrik Čelić tada ga je porazio jednoglasnom odlukom na FNC 6 eventu.

Aleksandar Mihailović osjetno je neiskusniji borac od Krofaka. U današnji meč ušao je s omjerom 3-2-0, a crnogorskog borca FNC-ovi fanovi pamte kao finalista druge sezone FNC Armagedona. Đorđe Bukvić tada ga je brutalno nokautirao u prvoj rundi, a Mihailović nakon toga nije nastupao u FNC-ovom kavezu. Crnogorac je samopouzdanje vratio pod okriljem SBC-a i Armmada-e gdje je upisao dvije pobjede nokautom u prvoj rundi.

Odmah je Mihailović došao do rušenja ‘‘double leg‘‘ rušenjem i uzeo je leđa Stanislavu Krofaku. Tražio je Crnogorac gušenje ‘‘RNC-om‘‘, ali Krofak je uspješno obranio prve pokušaje agresivnog Mihailovića. Iskoristio je Krofak jednu pogrešku Mihailovića i uspio se okrenuti te završiti kao gornji u parteru, ali Mihailović je jako brzo vratio dominantnu poziciju odnosno kontrolu leđa. Uspio se Krofak nedugo poslije pridići, ali Mihailović ga je imao pritisnutog uz ogradu kaveza i nije mu dao da se odvoji iz klinča. Minutu i pol prije kraja runde, sudac Saša Zorić tražio je više akcije, a ubrzo su se borac razdvojili bez intervencije suca. Mihailović je bacio jedan desni ‘‘high kick‘‘, ali odmah nakon toga krenuo je po novo rušenje i ponovno je uzeo leđa Krofaku. Lakoćom je Aleksandar uzimao leđa Krofaku kad god bi završili u parteru.

Druga runda započela je pritiskom Krofaka koji je nakon lijepog pogotka direktom došao do rušenja ‘‘double legom‘‘. Uspio se Mihailović pridići nakon 30-ak sekundi, ali Krofak mu je stvorio posjekotinu na licu. Nastavio je ‘‘Pantera‘‘ agresivno u drugoj rundi i ponovno je došao do rušenja te je vršio dobar pritisak iz gornje pozicije u parteru. Sredinom runde Mihailović je iskoristio opuštanje Krofaka, uspio se izvući ‘‘sweepom‘‘ i ponovno je uzeo leđa Krofaku. Zadao je Mihailović nekoliko ozbiljnih udaraca, a potom je krenuo u pokušaj gušenja ‘‘RNC-om‘‘. Krofak se u toj situaciji ponovno uspio izvući na način da se okrenuo Mihailoviću i došao do gornje pozicije u parteru. Mihailović se lakoćom pridigao i dojam je da smo gledali ponavljanje iste sekvence po treći ili četvrti put u borbi. 45 sekundi prije kraja runde, Mihailović je ponovno sjajno ušao u ‘‘double leg‘‘ rušenje, Krofak se brzo pridigao, a Mihailović ga je kontrolirao u klinču do kraja runde. Bilo je ovo deset minuta s pregršt ‘‘grapplinga‘‘, ‘‘sweepova‘‘ i zanimljivih poteza u parteru. Jako iscrpljujućih deset minuta za obojicu.

Mihailović je treću rundu otvorio novim pokušajem ‘‘double leg‘‘ rušenja, Krofak se dobro branio i ispogađao je nekoliko puta crnogorskog borca. Međutim, Mihailović je ponovno prezentirao sjajne ‘‘grapplerske‘‘ vještine i ponovno je uzeo leđa Krofaku. Ponovno se ponavljala ona sekvenca gdje bi Mihailović preuzeo kontrolu leđa, tražio bi gušenje, Krofak bi se okrenuo, Mihailović bi lakoćom pridigao i krenuo bi po novo rušenje. Teško je izbrojati koliko smo puta gledali takvu sekvencu. Minutu i pol prije kraja treće runde, gledali smo najviše akcije do sada. Krofak se uspio odvojiti iz klinča, zadao je nekoliko dobrih udaraca ljevicom, Mihailović je nakratko djelovao ‘‘izgubljeno‘‘ i panično, ali situaciju je smirio novim rušenjem i uzimanjem leđa Krofaku. Ovaj put nije se Krofak okrenuo i završio u gornjoj poziciji, nego ih je sudac vratio na noge 20 sekundi prije kraja borbe. Krofak i Mihailović upustili su se u otvorenu razmjenu tih posljednjih 20 sekundi, deblji kraj izvlačio je Mihailović, ali još jednim rušenjem zaustavio je nalet Krofaka i meč je time i završio.

Uistinu zanimljiv meč s pregršt razmjena u parteru, ali treća runda ponudila je podosta uzbuđenja i u stojci. Podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 29-27, 28-29) slavio je Mihailović, a koliko je ovo bio iscrpljujuć meč, govori podatak da crnogorski borac nije bio kadar odraditi intervju s Markom Petrakom neposredno nakon borbe.

Mihailović se nakratko i onesvijestio, a njegov nastup zoran je prikaz što znači ‘‘ostaviti zadnji atom snage‘‘ u kavezu. Stanislav Krofak također može biti ponosan na svoj nastup, ali Mihailović je zasluženo slavio.

Vrijeme je za pet borbi u sklopu ‘‘main carda‘‘.

Linker
27. travanj 2024 06:53