Regija

Mladen Sobjeslavski: 'Prošle sam godine bio unaprijed otpisan, sad moram potvrditi da sam najbolji!'

Mladen Sobjeslavski
 screenshot/AIBA
Hrvatski reprezentativac u kategoriji do 75 kilograma i glavni favorit državnog prvenstva je Mladen Sobjeslavski. Pred nastup u turniru, u možda i najjačoj konkurenciji na cijelom prvenstvu, boksač iz BK Leonardo nam je iznio svoje ciljeve te najavio ono što bi mu predstavljalo novo zlato.

20-godišnji Mladen jedan je vrlo jednostavan momak. Kad ga ovako vidite u prolazu nikad ne biste zaključili da se radi o jednom od najvećih hrvatskih boksačkih talenata, sjajnom tehničaru koji s nepunom 21 godinom već ima dva naslova seniorskog prvaka Hrvatske i iskustvo nastupa na Europskom i Svjetskom boksačkom prvenstvu. Osim toga, kao branitelj naslova i nositelj na popisu olimpijske reprezentacije neupitno je favorit ovogodišnjeg najvećeg državnog natjecanja.

"Da, favorit sam u najbrojnijoj kategoriji, ujedno i branitelj naslova. Ali, moram odmah reći kako nikoga ne podcjenjujem i kako ću ići meč po meč. Uopće nisam gledao ždrijeb niti znam što me čeka, osim u idućem meču. Ovo je boks i tu svi u startu imaju jednake šanse. Ja vjerujem kako ću na kraju biti najbolji", rekao nam je Mladen, koji je otkrio kako prije samo devet mjeseci, iako je također došao kao branitelj titule, nije uz sebe imao takav status : "Prošle godine sam bio nekako unaprijed otpisan jer su dečki bili stariji, a ja sam tek ušao u seniore. No, na kraju sam osvojio. Tako će i svi ovi mladi dečki imati jednaki motiv i svi imaju šanse napraviti ono što sam ja prošle godine. Tu su još neki stariji, kao i neki koji su prešli iz nižih kategorije pa je konkurencija izuzetno kvalitetna. Na meni je da dokažem da sam najbolji te da tako odem na olimpijski kvalifikacijski turnir."

Prošle godine odradio je nastupe na Europskom i Svjetskom prvenstvu, no u oba je slučaja eliminiran u prvoj rundi. Ostao je dojam kako je bio previše rezerviran i time automatski nije boksao onako kako je pokazao da zna i može. Na kraju je s tih natjecanja ostalo vrijedno iskustvo.

"Ne bih rekao da tamo nisam dao sve od sebe jer to ću uvijek napraviti. Jednostavno nisam bio dovoljno dobar, nisam boksao onako kako znam i mogu. Kao da nije bio moj dan, nisam išao protivniku otkinuti glavu. Nisam se najbolje osjećao. Ne mogu reći da sam bio ozlijeđen niti bilo što slično. Jednostavno nisam dobro boksao. Mlad sam, tek sam ušao u seniore i ono najbolje od mene tek dolazi", hrabra je najava.

Ove godine kao glavna konkurencija ističe se Gabrijel Veočić, komu je ovo prvo seniorske natjecanje, no već je potvrdio da ima što ponuditi. Osim toga, i prošlogodišnji finalist kategorije do 69 kilograma, Mate Rudan, također je tu, a dojam je kako teža kategorije možda još više odgovara njegovom stilu boksa. Upravo zbog toga će srednju kategoriju mnogi pratiti s najvećim zanimanjem.

"Meni je iskreno drago da imam tako jaku konkurenciju jer je i zlato slađe što je jača konkurencija. Ako si prvi u najboljoj kategoriji onda je to znak da si stvarno najbolji od svih", objasnio je, prije nego se okrenuo onome prema čemu svi gledaju. Radi se o Londonu ili Parizu, a onda, ako uspije, i Tokiju:

"Naravno, to nam je svima želja i krajnji cilj. Igre su svake četiri godine i to je bez konkurencije najvažnije natjecanje u amaterskom boksu."

Mladen danas nastupa u četvrtfinalu, gdje ga čeka Ivan Tomljenović. Iako on sam to nema namjeru saznati dok taj meč ne dođe na red, taj par u polufinalu križa se s onim kojeg čine Jasmin Pasagić i Luka Lozo. U drugom dijelu ždrijeba, već danas međusobno boksaju Rudan i Veočić. Današnje natjecanje počinje od 14 sati.

Linker
14. travanj 2024 13:54