Regija

Murad Ramazanov uoči meča sa Soldićem: ‘Svi vole biti neporaženi, ali većina ipak nekad izgubi‘

Murad Ramazanov i Khabib Nurmagomedov

Odlični dagestanski MMA borac ne stresira se previše oko činjenice da u meč sa Soldićem ulazi neporažen

U noći se petka na subotu, Roberto Soldić naći će se na jednom od najtežih ispita u svojoj dosadašnjoj karijeri. Hrvatski MMA borac borit će se protiv neporaženog Dagestanca Murada Ramazanova (11-0), a bit će to ujedno i Soldićev debi u ONE-u.

27-godišnji Dagestanac pod okriljem ONE-a ima tri pobjede, a posljednji nastup upisao je u 12. mjesecu prošle godine. Ramazanov je tada jednoglasnom odlukom porazio bivšeg prvaka Zebaztiana Kadestama, a ususret borbi protiv Soldića, Ramazanov se za ONE osvrnuo na svoju neporaženost.

‘‘Svaki borac voli biti neporažen, ali većina nas izgubi prije ili kasnije. Nadam se da ću poraz prihvatiti dostojno, ako se ikad dogodi. Mentalno se priprema i za taj scenarij. Vjerojatno neće biti lako prihvatiti poraz, ali to me ne bi slomilo. Definitivno će me naučiti nečemu, a možda mi pomogne da pobijedim i neke loše navike, poput kasnih odlazaka u krevet ili nediscipline kod prehrane.‘‘, otkrio je Ramazanov usput i neke od problema s kojima se muči u svojoj pripremi.

Kao i gotovo svaki dagestanski MMA borac, tako i Murad Ramazanov fokusira svoju taktiku na hrvanju, a to je segment u kojem je uistinu elitni borac. Ramazanov hrva jako dugo i stoga ne čud njegova visoka razina.

‘‘Počeo sam boksati s 10 ili 11 godina, a zatim sam godinu dana trenirao nogomet. Nisam htio započeti s hrvanjem slobodnim stilom zbog trenera koji su vikali i tukli djecu. Ali jednog jutra, dok sam imao 12 godina, otac me odveo na hrvanje grčko-rimskim stilom gdje je mlađi trener vodio treninge. On je imao drukčiji pristup prema nama. Moj otac mi je rekao da pokušam trenirati tjedan dana, a ukoliko mi se ne svidi, mogu odustati. Ali brzo sam se zaljubio u sport.‘‘, objasnio je Ramazanov svoje hrvačke početke.

Murad dakle hrva oko 15 godina, a kako bi podigao razinu svoje igre, Ramazanov često trenira zajedno s Khabibom Nurmagomedovim i Islamom Makhachevim. Ramazanov jako cijeni Khabiba, a u intervjuu za ONE objasnio je utjecaj Khabiba na Dagestan i mlade sportaše iz Dagestana.

‘‘Svi smo se ugledali na Khabiba. On je jedan od nas, tip iz Dagestana koji je ponosan na svoje korijene i svoj borilački stil. Postao je prvakom i ljudi ga poštuju. Svi smo gledali Khabiba i vjerovali da je to moguće za sve nas. Njegov utjecaj na religiju je ogroman. Khabib je otvorio svoju vlastitu dvoranu/školu i djeca ga poštuju. Mislim da ih je mnoge maknuo s ulice. Čak i ako ne postanu profesionalni sportaši, dobit će puno korisnog iskustva u dvorani. On im daje više od treninga, educira ih kroz sport.‘‘, pojasnio je Ramazanov.

27-godišnji Murad djeluje kao jedan tipični Dagestanac koji silno vjeruje u svoje sposobnosti, ali ne razbacuje se riječima i ‘‘trash talkom‘‘, odnosno to nije njegov stil kojim će se najavljivati svoje mečeve. Vrlo sličan je i Soldić, a obojica će svoje reći unutar kaveza. Nadamo se da će Soldićeva biti zadnja.

Linker
26. travanj 2024 04:12