Regija

Najljepši mogući završetak Europskog prvenstva: Hrvatskoj zlato i 100. medalja na najvećim natjecanjima

Karate prvaci
 Hrvatski karate savez
‘Ogroman uspjeh, stvarno smo ispisali povijest! Svi smo presretni‘

Europsko prvenstvo u karateu je iza nas, a središnji događaj njegova posljednjeg natjecateljskog dana bile su ekipne borbe za odličja, u kojima je hrvatska reprezentacija osvojila zlato. Naša muška vrsta u borbama, koja je nastupila u sastavu Ivan i Anđelo Kvesić, Enes Garibović, Zvonimir Živković, Ante Mrvičić, Ivan Martinac i Karlo Raguž, do naslova na domaćem terenu došla je uvjerljivom pobjedom protiv Crne Gore (3:0).

Poslije muških ekipnih bronci u borbama 2011. u Zurichu, 2017. u turskom gradu Izmitu-Kocaeliju, te 2019. u španjolskoj Guadalajari, naša se vrsta popela na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, donijevši Hrvatskoj 100. seniorsku medalju na velikim natjecanjima, europskim i svjetskim prvenstvima.

- Meni je pripala čast kao kapetanu ekipe da otvorim prvi meč i povedem ekipu prema pobjedi i zlatu. Borio sam se s odličnim borcem Nenadom Dulovićem, koji je lakši i niži od mene, tako da sam to morao taktički odraditi. Uspio sam povesti, a prednost je bila prevelika za dostizanje. Ne bih nikoga posebno izdvajao, zahvalio bih svim dečkima jer su se svi borili srcem za Hrvatsku kao lavovi. Cilj je ispunjen - rekao je Anđelo Kvesić.

Zbog ozljede crnogorskog reprezentativca Predraga Smolovića Zvonimir Živković ostvario je drugi bod bez borbe.

- Očekivali smo ovo i vjerovali smo u ovo, a sad se napokon isplatilo i hvala Bogu da se to dogodilo upravo u Hrvatskoj - rekao je Živković.

Do finala Hrvatska je svladala vrlo jake reprezentacije Finske (3-0), BiH (3-0), Ukrajine (3-2) i Francuske (3-1) uz odlučujuće pobjede Enesa Garibovića u četvrtfinalnom i polufinalnom susretu.

- Ogroman uspjeh i prvo zlato za Hrvatsku u Hrvatskoj, tako da smo stvarno ispisali povijest. Svi smo presretni, zlato je oko vrata - izjavio je Ivan Kvesić.

Uz nedjeljno osvojeno odličje najvećeg sjaja, u vitrinu hrvatske karate reprezentacije s prvenstva Starog kontinenta odlazi još ženska ekipna bronca u borbama te pojedinačna bronca Enesa Garibovića u kategoriji do 75 kilograma. U para-karateu brončano je odličje osvojila Danijela Topić.

Turska je najuspješnija nacionalna selekcija po broju osvojenih odličja na Europskom prvenstvu. Turci su u Poreču osvojili šest zlatnih, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. Njemački predstavnici osvojili su dva zlata, a po jedna titula prvaka Europe pripala je Azerbajdžanu, Španjolskoj, Grčkoj, Ukrajini, Rusiji i Srbiji.

Europsko seniorsko prvenstvo u karateu i para-karateu održavalo se od 19. do 23. svibnja u sportskoj dvorani Žatika u Poreču, a na njemu je sudjelovalo 646 sportaša iz 47 država. Prvenstvo se odvijalo bez gledatelja, u skladu s epidemiološkim mjerama, a pristup dvorani bio je ograničen samo na akreditirane osobe, kojih je bilo oko 1200. Zahvaljujući organizaciji EP-a, u Poreču je kroz ovaj tjedan u predsezoni ostvareno oko 11 tisuća noćenja.

Linker
20. travanj 2024 14:00