Regija

Najveći uspjesi hrvatskog borilačkog sporta u 2022. godini: Zlata na svjetskim smotrama nisu izostala

Gore lijevo: Barbara Matić i Lara Cvjetko

Dolje lijevo: Gabrijel Veočić

U sredini: Ante Delija

Gore desno: Nadina Biljanović

Dolje desno: Lena Stojković

 Pa Images/alamy/alamy/profimedia; Kenjiro Matsuo/aflo/profimedia; Screenshot (youtube, Instagram)
Iz godine u godinu, hrvatski borilački sport može se podičiti vrhunskim rezultatima na najvećim svjetskim smotrama

Vrlo plodnu godinu imali su hrvatski predstavnici u raznoraznim borilačkim sportovima. Istina, mnogima će prvo pasti na pamet MMA ili svjetske boksačke titule, a iako veliki uspjesi nisu izostali niti u tim segmentima, fokus će ovaj put biti nešto više na manje zastupljenim i manje popularnim borilačkim sportovima u kojima su naši sportaši i sportašice osvajali najsjajnija odličja na svjetskim i europskim smotrama.

Bitno je napomenuti da uspjehe nismo poredali po važnosti i uspjeh naveden pod rednim brojem jedan ne smatramo većim od onog što se nalazi pod rednim brojem pet. Nema smisla razlučivati i uspoređivati uspjehe u različitim sportovima, kad jednostavno možemo uživati u njima i biti ponosni na naše sportaše.

Krenimo s judom.

1. Barbara Matić i Lara Cvjetko napravile su povijesni uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Taškentu

Već uoči samog finala kategorije do 70 kilograma na SP-u u judu, koje se održalo u Uzbekistanu, jedna stvar bila je jasna - hrvatska himna svirat će na dodjeli odličja.

Lara Cvjetko i Barbara Matić bile su finalistice svjetske smotre i preostalo je vidjeti koja će doći do zlatne medalje, a koja će se morati zadovoljiti osvajanjem srebrnog odličja. Iskusnija Barbara na koncu je slavila ‘‘ipponom‘‘, odnosno prekidom do kojeg je došla polugom na ruci svoje sedam godina mlađe protivnice.

Splićanka je tako došla do drugog zlatnog odličja u karijeri, a prvo zlato na svjetskoj smotri osvojila je 2021. godine u Budimpešti. Lara Cvjetko srebrno odličje na SP-u osvojila je 2021. godine, ali u juniorskoj konkurenciji. Ove godine napravila je iskorak u seniorima i došla je na korak do titule svjetske prvakinje.

Ne sumnjamo kako ćemo ih obje često gledati na postolju u godinama koje slijede. Lara Cvjetko u devetom mjesecu proslavila je 21. rođendan, a pred 28-godišnjom Barbarom također je još nekoliko godina na samom vrhu.

Sve u svemu, njihovo osvajanje zlatne i srebrne medalje na SP-u ne spada samo među najveće uspjehe hrvatskog borilačkog sporta u 2022. godini. Radi se o ponajvećem ostvarenju u povijesti naših borilačkih sportova i djevojke zaslužuju svaku čestitku.

2. Zlato Gabrijela Veočića na Europskom prvenstvu za boksače do 22 godine

Mladi boksač iz Slavonskog Broda već je nekoliko godina na glasu kao jedan od najperspektivnijih hrvatskih boksača. Veočić je još prošle godine oduševio ulaskom u četvrtfinale na Svjetskom prvenstvu, a ispao je od kasnijeg pobjednika, Kubanca Yoenlisa Hernandeza. Puno je Gabrijel naučio iz tog meča, a ove godine zasjao je u punom sjaju na EP-u za mlađe seniore.

Brođanin rođen 2001. godine osvojio je zlatno odličje na Europskom prvenstvu za boksače do 22 godine. Na turniru održanom u Poreču, Gabrijel je pružao sjajne nastupe od prvog do posljednjeg nastupa i nakon Filipa Hrgovića (2015. godine), Veočić je postao prvim hrvatskim boksačem koji je osvojio zlatnu europsku medalju u seniorima (mlađim seniorima).

Osim Veočića, na istom EP-u brončanu medalju osvojio je i Noa Ježek, dok je Luka Plantić na EP-u za seniore (u Armeniji) također osvojio brončanu medalju. Sara Beram okitila se broncom na EP-u za seniorke održanom u Budvi, a Nikolina Ćaćić bila je srebrna na EP-u za seniorke do 22 godine.

Bilo je tu još pregršt uspjeha naših amaterskih boksača, a Hrvatski boksački savez na svojoj web stranici sažeo ih je unutar jednog članka kojem možete pristupiti klikom na LINK.

3. Nadina Biljanović nastavila je dominaciju u Ju-jitsuu

Najbolja hrvatska sportašica kad je Ju-jitsu (japanski jiu-jitsu) u pitanju svakako je Nadina Biljanović. 27-godišnja hrvatska borkinja prošle godine okitila se zlatnom europskom medaljom, a ove godine riznicu je obogatila zlatom na Svjetskom prvenstvu.

Nadina je članica zagrebačkog kluba Judo & jujitsu Black Belt, a kroz protekle dvije godine etablirala se kao najbolja ju-jitsu borkinja u kategoriji do 70 kilograma. Ovogodišnja zlatna medalja iz Abu Dhabija potvrda je njenog sjajnog rada i ne sumnjamo da će se još puno puta penjati na najviše mjesto na pobjedničkom postolju.

Luka Škorić na istoj smotri osvojio je brončanu medalju, ali u BJJ-u (Brazilski jiu-jitsu). 32-godišnji Škorić dvama pobjedama izborio je polufinale, ali protiv višestrukog svjetskog prvaka Alexandera Saka nije mogao. Do bronce je ipak uspješno došao protiv domaćeg predstavnika.

4. Lena Stojković okitila se titulama europske i svjetske prvakinje u taekwondou

Nevjerojatna Lena Stojković ove godine naći će se vjerojatno u svakom izboru i za najbolju hrvatsku sportašicu u 2022. godini. Djevojka rođena 2002. godine imala je maestralnu kalendarsku godinu u kojoj je došla do zlata na europskoj, ali i na svjetskoj smotri!

Splićanka je pokorila kategoriju do 46 kilograma i bit će jedna od glavnih hrvatskih uzdanica za osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Članici splitskog Marjana pridružilo se još nekoliko hrvatskih natjecatelja kad je u pitanju osvajanje europske medalje na ovogodišnjem Prvenstvu održanom u Manchesteru.

Josip Teskera, Toni Kanaet i Paško Božić osvojili su bronce u muškoj konkurenciji, a Bruna Duvančić i Ivana Duvančić brončane su u ženskoj konkurenciji. Nika Klepac osvojila je srebro na EP-u.

Kad je u pitanju Svjetsko prvenstvo, osim sjajne Lene Stojković, do medalje je došla Ivana Duvančić. Ona je i na SP-u došla do brončane medalje.

5. Ante Delija osvojio je PFL-ov turnir i nagradu od jedan milijun američkih dolara

Nećemo izostaviti niti taj MMA, a kako da ga izostavimo kad je Ante Delija imao sjajnu godinu. Hrvatski teškaš prošle godine ostao je jednu stepenicu udaljen od osvajanja turnira i glavne nagrade u PFL-ovom turnirskom formatu.

Bruno Cappelozza porazio je Dubrovčanina u finalu, ali nije Delija očajavao i već sljedeće sezone otišao je do samog kraja. Četiri pobjede u četiri nastupa, od toga tri prekidom. Posebno impresivan bio je Delijin nastup u polufinalu.

Brazilac Renan Ferreira bio je favorit kladionica u meču protiv Delije, ali ‘‘Hodajuća nevolja‘‘ doslovno je prošla kroz gorostasnog Brazilca (203 cm visok). Tehničkim nokautom u prvoj rundi slavio je Delija, a Matheusa Scheffela u finalu porazio je također nokautom u prvoj rundi.

32-godšnjem Deliju ova titula kruna je dosadašnje karijere, a s financijskom ‘‘injekcijom‘‘ od milijun dolara, njegova karijera moći će dosegnuti još više razine, jer Delija sada ima mogućnost još više ulagati u sebe i osobni razvoj.

Oni koji također zaslužuju biti spomenuti:

Alen Babić ove godine osvojio je WBC-ov Silver pojas u bridger kategoriji. To ga nominalno čini sljedećim izazivačem za svjetsku titulu i ‘‘Savage‘‘ bi se tijekom 2023. godine trebao boriti za naslov svjetskog prvaka u kategoriji do 102 kilograma.

Filip Hrgović porazio je Zhilei Zhanga u eliminacijskom meču za sljedećeg izazivača za IBF-ovu titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. ‘‘El Animal‘‘ je prema navodima Eddieja Hearna trebao postati obveznim izazivačem za Oleksandra Usyka koji drži IBF-ov pojas, ali čini se da će se Hrgović morati strpiti još neko vrijeme. Neovisno o tome koliko će čekati, Hrgović je napokon dobio priliku za dodatni iskorak i pokazao je da može poraziti teškaše koji se nalaze unutar top 20 svjetskog poretka. S obzirom da sredinom sljedeće godine slavi tek 31. rođendan, najbolji dio karijere tek slijedi za ‘‘El Animala‘‘.

Anđelo Kvesić i hrvatska ženska reprezentacija okitili su se zlatnim medaljama na Europskom prvenstvu u karateu. Kvesić je prošle godine osvojio zlato na EP-u u timskom natjecanju, a ove godine okitio se zlatom u pojedinačnoj konkurenciji.

Antonio Plazibat dvama spektakularnim nokautima potvrdio je mjesto prvog izazivača u Gloryju, ponajboljoj svjetskoj kickboksačkoj organizaciji, a u prvoj polovici 2023. godine trebao bi uslijediti meč za titulu koju drži Rico Verhoeven.

Marko Martinjak također je napravio jako velik i značajan rezultat u 2022. godini. Nakon gotovo punih pet godina pauze, Marko se vratio boksu bez rukavica (‘bare knuckle boks‘) i odmah u povratničkom nastupu osvojio je BKB-ov pojas svjetskog prvaka. U trećoj rundi borbe za pojas nokautirao je Chada Kellyja i također je jedan od naših boraca koji su se ove godine okitili svjetskom titulom.

Bilo je tu još pregršt sjajnih rezultata naših borilačkih sportaša na velikim smotrama, ali mi ćemo se zaustaviti ovdje. Unaprijed se ispričavamo ako postoje oni koji se smatraju nepošteno izostavljenim. Teško je pobrojati doslovno sve osvajače medalja, ali godinu zaključujemo čestitkom svim našim predstavnicima i želimo im još uspješniju 2023. godinu.

Linker
13. travanj 2024 09:09