Regija

Neprepoznatljivi Damir Plantić poražen od Belgijanca u osmini finala Svjetskog prvenstva

Damir Plantić
 Ronald Gorsic/CROPIX
Hrvatski predstavnik u kategoriji do 86 kilograma odradio je meč ispod očekivanja

Victor Schelstraete iz Belgije ušao je među najboljih osam boksača svijeta u kategoriji do 86 kilograma. Pobjedu vrijednu toga ostvario je protiv hrvatskog boksača Damira Plantića, koji je nažalost odradio meč ispod svih očekivanja. Za razliku od svog brata Luke, koji je jučer tijesno poražen nakon meča u kojem je napadao cijelo vrijeme, Damir je svoju borbu izgubio prije svega na račun nedovoljne aktivnosti.

Belgijanac je meč odmah dobro otvorio, putem nekoliko napada direktom. Ipak, nakon otprilike pola minuta počelo se činiti da Damir preuzima kontrolu. Preuzeo je sredinu ringa i time na defenzivno kretanje natjerao protivnika, koji nastavlja tražiti distancu. Plantić nije puno radio rukama, što je nejasno zašto jer bi većinom kad bi nešto pokušao i pogađao. Previše je bilo pauze između njegovih udaraca. Morao je Damir biti aktivniji i to je napokon napravio pola minute prije kraja runde, kad se i uputio u jednu otvorenu razmjenu s protivnikom. Bilo mu je to nažalost dovoljno tek za bodove suca iz Južne Koreje.

Otvorilo se u drugoj rundi i počinje Damir prezentirati svoju tehničku nadmoć. Kad se činilo da je bivši brončani s Europskog prvenstva preuzeo meč, ponovno je usporio. Bilo je to otprilike na sredini runde. Prepoznao je to Schelstraete i krenuo je zatvoriti rundu, odnosno osigurati je u svoju korist. Plantić kao da je prestao raditi ono što treba i što je jako dobro radio prvu polovicu runde. Nažalost, ta završnica pripala je u potpunosti boksaču iz Belgije i to se potvrdilo se na bodovanju, gdje mu je pripalo svih pet sudačkih kartica.

Treću rundu ponovno bolje otvara runde Plantić, ali već nakon pola minute ponovno staje. Nejasno je zašto je inače vrlo aktivni boksač ovog puta toliko rijetko pokušavao, posebno jer mu je većina pokušaja izgledala dobro i završavala pogocima. Ali, jednostavno su između njegovih napada bile predugačke pauze. Ponovno je Plantić sve više usporavao kako je vrijeme prolazilo. Trebao mu je prekid ili uvjerljiva prednost, ali on za to u ovom meču jednostavno nije imao dovoljno inicijative.

S druge strane, protiv sebe je imao nabrijanog i motiviranog boksača, što nikako nije moglo izbjeći bodovnim sucima. Schelstraete nije u ovom meču bio niti malo impresivan boksač, ali je svakako bio bolji od neprepoznatljivog Damira Plantića. To su potvrdile i sudačke kartice. Naš boksač uzeo je tek prvu rundu po mišljenju jednog suca, dok su svi ostali bodovali u korist Belgijanca koji odlazi u četvrtfinale.

Ne možemo suditi Damiru Plantiću niti ga imamo pravo kritizirati jer uistinu ne znamo što je pozadina njegovog ovakvog nastupa. Znamo samo iz svih njegovih dosadašnjih mečeva koje smo pratili da on može puno bolje od ovoga.

Linker
17. travanj 2024 06:37