Regija

Gabrijel Veočić pred osminu finala SP-a: ‘Dobro se osjećam, napredujem iz meča u meč‘

Gabrijel Veočić
 Ronald Gorsic/CROPIX
20-godišnji Brođanin dva je meča od svjetske boksačke medalje

Još samo jedan od desetorice hrvatskih boksača ostao je kao aktivni sudionik Svjetskog prvenstva koje se održava u Beogradu. To je 20-godišnji prvak Hrvatske u srednjoj kategoriji, Gabrijel Veočić. Mladi Brođanin ujedno je i jedini Hrvat koji je na Prvenstvu upisao dvije pobjede i to dva puta vrlo uvjerljivo. U prvom meču bio je bolji od Hectora Aguirrea iz Meksika, dok je u drugom dominantno savladao Lea Cvitanovića iz Bosne i Hercegovine, inače svog vršnjaka.

Dva dana nakon posljednjeg meča, Gabrijel će po treći put u ring. Danas, kao posljednji meč poslijepodnevnog programa u ringu A, dakle rekli bismo oko 15 sati i 30 minuta, možda čak i nešto ranije. Protiv sebe će imati Sama Hickeya, boksača iz Škotske, godinu dana starijeg od sebe. Prije toga se u razgovoru za Fight Site prisjetio onoga što je prošao do sada.

"Prva dva meča protiv sebe sam imao prave fajtere, Meksikanca i predstavnika iz Bosne i Hercegovine koji živi i trenira u Njemačkoj. Riješio sam ih svojim stilom, tehnikom i brzinom. Prvi meč bio mi je teži od drugog jer sam u njemu bio podosta krut, nikako nisam mogao odrediti pravu distancu, kad da ga udaram, a kad da izađem bez udarca ili s udarcem. Bio sam bolji u tom meču, ali nisam bio zadovoljan svojim boksom jer znam da mogu bolje. Drugi meč sam imao protiv Cvitanovića, a njegov stil je snimio moj otac Pero Veočić, koji mi je i glavni trener. Pobijedio sam ga onako kako sam ga želio, bez većih problema", rekao nam je momak kojeg svi zovu jednostavno "Gabi".

Za razliku od Gabrijela, 21-godišnji Škot Hickey imao je tek jedan meč. Bio je to pravi rat protiv Ramija Kiwana iz Bugarske, a pobjedu je odnio tijesnom podijeljenom odlukom sudaca. No, u tom meču pokazao je puno toga zbog čega ga možemo smatrati ozbiljnim protivnikom, a osim toga već iza sebe ima kvalitetno međunarodno iskustvo nastupa na Igrama Commonwealtha.

"Protiv sebe imam jako nezgodnog Škota koji je visok kao i ja, a ujedno je i tehničar. Bit će to dobar meč, a vidjet ćemo tko će pobijediti. Dobro se osjećam, napredujem iz meča u meč. Već sam zadovoljan svojim rezultatom. Imam 20 godina, a među 16 sam na svijetu. Sa svime ostalim što postignem bit ću prezadovoljan", rekao je Gabrijel, koji nam je prije Prvenstva najavio kako se nada osvojiti medalju. Sad kad je tome blizu, odnosno samo dvije pobjede udaljen, možda je i bolje malo spustiti loptu na zemlju i skinuti si potencijalni pritisak s leđa.

Ako dođe do četvrtfinala, Gabrijel će izjednačiti najbolji rezultat nekog hrvatskog amaterskog boksača na Svjetskim prvenstvima u posljednjih 15 godina. Svjetsku medalju čekamo još od 2005. godine i srebra Marija Šivolije, a od osamostaljenja vidjeli smo još samo broncu Filipa Palića iz 2001. godine. Veočić je pokazao kako posjeduje potencijal za doći do nje. Ako ne već na ovom prvenstvu, koje mu je ujedno prvo veliko seniorsko međunarodno natjecanje, sigurno na nekom od budućih.

Linker
21. travanj 2024 21:31