Regija

Nikolina Ćaćić poražena u drugom kolu boksačkog olimpijskog turnira

Nikolina Ćaćić i Caroline Veyre
 Luis ROBAYO/AFP
Mlada hrvatska boksačica završila je svoj prvi olimpijski nastup u drugom kolu

Hrvatska ipak neće imati boksačicu u četvrtfinalu Olimpijskih igara, budući da Nikolina Ćaćić nije uspjela savladati danas puno bolju i konkretniju 32-godišnju Caroline Veyre iz Kanade. Odradila je naša "lavica" još jedan hrabar meč, no čini se da je njena protivnica imala prednost u tome što je Nikolinu mogla proučiti. Također je došla taktički potpuno spremna, a i odmornija, budući da je u prvom kolu bila slobodna.

Od samog početka meča preuzela je Veyre inicijativu. Kretala se prema naprijed, a posebno je ugodno iznenadila brzinom svojih ruku. Već u prvoj minuti tako je pogodila nekoliko kombinacija koje Nikolina nije očekivala. Vrlo svježe izgledala je Veyre, što ne čudi ako znamo da nije nastupila prije dva dana. 20-godišnjakinja iz Sesveta jednostavno se u samom uvodu meča nije snašla. Zbog pritiska protivnice nije uspjela uhvatiti distancu s koje bi njene dulje ruke dobro djelovale, a također nije uspjela odgovoriti niti na sjajno kretanje Veyre kojim je održavala tempo kakav joj odgovara.

Nažalost, nije se Nikolina uspjela bolje postaviti niti u drugoj rundi. Nastavila je Veyre raditi ono što joj je u prvoj rundi jako dobro prolazilo. Najčešće je pogađala kombinacijama dva udarca, nakon čega bi se pomjerala u stranu, a onda kretala u novi napad. I ono što je najvažnije, tempo koji je postavila nije smanjivala niti u jednom trenutku. Pred kraj runde Nikolina je još dobila opomenu zbog držanja i bilo je jasno da je ovo meč koji može dobiti samo prekidom. Jedan sudac drugu je rundu čak bodovao 10:8, odnosno 10:7 nakon oduzimanja tog boda.

Treća runda bila je najbolja za hrvatsku boksačicu u ovom meču. Kanađanka je napokon usporila, što ne treba čuditi nakon prednosti kakvu je imala, i tu je Ćaćić uspjela koristiti ono što najbolje radi. Direkt je napokon proradio, nekoliko puta zaustavila je ono što je njena protivnica najbolje radila, ali jednostavno je bilo prekasno. Osim toga, nije da Veyre nije ništa radila. Prebacila se na kontre i tu je također dobro pogađala. Na račun toga je dobila i posljednju rundu po mišljenju svih pet sudaca, iako je Nikolina vjerojatno zaslužila pokoji bod za svoju hrabrost i srčanost te pogotke iz posljednje runde.

Najmlađa boksačica u Tokiju ne treba biti nesretna ovim rezultatom. Došla je tamo kao prva hrvatska boksačica ikad te je slavila u prvom kolu. Upoznala ju je Hrvatska, upoznao ju je svijet te je stekla vrijedno iskustvo pred iduće izazove. U Parizu za samo tri godine nova je olimpijska prilika, a Nikolina će biti puno iskusnija, bolja i neupitno snažnija., s nekoliko velikih natjecanja te vjerujemo i medalja iza sebe.

Linker
24. travanj 2024 10:19