Regija

Objavljene AIBA rang ljestvice za 2020., tek dva hrvatska boksača našla mjesto na njima

Hrvatska boksacka reprezentacija
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
Vodeća amaterska boksačka organizacija objavila je službeni poredak boksača na kraju 2020. godine

Hrvatski amaterski boks nije imao najbolju 2020. godinu. Iako, ista je započela sjajnim i uzbudljivim državnim prvenstvom, koje je opravdalo sva očekivanja, unatoč svim napetim situacijama koje su mu prethodile. Nakon toga je uslijedio odlazak u London, na europske kvalifikacije za Olimpijske igre. Tamo je prije prekida turnira nastupilo petero naših predstavnika, od kojih je tek Luka Plantić izborio drugo kolo. Toni Filipi, Marko Zeljko, Mladen Sobjeslavski i Ivana Habazin tražit će svoje mjesto na svjetskim kvalifikacijama, ako zadrže reprezentativni status.

Dokaz da hrvatski amaterski boks, unatoč porastu popularnosti i dobrim rezultatima na turnirima, trenutno ne stoji najbolje, su AIBA rang ljestvice, koje su ovih dana objavljene. Na njima su svoje mjesto našla samo dva hrvatska boksača, a razlog je zapravo lako objasniti. Boduju se tek pobjede i rezultati na Svjetskim i kontinentalnim prvenstvima održanim u 2019. i 2020. godini.

Jedan od onih koji su se tamo našli je Toni Filipi, kojem je europska bronca iz Minska osigurala podjelu 14. mjesta ljestvice teške kategorije. Nažalost, eliminacija u prvom kolu Svjetskog prvenstva u Jekaterinburgu ostavila ga je bez bodova. On će svoju priliku za Tokio morati tražiti na Svjetskim kvalifikacijama, no moguće je da će prije toga morati zadržati mjesto u reprezentaciji, nakon što je državnom prvenstvu ostao bez zlata, koje je pripalo Damiru Plantiću.

Drugi hrvatski boksač je superteškaš Marko Milun. On se također iz Minska vratio s europskom broncom vrijednom 350 bodova. Na svjetskom je prvenstvu uspio proći prvo kolo, no ono nije vrijedno bodova, tako da je i njemu tu pripala nula. Kao i Filipiju, i njemu je navedeni broj bodova bio dostatan tek za podjelu spomenutog 14. mjesto. No, Marko svoj nastup na kvalifikacijama još nije upisao. Od Tokija ga dijele dvije pobjede. Teži posao čeka ga već u prvom meču, budući da će morati savladati britanskog predstavnika Frazera Clarka. Ako uspije u tome, prepreka za Tokio će mu biti Aleksandar Mraović iz Austrije ili Erek Uzun iz Turske. Turnir bi se trebao održati od 22. do 26. travnja, trenutno nije poznato gdje, a osim Miluna će tamo nastupiti još Marijana Malenica i Nikolina Čačić te Luka Plantić, koji nastavlja svoj put nakon uspješno odrađenog prvog kola.

Sve ljestvice možete pogledati OVDJE.

Linker
27. travanj 2024 04:20