Regija

Održan ždrijeb Svjetskog prvenstva u boksu, težak posao čeka sve hrvatske predstavnike

Luka Plantić
 Mitchell Gunn/Shutterstock Editorial/Profimedia
Hrvatski boksači saznali su imena suparnika na 21. Svjetskom prvenstvu u Beogradu

Tekst: Hrvatski boksački savez

U kategoriji do 57 kg Filip Kolak (prijavljena 44 boksača) slobodan je u 1. kolu, a u 1/16 finala u četvrtak, 28. listopada borit će se protiv boljeg iz meča između bugarskog Kubanca Javiera Diaza Ibaneza i predstavnika Fair Chance Teama (međunarodne selekcije izbjeglica) Malikzadaha Hasibullaha. Bugarski Kubanac Ibanez bio je i svjetski prvak u mlađim seniorima!

Do 60 kg Diego Mamić (čak 51 boksač!) u 1. kolu u srijedu, 27. listopada borit će se protiv Kolumbijca Duvana Morena Zulete. Prođe li Kolumbijca, Puljanina Mamića u 1/16 finala čeka Tajvanac Chia Ching Hung.

Do 63,5 kg Matteo Komadina (44 boksača) borit će se u 1. kolu u utorak, 26. listopada protiv Korejca Jongseunga Leeja. Pobjeda ga već u 1/16 finala vodi na jakog Ukrajinca Denysa Pesotskyja.

Do 67 kg Antonio Tkalčić (49 boksača) slobodan je u 1. kolu, a u 1/16 finala u četvrtak, 28. listopada čeka ga pobjednik meča između Brazilca Wandersona de Oliveire i Atichaija Phoemsapa (TBF). Brazilac De Oliveira je brazilski olimpijac i prvak Južne Amerike.

Do 71 kg Filip Kolar (47 boksača) slobodan je u 1. kolu, a u 1/16 finala u petak, 29. listopada boksat će protiv Norvežanina Dona Eminija. Pobjeda bi ga u osmini finala vodila u dio ždrijeba u kojem je favorit Kubanac Roniel Sotolongo Iglesias, bivši juniorski prvak svijeta!

Do 75 kg Gabrijel Veočić (46 boksača) u 1. kolu u utorak, 26. listopada borit će se protiv Meksikanca Hectora Martineza Aguirrea. Prođe li uvijek nezgodnog Meksikanca, Veočić bi u 1/16 finala boksao protiv dobro poznatog Lea Cvitanovića iz Bosne i Hercegovine.

Do 80 kg, u poluteškoj kategoriji naš veliki adut, olimpijac Luka Plantić (41 boksač u konkurenciji) borit će se u 1. kolu u utorak, 26. listopada protiv Slovenca Gregora Starašiniča. Prođe li Slovenca od kojeg je neosporno kvalitetniji, u 1/16 finala boksat će u subotu 30. listopada protiv Bjelorusa Alakseija Alfiorauja koji je 2019. godine bio četvrtfinalist Europskog prvenstva U-22.

Prođe li i Bjelorusa, Luka Plantić bi se za prolazak u četvrtfinale zatim borio u osmini finala 1. studenoga protiv pobjednika meča između Irca i Tajvanca. Dakle, eventualni meč za medalju bio bi mu već četvrti meč po redu, morat će do toga svladati trojicu suparnika!

U međuteškoj kategoriji do 86 kg Damir Plantić (ukupno 32 boksača) starta u 1. kolu u srijedu, 27. listopada protiv Gruzijca Artyoma Yordanyana. Pobijedi li Gruzijca, u osmini finala u nedjelju, 31. listopada čeka ga pobjednik između Uzbekistanca Shokhjakhon Abdullaeva i Belgijca Schelstraetea.

U teškoj kategoriji do 92 kg Toni Filipi (38 boksača) slobodan je u 1.kolu, a onda ga već u 1/16 finala, u petak 29. listopada čeka ozbiljan izazov – pobjednik meča između Talijana Abbesa Aziza Mouhudiinea i Armenca Nareka Manasyana. Talijan mu je odlično poznat jer se Filipi s njima susretao i u finalu Prvenstva Europske Unije i Mediteranskih igara (izgubio na bodove), a Talijan je i europski prvak do 22 godine i s njim se Toni susretao i na reprezentativnim sparinzima u talijanskom Asizu. Armenac je pak bio sudionik i olimpijskih kvalifikacija. Kada bi Filipi prošao teško iskušenje u 1/16 finala, u osmini finala boksao bi protiv pobjednika između predstavnika Ekvadora i Kirgistana.

U superteškoj kategoriji +92 kg, još jedan naš veliki adut Marko Milun (33 superteškaša u konkurenciji) slobodan je u 1. kolu, a u 1/16 finala borit će se u četvrtak 28. listopada protiv Turčina Berata Acara. Obojica su ove godine poraženi od istog suparnika u olimpijskim kvalifikacijama – Britanca Frazera Clarkea!

Pobijedi li Milun Turčina, u osmini finala u nedjelju, 31. listopada borit će se protiv pobjednika meča između Bugarina Belberova i Agnesa sa Sejšelskih otoka. Bugarin Petar Belberov bio je srebrni na Prvenstvu Europske unije 2018. godine, kada je također izgubio od Frazera Clarkea.

Nimalo lagan put ni za jednog našeg boksača, kao što se i očekivalo na rekordnom Svjetskom prvenstvu u Beogradu.

U ponedjeljak, 25. studenoga Hrvata nema u rasporedu, a u utorak, 26. listopada u ring u Štark Areni ulaze Matteo Komadina, Gabrijel Veočić i Luka Plantić!

Linker
20. travanj 2024 12:52