Regija

Oduševio je u Karlovcu, a nastupit će i u Puli: Upoznajte Ivana Sičaju, novu uzdanicu ATT-ja i FNC-a

Mateo Bolfan (donji) i Ivan Sičaja

 Robert Fajt/CROPIX
28-godišnji borac perolake kategorije na zanimljiv način počeo se baviti profesionalnim sportom

Jako blizu smo novoj FNC-ovoj priredbi, onoj koja bi trebala ponuditi najveći spektakl do sada kad je u pitanju ta domaća promocija. FNC 7 event održat će se u pulskoj Areni, a gledat ćemo čak tri borbe za titulu prvaka.

Ivan Vitasović branit će pojas u teškoj kategoriji, a protivnik će mu biti Geronimo ‘‘Mondragon‘‘ dos Santos. Andi Vrtačić i Đani Barbir borit će se za titulu prvaka srednje kategorije, a pojas u perolakoj branit će Daniel Bažant. Njegov protivnik bit će nekadašnji UFC-ov borac Iuri Alcantara.

Perolaka kategorija (-66 kg) ponudit će još dva zanimljiva meča u Puli. Denis Jurakić borit će se protiv Nejca Preložnika, ali danas ćemo se fokusirati na Ivana Sičaju (1-0-0) kojeg čeka Senegalac Samba Thiam (0-0-0).

Ivan Sičaja 28-godišnji je borac koji dolazi iz Prozor-Rame (BiH), a nakon odličnih amaterskih nastupa, otisnuo se u profesionalce. Sičaja je u šestom mjesecu odradio profesionalni debi na FNC 6 eventu u Karlovcu, a ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi slavio je protiv Matea Bolfana. Bila je to jako kvalitetna izvedba za jednog debitanta i Sičaja je ekspresno dobio priliku odraditi i svoj drugi nastup.

Samba Thiam senegalski je borac s talijanskom adresom, a nastup u Puli bit će mu debitantski kad su profesionalni nastupi u pitanju. Iza njega je ipak određeno amatersko iskustvo, a fizički je impresivno građen.

Ivana Sičaju čeka zanimljiv test, a ususret svom drugom profesionalnom nastupu, Ivan je odradio intervju za naš portal. Ovog perspektivnog borca možete bolje upoznati u nastavku teksta.

Dolaziš iz Prozor-Rame, mjesta u Bosni i Hercegovini. Sada je već poznata priča kako si s treninzima započeo samostalno, u svom domu. Možeš li detaljnije pojasniti kako si uopće došao na ideju da se počneš baviti borilačkim vještinama, točnije MMA-om. Jesi li od samih početaka planirao napraviti ozbiljniju priču u ovom sportu, ili se radilo o običnoj zabavi i rekreaciji koja sada prerasta u nešto ozbiljnije.

‘‘Da dolazim iz Rame, malog mjesta u Hercegovini. Pa ovako, trenirao sam karate 7 godina, došao sam do crnog pojasa s 18 godina, nakon čega mi je postalo malo dosadno u sportu bez full kontakta. Još od primea Mirka Filipovića, brat Tomislav i ja skupa s našim ocem pratimo MMA. Međutim, situacija u BiH s tim sportom daleko je od idealne, pa nismo bili u mogućnosti započeti bilo gdje trenirati taj sport. Tako smo samostalno počeli improvizirati MMA treninge s naša dva prijatelja u našem mjestu. Naravno da nisam očekivao da ću za relativno kratko vrijeme doći do ovoga nivoa.

Kako i zašto si se odlučio baš za American Top Team prilikom odabira dvorane u kojoj ćeš se nastaviti razvijati?

‘‘Bilo je pitanje ili ATT ili neki drugi Gym izvan Balkana. Ipak sam se odlučio za Zagreb, jer naši ljudi, naš jezik, puno je jednostavnije uklopiti se nego negdje u tuđini, a i sam ATT ima uvjete pokraj kojih nemam potrebe ništa dalje tražiti.‘‘

Tko je tvoj najdraži borac (ili borci)? Zbog kojeg borca si se zaljubio u ovaj sport i na koje borce se ugledaš u ranoj fazi svoje karijere?

‘‘Pa i nemam nekog najdražeg, da kažem da mi je idol. Volim borce koji puno rade, koji su prizemni ljudi i ne ponašaju se neprimjereno za jednog profesionalnog sportaša. Možda je najbolji primjer takvog borca Aleksandar Rakić i moj kolega Ivan Erslan. Ugledam se na takve ljude i smatram da se težak rad i disciplina kad-tad isplate.

Kroz amaterske nastupe, kao i prvi profesionalni nastup, publika je mogla primijetiti da si borac koji ne kalkulira i uvijek traži pobjedu prekidom. Možeš li detaljnije pojasniti kakav je točno borac Ivan Sičaja. Preferiraš li više stojku ili parter i gdje vidiš svoje najveće prednosti?

‘‘Kao što i sam volim gledati atraktivne borce, trudim se i sam biti jedan od njih. Publika voli akciju, pa bila ona u stojci ili na podu. Bitno da je zanimljiva borba. Radim na tome da budem što kompletniji borac, tako da iako sam karataš po bazi, ne biram načine za završiti borbu.‘‘

Tvoj protivnik u Puli bit će debitant iz Senegala, Samba Thiam. Znaš li nešto više o njemu, kakav je tip borca i kakav pristup možemo očekivati od tebe u tom meču?

‘‘Po borbama koje sam pogledao na YouTubeu, rekao bih da je ‘stand up‘ borac. Iskreno, nisam ga previše ni zagledao, jer planiram ja biti taj koji će voditi borbu i koji će svoj tempo nametnuti od početka do završetka borbe.‘‘

Očito je da si karijeru odlučio graditi preko FNC-a, a prvi nastup odradio si u ‘‘catchweightu‘‘ do 68 kg. U kojoj težinskoj kategoriji te možemo očekivati u nastavku karijere i s kojim regionalnim borcima iz svoje kategorije bi se htio obračunati?

‘‘Dogovor je bio da se borimo u kategoriji do 66 kg. To je moja kategorija, i u njoj se vidim i ubuduće. Napravili smo iznimku na 68 kg jer protivnik nije mogao zadovoljiti kilažu, ali ja sam svejedno prihvatio taj meč, jer druge opcije za mene nije bilo. Htio sam se boriti po svaku cijenu. Planiram ostati u FNC-u neko vrijeme, tako da susrest ću se s većinom njih u budućnosti.‘‘

Koji je krajnji cilj Ivana Sičaje u MMA karijeri, točnije, što planiraš ostvariti u ovom sportu?

‘‘Planiram se boriti dok mi tijelo bude dopuštalo, osvojiti što se osvojiti da, i uživati u procesu. MMA nije samo sport, već i način života. Raditi ono što volim i živjeti od toga, meni ne treba više.

Za kraj, imaš li poruku za svog protivnika, ali i publiku koja će popratiti tvoj nastup u Puli?

‘‘Protivniku bih poručio samo da dođe spreman i da pružimo publici ono sto traži, a to je dobra borba i neka dobra završnica od strane mene. Dođite i uživajte u večeri prepunoj dobrih borbi, nećete zažaliti. Sportski pozdrav!‘‘

Linker
23. travanj 2024 08:31