Regija

Ogroman skok Agrona Smakićija na Boxrecovoj ljestvici, hrvatski teškaš kuca na vrata onih najboljih

Agron Smakići

 Instagram
Nokaut pobjeda nad Lenroyem Thomasom dovela je zagrebačkog boksača na prag Top 50 poretka

Hrvatska ponovno ima još jednog teškaša koji je sve bliže onima najboljima i koji se može u skorije vrijeme nadati velikom meču. To je Agron Smakići, momak koji je već jednom došao blizu napadu na najviše ciljeve, no u studenom 2019. godine zaustavio ga je još uvijek neporaženi i danas jedan od najvećih svjetskih teškaških potencijala, Zhan Kossobutskiy.

Bio je to meč koji je Smakići možda malo naglo prihvatio te je već u prvoj rundi zatečen kvalitetom opakog Kazahstanca. Taj poraz doveo je do toga da je čak dvije i pol godine njegova karijera stagnirala. Odradio je neke mečeve, no sve je to bilo više za ostanak u formi. Sve do proteklog vikenda kad je nastupio u Dubaiju na priredbi Legacy Fighting Management promotorske kuće. Tamo je nokautom u trećoj rundi savladao boksača čiju karijeru vodi upravo taj promotor, Lenroya Thomasa. Bila je to njegova 18. pobjeda u 19 mečeva, 16. nokautom.

Thomas je u tom trenutku bio 66. teškaš svijeta, dok je Smakići bio izvan top 100. No, pobjeda na takav način donijela je Smakićiju, prema Boxrecovom algoritmu, veliki broj bodova i on je sad 55. teškaš svijeta te kuca na vrata onih najboljih. Time je postao drugi najbolje rangirani hrvatski boksač iza Filipa Hrgovića, koji se nalazi na 39. mjestu te sve više tone. No, on će svoju priliku za veliki skok imati 7.svibnja u Las Vegasu. Nažalost, na ljestvici nema Petra Milasa i Alena Babića. Prvog zbog nedovoljnog broja mečeva u posljednje dvije godine, a drugog zbog toga što nije definirao kategoriju u kojoj će nastupiti.

31-godišnjak iz Zagreba može biti prezadovoljan svime što mu je pobjeda u Dubaiju donijela te se može posvetiti idućim izazova. Prije toga bi se, kako je Filip Hrgović na konferenciji za medije najavio, trebao pridružiti kampu "El Animala", kao jedan od sparinga partnera uz koje će se najbolje rangirani hrvatski teškaš pripremati za meč protiv Zhanga Zhileija.

Smakići je u sjajnoj situaciji i sad nikako ne smije žuriti s prihvaćanjem idućeg meča. Nešto je naučio iz onoga što je napravio kad je prihvatio meč u kojem je doživio svoj prvi poraz. Sad mora to sve odraditi puno smislenije, uz podosta strpljenja i taktiziranja po pitanju prihvaćanja mečeva. Glavno je da se ponovno vratio među one čije ime itekako nešto znači, kako promotorima, tako i potencijalnim protivnicima.

Linker
19. travanj 2024 11:41