Regija

Osigurana prva medalja za Hrvatsku na Europskom prvenstvu u Poreču, heroina dana je Nikolina Ćaćić

Nikolina Ćaćić

 Luis ROBAYO/AFP/Profimedia
Hrvatska olimpijka nastavlja nizati samo sjajne rezultate u svojoj još uvijek mladog karijeri

Dramatičan meč odradila je 21-godišnja Nikolina Ćaćić u četvrtfinalnom ogledu Europskog prvenstva do 22 godine, koje se upravo održava u Poreču. Najbolja hrvatska boksačica, koja je već pokazala svoju vrijednost na svjetskoj sceni, došla je dva koraka od zlata, ali je time osigurala i minimalno brončano odlične. I to na način da je pokazala koliko je dobra kad je najteže.

Već nakon ždrijeba znalo se što Nikolinu čeka na putu do medalje. Irkinja Daina Marie Moorehouse došla je ovdje kao najveća favoritkinja, trostruka svjetska i europska prvakinja u mlađim kategorijama, a već početkom meča pokazala je koliko je opasna. Nije se Nikolina snašla na početku te je Irkinja brzim ulascima u udarce skupljala bodove potrebne za rundu. Nikolina je u drugoj polovici runde čak uspjela pronaći svoju distancu, a putem nekoliko dobrih udaraca uvjeriti dva suca da je zaslužila bodove. Ipak, runda je rezultatom 3:2 otišla Irkinji.

Druga runda ponudila je isto što i druga polovica prve. Nikolina je odlično radila s distance, dok bi Irkinja bila bolja u situacijama kad bi prišla bliže. Taktika koju su pripremili Nikolina i trener Franjo Kristić ipak je urodila plodom, budući da je hrvatska boksačica radila ono što radi najbolje. Tako joj je druga runda pripala po mišljenju tri suca, dok su dva vjerovala njenoj protivnici i u egalu se ušlo u posljednju rundu.

Ta posljednja runda također je ponudila egal i to najveći do tada. Boljim zatvaranjem meča Nikolina je ipak uspjela anulirati primljenu štetu te je s vjerom mogla čekati bodovanje. Posljednju rundu po dva su suca dali svakoj boksačici, dok je jedan istu bodovao neodlučeno, no zbroj sudačkih kartica bio je takav da je pobjeda rezultatom 3:2 otišla Nikolini Ćaćić.

Nju sad čeka polufinale i na papiru čak lakši meč od ovog kojeg je apsolvirala. Za finale će se u nedjelju boriti protiv Ukrajinke Sabine Novosad, a ispod odlomka možete vidjeti što je rekla odmah nakon meča.

Nažalost, jednake sreće nisu bile druge dvije hrvatske boksačice. Dea Bolanča još je u srijedu zaustavljena od predstavnice Finske, dok je danas u ring ušla njena timska kolegica iz Pit Bulla, Ana Stojanović. Ona je također protiv sebe imala predstavnicu Finske, Naiimu Bulhan, koju nije uspjela savladati.

Subota donosi priliku da hrvatski boksači osiguraju još tri medalje. Najviše se očekuje od četvrtfinalista Svjetskog prvenstva, Gabrijela Veočića. Brođanina u kategoriji do 75 kilograma čeka Lukas Ferneza iz Slovačke. Svoj četvrtfinalni meč odradit će i Noa Ježek, kojeg u kategoriji do 71 kilogram čeka Mateusz Urban iz Poljske, dok će 18-godišnji Deni Alagić put do medalje u kategoriji do 63.5 kilograma tražiti preko Kerema Ozmena iz Turske.

Linker
26. travanj 2024 20:17