Regija

Predstavljamo vam švedskog Hrvata koji se za par dana bori protiv Gustafssona: 'Otac mi je rođen u Rijeci...'

Turkalj i Gustafsson
 YouTube (Screenshot)
Možda vam je prije nekoliko dana za oko zapela vijest o švedskom Hrvatu koji će se uskoro boriti protiv slavnog bivšeg UFC izazivača Alexandera Gustafssona. I vjerojatno niste imali pojma tko je Anton Turkalj. Odlučili smo napraviti veliki intervju s ovim i dalje neporaženim borcem iza kojeg je uspješna amaterska karijera, kako bi ga što bolje predstavili hrvatskoj publici.

Odmah na početku smo zamolili Antona da se sam predstavi hrvatskim fanovima i čitateljima našeg portala.

"Ja sam Anton Turkalj. Imam 23 godine i natječem se kao profesionalac u slobodnoj borbi. Za sada imam 4-0 u karijeri. Otac mi je Hrvat, a majka mi je Šveđanka. Rođen sam i odgojen ovdje u Švedskoj", otkriva nam ovaj simpatični 23-godišnji mladić kojeg 11. prosinca u "grappling" dvoboju na "AK Fighting Championship" eventu očekuje Alexander Gustafsson.

Upitali smo Turkalja kako je dobio priliku boriti se protiv takve legende kao što je Alexander Gustafsson?

"Započeo sam trenirati MMA već sa 16 godina, nakon što sam vidio Alexandera Gustafssona kako se bori na televiziji. Tada sam jedva i znao što je to MMA. Ali nakon par treninga, ostao sam potpuno impresioniran ovim sportom. I odmah sam znao da je to nešto s čime se želim baviti čitav život. Prije sam malo trenirao svoju majku, igrao sam nogomet, ali sam se previše ozljeđivao. I bilo mi je dosta timskog sporta. Htio sam nešto u čemu sam samostalan", objašnjava Turkalj i dodaje:

"U MMA-ju se natječem od 18 godine. U 2017. sam bio rangiran kao broj jedan na svijetu u amaterskoj konkurenciji. Ukupno sam sakupio 24 pobjede i samo 3 poraza. Nakon dvije godine u reprezentaciji Švedske, bilo je vrijeme za profi MMA karijeru. A meč s Gustafssonom? Očito je Bog htio da se to tako izdogađa!"


Možeš li nam reći još neke detalje o svojim hrvatskim korijenima? Ako ih naravno znaš...

"Moja majka i moj otac su se upoznali u Gorskom Kotaru, pored Rijeke. Tamo su radili u drvnoj industriji 60-tih godina prošlog stoljeća. 1966. su dobili prvog sina, mog oca Zdenka. On je rođen u Rijeci. Ali vrlo brzo su se odlučili na odlazak u Švedsku i tamo su htjeli pronaći svoju sreću. Tamo su se preselili 1967. godine. Djed je dobio posao u brodogradilištu u Goethenburgu kao zavarivač, a baka je bila krojačica u Molndalu izvan Goethenburga. Moj otac je pravi Hrvat. Odrastao je uz hrvatske simbole, hrvatsku hranu i hrvatsku kultutu u svom domu."

S obzirom na 4-0 u profi karijeri i da iza sebe ima strašnu amatersku karijeru, jasno je da je ispred Turkalja svjetla budućnost. Ima li već sada kakvih ozbiljnijih ponuda?

"Imam u ovom trenutku 4-0 i da, dobio sam već neke ponude za mečeve u 2020. godini. Ali ipak sam odlučio pričekati kako bih vidio što će biti u meču s Alexanderom Gustafssonom. Tada ću znati što je najbolje za mene."

Koju ćeš taktiku pripremiti za biveg UFC izazivača?

"Ma ideja je zabaviti se. Nije baš da se svaki dan boriš protiv UFC zvijezde. Bit će svakako zabavno vidjeti koliko sam zapravo dobar s ovako iskusnim borcem kao što je Alex."

Razmišljaš li već sada o pobjedi i što bi ti ona mogla donijeti za nastavak karijere? Slavlje protiv imena kao što je Gustafsson vjerojatno mijenja sve...

"Ja sam fokusiran na svoj dio posla. Fokus je na treningu, dobroj prehrani i snu. Moj tim će se pobrinuti za sve i odlučit će kako se postaviti i što je najbolje za mene. U ovom trenutku se nadam da bi nakon ovog meča neka veća promocija mogla potpisati ugovor sa mnom."

Upitali smo Antona vjeruje li u povratak Alexandera Gustafssona u slobodnu borbu? Špekulira se već sada da bi se mogao vratiti u aktivni sport jer su mu tek 32-godine. Bivši UFC izazivač se umirovio nakon poraza od Anthonyja Smitha ove godine. Unatoč odlasku u mirovinu i dalje je 7. najbolji poluteškaš svijeta prema UFC-u.

"Siguran sam da će se vratiti. Mislim da ima ugovor na još četiri meča s UFC-om. I također vjerujem da ćemo ga u budućnosti gledati u teškoj kategoriji."

Prati li Turkalj hrvatske MMA borce?

"Samo Cro Copa. Ali volio bih se boriti u Hrvatskoj u bližoj budućnosti."

Za kraj smo ga upitali gdje ćemo ga gledati za tri godine. Odgovor je bio kratak i jasan - "U Hollywoodu!" Pa što to značilo...

Linker
22. travanj 2024 06:10