Regija

Prvi problemi u pregovorima, IBF odredio datum do kojeg Hrgović i Zhang moraju dogovoriti meč

Filip Hrgović

 Srdjan Vrancic/CROPIX
Još samo deset dana preostalo je do licitacije honorara za najveći meč u karijeri Filipa Hrgovića

Prije točno tjedan dana prihvatio je Zhang Zhilei ponudu IBF-a za sudjelovanje u meču protiv Filipa Hrgovića, meču koji bi bio njihov "final eliminator", odnosno koji bi donio idućeg izazivača spomenute elitne boksačke organizacije.

Istog dana kad se to dogodilo trebali su krenuti i pregovori između timova boksača, odnosno trebali su sjesti za stol i dogovoriti više raznih stavki. Najvažnija je ona o tome tko bi preuzeo organizaciju te koliki bi bili honorari boraca. Tek nakon toga počelo bi se raditi na onome što je naoko onda lakši posao, a što zapravo sve najviše zanima, datumu i lokaciji.

Ako do dogovora ne dođe, slijedi licitacija honorara, čiji je datum zapravo krajnji rok za spomenuti dogovor. IBF je danas odredio 24. veljače kao takav i to na zahtjev Hrgovićevih promotora iz Wasserman Boxinga, koji su organizaciju obavijestili o tome da dogovor nije moguće sklopiti.

"7. veljače 2022. godine, IBF je naredio početak pregovora između Filipa Hrgovića i Zhileija Zhanga, za IBF eliminator meč teške kategorije, za prvo mjesto na rankingu. Do dogovora se nije uspjelo doći i licitacija honorara uslijedit će na zahtjev Chrisa Meyera, promotora iz Wasserman Boxinga", glasi današnja javna obavijest IBF-a.

Pokušat ćemo ukratko objasniti što licitacija honorara predstavlja. Radi se o događaju na koji su slobodni doći svi promotori registrirani od strane IBF-a te koji imaju pravo dati svoju ponudu ukupnog honorara boksača. Pobjednik licitacije je onaj promotor koji ponudi najviše, uz postotak podjele prema pravilima. U ovom slučaju Filip Hrgović kao bolje rangirani boksač ima pravo na 60 posto.

Pobjednik licitacije postaje organizator meča i on, uz konzultacija sa svim strana, donosi odluku o datumu i lokaciji. Također, on je dužan isplatiti navedene honorare, s tim da deset posto ponuđenog mora IBF-u isplatiti istog dana pa još deset posto unutar idućih pet dana.

Pretpostavlja se kako će svoju ponudu svakako dati Eddie Hearn, koji je Zhangov promotor, ali je već radio i nekoliko Filipovih mečeva. On je uostalom bio jedini koji je dao svoju ponudu i na prošlogodišnjoj Filipovoj licitaciji honorara, kad se radilo na Hrgovićevom kasnije propalom meču protiv Michaela Huntera. Bit će tamo naravno i Filipovi predstavnici, no trenutno ne možemo biti sigurno kakvu bi oni ponudu mogli dati.

Ako se dogodi naoko nevjerojatna situacija da nitko ne stavi ponudu na stol, IBF bi trebao odlučiti o idućem koraku, koji bi u ovakvom slučaju vjerojatno bio novi termin licitacije.

Tako vam to izgleda u današnjem boksu, nažalost previše je strana i raznih tijela te niti ono što bi trebalo biti najjednostavnije nikad nije jednostavno. A zna se tko najviše ispašta zbog toga. Boksači.

Linker
26. travanj 2024 05:35