Regija

‘Savage‘ večeras debitira u težinskoj kategoriji nazvanoj po hrabrom dječaku koji je oduševio svijet

Alen Babić

 John Walton/PA Images/Profimedia
Nakon deset mečeva u teškoj kategoriji, Alen Babić spušta se u ‘‘bridgerweight‘‘ kategoriji

Ime Bridger Walker možda vam na prvu ne znači puno, ali taj momak osvojio je svijet hrabrošću koju je prezentirao u sedmom mjesecu 2020. godine.

Tada šestogodišnji dječak iz Wyominga, spasio je život svojoj sestri. Agresivni njemački ovčar nasrnuo je na njegovu sestru, ali nije joj uspio nauditi. Bridger je čvrsto zagrlio svoju sestru i pretrpio je seriju ugriza po glavi i licu, ali junački je spasio sestru. Unatoč napadima psa i brojnim ugrizima, Bridger je uspio odvući sestru na sigurno.

''Bolje da poginem ja, nego ona'', govorio je Bridger nakon što su mu lice zakrpali s 90-ak šavova.

Bridgerova priča oduševila je ljude diljem cijelog svijeta, a boksačka federacija WBC odlučila ga je nagraditi počasnom titulom svjetskog prvaka. Ubrzo nakon što je Bridger Walker proglašen prvakom, WBC je uveo novu težinsku kategoriju, naziva ''Bridgerweight''.

Jasno je kako su kategoriju nazvali upravo po tom hrabrom dječaku, a smjestili su ju između teške i ''cruiserweight'' kategorije. Boksači u ''bridgeru'' teže između 200 ''pounda'' (91kg) i 224 ''pounda'' (102 kg).

''Odlučili smo uvesti novu kategoriju naziva 'Bridgerweight', kako bi poslužila velikom broju boksača koji teže između 200 i 224 'pounda'. Ime kategorije inspirirano je junakom, šestogodišnjakom koji je herojski spasio svoju četverogodišnju sestru od napada psa. Da, kategorija je nazvana po Bridgeru Walkeru'', rekao je WBC-ov predsjednik Mauricio Sulaiman nakon što su obznanili uvođenje nove kategorije.

Krajem 2020. godine WBC je objavio prvu rang ljestvicu u toj kategoriji, a Kolumbijac Oscar Rivas (28-1-0) postavljen je na prvo mjesto. Trenutni poredak možete pogledati OVDJE.

U desetom mjesecu protekle godine, Rivas i Ryan Rozicki (15-1-0) borili su se za inauguralnog prvaka WBC-ove ''bridger'' kategorije, a pobijedio je Rivas.

Alen Babić gotovo uvijek je težio između 95 i 98 kilograma kroz svojih deset profesionalnih mečeva. Unatoč tome, ''Savage'' se borio s teškašima koji su nerijetko bili i po 20-ak kilograma teži od njega. Odlučio je Alen ipak prijeći u ''bridger'' kategoriju, a nema sumnje kako bi rado ''Savage'' rado nosio pojas nazvan po tako hrabrom dječaku.

Prva stepenica ka tome bit će mu Poljak Adam Balski (16-1-0). Babić i Balski boksaju večeras iza 21:00h, a ulog je WBC-ova (Silver) titula. Što točno predstavlja taj pojas, saznajte u tekstu koji možete pročitati OVDJE.

Linker
20. travanj 2024 07:07