Regija

‘Savage‘ se vraća kući s WBC-ovim pojasom! Pobijedio je Adama Balskog nakon 10 rundi rata!

Alen Babić

 PA Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Odličan meč odradili su Alen Babić i Adam Balski u londonskoj O2 Areni!

Ponajbolji hrvatski boksač Alen Babić došao je do prvog pojasa u svojoj karijeri! ''Savage'' je jednoglasnom sudačkom odlukom (97-91 x2, 95-93) savladao Poljaka Adama Balskog, nakon 10 rundi pravog rata! Babić je upisao jedanaestu pobjedu u profesionalnoj karijeri i oktirio se WBC-ovom (Silver) titulom prvaka u ''bridger kategoriji''.

Najveći meč dosadašnje profesionalne karijere čekao je Babića večeras u londonskoj O2 Areni, a može se reći kako je ''Savage'' uistinu i odradio meč karijere. Sjajnih 10 rundi pružili su Babić i Balski, a zasluženo je slavio naš boksač. Ipak, nije to bio nimalo lak zadatak za novog WBC-ovog (Silver) prvaka.

Već na samom početku borbe, Babić je primio žestok udarac iz kontre i završio je na tlu. Brzo se ''Savage'' pridigao i nastavio je sa svojim pritiskom. Balski je dobro pogađao direktima kroz prve dvije do tri runde, a jako lijepo se i kretao. Babić je bio uporan sa svojim presingom i polako je lomio Poljaka.

Nerijetko se Balski upuštao u otvorene razmjene s Babićem kroz prve dvije runde, ali ubrzo se umorio boksajući takvim tempom. ''Savage'' s druge strane bio je neumoljiv i rastavljao je Balskog po segmentima. Jako dobro Alen je pogađao prednjim i stražnjim direktom, a i njegov trener Leonardo Pijetraj savjetovao ga je da češće baca tu kombinaciju. Naravno da Babić ne može odoliti bacanju krošea kojima pokušava protivniku skinuti glavu s ramena, ali takvim udarcima puno češće je promašivao.

Unatoč svemu, Babić je velikim dijelom kontrolirao meč i Balski se pretežno branio naslonjen na užad. Odlično je kondicijski pripremljen bio '''Savage'', ali nonšalancija ga je mogla skupo koštati. Krajem devete runde Babić se opustio, počeo je spuštati ruke i opala mu je koncentracija. Balski ga je sa zvukom zvona za kraj runde pogodio strašnim desnim krošeom, a Babić je bio opako uzdrman.

Namirisao je Balski krv i poletno je ušao u posljednju dionicu ove borbe. Babić je ipak preživio njegove nalete i uspio je meč privesti kraju. Borci su borbu zatvorili na isti način kako su ju i otvorili - otvorenom i bespoštednom razmjenom, takozvanim ''brawlom''.

Suci su na kraju jednoglasno proglasili Babića pobjednikom, a svaka druga odluka bila bi pogrešna. ''Savage'' je tako osvojio WBC-ov (SIlver) pojas i sada postaje obveznim izazivačem za titulu svjetskog prvaka u ''bridgerweight'' kategoriji. Oscar Rivas trebao bi biti njegov sljedeći protivnik, ali više o svemu tome saznat ćemo kad se slegnu dojmovi ovog meča.

Publika u O2 Areni, kao i svi pred malim ekranima, mogli su uistinu uživati u ovoj borbi, a kako se meč odvija po rundama, pročitajte u nastavku teksta.

Runda 1:

Balski je jako brzo uzdrmao Babića i sudac mu je brojao. Brzo se Alen oporavio i nastavio je sa svojim klasičnim pritiskom.Strašnu otvorenu razmjenu gledali smo sredinom runde. Niti jedan boksač nije ostajao dužan. Poljak pokazuje da se radi o ozbiljnom boksaču, ali Babić djeluje neustrašivo. Balski se lijepo lateralno kretao, ali nije bježao niti od otvorenih razmjena. Bila je ovo zanimljiva runda, ali Poljak je ipak slao Babića na pod i gotovo sigurno je poveo nakon prve tri minute.

Runda 2:

Silovito je ''Savage'' otvorio drugu rundu. Pijetraj mu je dao nekoliko dobrih savjeta tijekom pauze, a Babić je svom treneru rekao kako je dobro i nije uzdrman. Balski se i dalje kvalitetno kretao te pogađao prednjim direktom, ali Babić silovito pogađa krošeima kad god pritisne Balskog uz užad ringa. Sjajnim lijevim krošeom Babić je pogodio sredinom runde. Balski je djelovao uzdmrano, ali Poljak je jednako lud kao i ''Savage''! Upustio se Balski u otvorenu razmjenu, boksači su beskompromisno plasirali udarce, ali niti jedan nije završio na tlu. Nasmijao se Balski nakon te sekvence, a Babić je nastavio s brutalnim pritiskom. Sjajan meč odvija se u O2 Areni!

Runda 3:

Treća runda započela je na isti način kao i ostale. Babić konstantno ide prema naprijed i pokušava pritisnuti Poljaka uz užad, dok Balski lijepo kontrira i dobro se kreće. Ne ostaje ni Babić dužan sa svojim moćnim krošeima. Nešto manje sadržaja ponudila je ova runda u odnosu na prve dvije, a dojam je kako je Balski počeo usporavati. Babić ga pokušava slomiti pritiskom i dojam je kako bi do kraja borbe to mogao i učiniti. Poljak se pretežno brani i baca puno manje udaraca nego u prve dvije runde. Odlična runda ''Savagea''!

Runda 4:

Oba borca nešto teže dišu na početku ove runde, ali Babić je nastavio u svom stilu. Balski pokušava maknuti Babića od sebe kombinacijom brzih udaraca, ali ne djeluje Poljak niti blizu ubojito kao na početku borbe. Balski ima iskustva u mečevima na deset rundi, ali Babićev pritisak nešto je s čime se Balski sve teže nosi. Njegove kretnje nisu lagane kao ranije i konstantno je pritisnut u kutu i uz užad ringa. Babić također ne baca udarce frekventno kao u prošloj rundi, ali dojam je da sada u potpunosti kontrolira ovaj meč. Šteta je što ne pogađa više i konkretnije. Balski lijepo eskivira njegove krošee, ali Poljak više ne pogađa kontrama. Krajem runde vidjeli smo novi ''brawl'' kao u ranijim rundama, ali većinom se radilo o promašajima obojice boksača

Runda 5:

Babić je ovu rundu otvorio s čime drugim, nego pritiskom. Naravno, odlična je to stvar za Babića. ''Savage'' je metu počeo pronalaziti direktima i kraćim krošeima, nakon što se u prošloj rundi poprilično ispromašivao. Balski u navratima djeluje opasno, ali većinom se samo brani. ''Savage'' mu jednostavno ne daje niti sekundu predaha i konstantno mu se ''unosi u lice''. Poljak se voli upustiti u razmjene pred kraj runde, u nadi da može uvjeriti suce da boduju rundu u njegovu korist. Ipak, Babić je i ovu rundu kontrolirao od početka do kraja.

Runda 6:

Druga puta u karijeri, Babić je ušao u šestu rundu. Kondicijski djeluje dobro i neumoljiv je sa svojim pritiskom. Ne uspijeva ozbiljnije uzdrmati Balskog, ali radi dovoljno da odnosi runde. Balski je pokušao s nekoliko krošea uzdrmati ''Savagea'', ali Babić je dobrim eskivažama izbjegao napade sve umornijeg Poljaka. Šteta je što Babić ne baca više udaraca direktima, jer kad god ih baci, pogađa lice Poljaka. Kombinacijom 1-2 (prednji-stražnji direkt), odlično je pogodio Balskog minutu prije kraja runde. Poljak ipak prezentira čvrstoću kakvu smo i očekivali od njega te se hrabro bori i dalje. Iako je sve umorniji, ne treba nas iznenaditi ako Balski bude prvi boksač kojeg Babić neće završiti u svojoj profesionalnoj karijeri.

Runda 7:

Impresivna je kondicija Alena Babića koji jednostavno ne usporava niti nakon šest rundi konstantnog pritiska. Kretnje Balskog solidne su početkom rundi, ali kako runda odmiče, Poljak je sve češće jednostavno pritisnut uz užad i brani se od Babićevih naleta. Sjajno Alen zasad odrađuje ovaj meč i sve je bliže WBC-ovom (Silver) pojasu. I dalje ''Savage'' metu pronalazi prednjim direktom, ali često se upušta u široke krošee koje Balski i dalje uspijeva eskivirati. Namirisao je ''Savage'' krv 30-ak sekundi prije kraja runde i žestoko je nasrnuo na Balskog. Poljak je ipak izrazito srčan i predaja mu nije opcija.

Runda 8:

Leonardo Pijetraj također je primijetio kako Babić ima puno uspjeha kad god baca prednji i stražnji direkt. Savjetovao ga je da to češće radi, a dojam je kako ga je Babić poslušao. Nekoliko puta lijepo je pogodio prednjim direktom i Balski je primao sve više udaraca. Nikad Babićev meč nije ovako dugo potrajao, ali kondicija je i dalje na nivou i Babić ne posustaje. Balski povremeno pokušava kontrirati njegove napade, ali Poljak jednostavno gubi iz runde u rundu. Babić boksa meč karijere, a krajem osme runde serijom udaraca ispogađao je Balskog. Jako pametno i tehnički puno profinjenije nego prije, boksao je Alen Babić kroz dosadašnjih osam rundi.

Runda 9:

Nismo ništa naročito drukčije gledali niti u devetoj rundi. Babič je i dalje pritiskao kao u prošlih osam rundi, a Balski se hrabro branio. Povremeno bi Balski bacio pokoji direkt, ali Babić krupnim koracima ide prema pobjedi. Treba ipak reći kako je ovo bila jedna od boljih rundi Balskog koji je puno frekventnije bacao udarce nego u prijašnjih nekoliko rundi. Međutim, opet je Babić bio bolji, ali sve do posljednje sekunde. Balski je desnim krošeom opako uzdrmao Babića, a udarac je odsjeo sa zvukom zvona za kraj runde. Pijetraj je poludio jer je Babić spustio ruke prije kraja runde.

Runda 10:

Silno se Balski ohrabrio nakon prijašnje runde i žestoko je otvorio desetu rundu. Ponovno je Poljak bio poletan i pokušavao je završiti Babića. ''Savage'' nije pritiskao kao ranije i nema sumnje kako ga je Balski poprilično uzdrmao krajem devete runde. Sredinom runde Babić se probudio i krenuo je u novi napad. Ali Balski ponovno dobro pogađa i djelomično je uzdrmao Babića. Sjajan meč gledala je publika u O2 Areni i poštovanje treba odati obojici boksača. Iako su boksali u žestokom tempu, borba je završila u još jednom apsolutnom ''brawlu''. Uspio je ''Savage'' u jednom trenutku jako dobro pogoditi, ali meč je otišao do sudačke odluke. Nevjerojatan rat smo gledali!

Linker
20. travanj 2024 04:12