Regija

Soldić donio odluku o nastavku karijere: ‘Prihvate li moje uvjete siguran sam da ostajem u KSW-u!‘

Roberto Soldić

 Sebastian Rudnicki/ KSW
Najbolji hrvatski borac u 2021. godini spreman je potpisati novi ugovor s aktualnim poslodavcem

Roberto Soldić iza sebe ima sjajnu 2021. godinu, što je potvrđeno i time što su ga čitatelji našeg portala odabrali za hrvatskog borca godine. Godinu u kojoj se njen veliki dio prvobitno nije borio, a onda je od rujna do kraja prosinca upisao dva nastupa. Prvo je impresivno obranio titulu prvaka velter kategorije, savladavši Patrika Kincla, da bi sve zatvorio impresivnim nokautom protiv legende, Mameda Khalidova. Tom drugom pobjedom postao je i drugi dvostruki prvak u KSW povijesti, dodavši si u vlasništvo pojas srednje kategorije.

Iz tog razloga ne treba čuditi što je postao hit borac na globalnoj borilačkoj karti i što nema promocije koja ga ne bi voljela vidjeti u svojim redovima. No, i KSW je jak igrač, posebno kad treba zadržati svoje najveće zvijezde. Sjetimo se samo kako je upravo Khalidov, još u vrijeme kad je bio u najboljoj formi, odbijao sve druge ponude, dok su Michala Materlu uspjeli zadržati čak i nakon što je već sve s UFC-om dogovorio. Tako da ne moramo sumnjati da Lewandowski i Kawulski raspolažu s financijskim sredstvima kojima mogu parirati drugim ponudama. Što je još važnije, Roberto nema ništa protiv ostanka.

"Imam još jednu borbu na ugovoru koji vremenski istječe u srpnju. Znat ćemo više nakon ovotjedne KSW priredbe, u nedjelju bismo trebali imati sastanak s gospodinom Lewandowskim. Reći ćemo mu ono što želim, a onda ćemo vidjeti hoće li prihvatiti ili neće. No, sto posto ću ostati ako prihvate te moje uvjete. PFL mi je već dao dobru ponudu, no ako to napravi KSW, sto posto sam siguran kako ću ostati kod njih", rekao je Soldić u podcastu MMA Fightinga.

Tomi Dijaković je nedavno otkrio kako Roberto ne može mislima pobjeći od UFC-a, koji mu je i dalje najveća želja. S druge strane, njemu je i dalje tek 27 godina i ima vremena te prostora za još malo pričekati, posebno ako si može osigurati još bolju startnu poziciju u najvećoj svjetskoj MMA promociji. Najbolje se to vidi na primjeru Mateusza Gamrota, koji je kao dvostruki KSW prvak morao svoj UFC put graditi gotovo od početka. Roberto ima priliku izgraditi se tako da dolaskom u UFC odmah napada Top 15, što trenutno možda ne bi bio slučaj. Sam priznaje kako od UFC-a ne može pobjeći, ali da mora pogledati sve s raznih strana i donijeti odluku.

"Čovječe, fanovi na Instagramu i Facebooku, čak i na ulici, pitaju me kad ću otići u UFC. To sam doživio već jako puno puta. I to me izluđuje, svakoga dana pitaju me kad ću UFC, zašto već nisam tamo. Također znam da se želim testirati. Od početka karijere moj je san otići tamo, vidjeti neke borce poput Georgesa St-Pierrea i drugih koje sam gledao putem televizije ili YouTubea. Imao sam prilike trenirati s njima i bio je to sjajan osjećaj koji me dodatno motivira. KSW me plaća jako dobro. I sad ne znam što zapravo želim učiniti. Malo sam zbunjen, no u nedjelju ću znati više. Tada ću znati što KSW želi, što nudi i koliko su spremni daleko ići. Hoće li mi dati što tražim? Vjerujem u sebe, znam što mogu i uskoro ćemo znati što budućnost donosi", rekao je o dolasku u najveću svjetsku MMA promociju, još na istu temu dodavši:

"Kao sportašu, UFC mi je broj 1. KSW me plaća toliko dobro da mogu svemu prići opušteno. Nije samo UFC u igri. PFL mi je ponudio sjajan ugovor, ONE također, jednostavno svi. Kad pobjeđujete na način na koji ja pobjeđujem, svi vas žele. Meni je osobno sve bitno i UFC je broj 1. Ali, na kraju karijere te se pita koliko novaca si zaradio. To je vrlo važno. Ako sam UFC prvak i odem u restoran, ne mogu račun platiti svojim pojasom prvaka. Danas je sve u novcu. Isto tako, želim se boriti protiv najboljih i to me motivira u treningu. Želim i treći pojas u KSW-u, no za sada nemam potrebnu težinu za to. Vidjet ćemo sve u nedjelju, nestrpljiv sam saznati što nude."

Nećemo se začuditi ako KSW ponudi Robertu najjači ugovor u povijesti njihove promocije, iako su male šanse da ćemo saznati koliko bi mu to novca moglo donijeti, kao što nije poznato niti koliko zarađuju druge najveće zvijezde promocije, poput Khalidova ili Mariusza Pudzianowskog. Također, Roberto je otkrio kako mu je ugovor ponudio PFL, dok UFC nije spomenuo, iako je ranije govorio kako ga konstantno kontaktiraju i zovu. On je svoje rekao, novac će ovog puta presuditi.

Na kraju vrijedi spomenuti ono što smo naveli iznad u tekstu, kako je Roberto i dalje vrlo mlad te da ima vremena. Zanimljivo, on se s tom konstatacijom nije u potpunosti složio.

"Dosta ljudi mi govori kako sam mlad, no nisam siguran u to. Kroz sve stečeno iskustvo, putovanja i sparinge s borcima, osjećam kako je moje vrijeme upravo sad. Sean Shelby je također rekao mom menadžeru da me ne dovodi kad budem imao previše ozljeda, kad moje tijelo bude oštećeno treninzima i svime što ide uz to. I to je istina. Slomio sam već desnu ruku. Sad je dobro, ali ne znamo što će biti kad budem imao 30 ili 31 godinu. Osjećam se dobro. Svježe i mlado, a pun iskustva. Omjer mi je 20-3, znam kako je boriti se u trećoj rundi i iza nje. Znam kako koristiti pritisak, hrvanje, jiu-jitsu i udarce. Savršeno vrijeme je sad, no pričekajmo odluku", zaključio je.

Naravno da svi žele Roberta vidjeti u najjačoj konkurenciji i saznati njegovu pravu vrijednost. Nema sumnje kako je to ambicija i njemu samom, no više je faktora koji će utjecati na njegovu odluku. Ako i ostane u KSW-u, nema sumnje da će mu promocija pripremiti vrijedne ispite. Ako napusti sigurnost poljskih poslodavaca, kreće lov. Kako njegov na titule najvećih promocija, tako i drugih boraca na njegov "hype", koji će se bez sumnje potpisom za bilo koju promociju odmah aktivirati.

Linker
23. travanj 2024 08:12