Regija

Što je sljedeće za Plazibata? Ništa nije izgubljeno, meč protiv Verhoevena moguć je već ove godine

Antonio Plazibat

 Ante Cizmic/CROPIX
Najbolji hrvatski kickboksač razočarao je sinoćnjim nastupom, ali ne treba previše očajavati zbog toga

Antonio Plazibat bez ikakve sumnje jedan je od najomiljenijih hrvatskih boraca u posljednjih nekoliko godina. Teškaš iz Solina kroz posljednjih par godina pridobio je velik broj fanova, kako svojim nastupima i spektakularnim nokautima, tako i osobnošću koju prezentira izvan kaveza.

Još od 2019. godine Plazibat nas uveseljava pobjedama u Gloryju, najjačoj kickboksačkoj organizaciji, a svaki njegov meč ponudio je veliko uzbuđenje. Nekad se radilo o pravim ratovima unutar ringa, a često smo gledali i kompletnu dominaciju koja bi završila brutalnim nokautom u režiji hrvatskog teškaša.

Više od godinu dana većina nas živi u uvjerenju da je Plazibat ‘‘onaj pravi‘‘ za svrgnuti i velikog Rica Verhoevena s trona. Nizozemac drži Gloryjevu titulu prvaka još od 2014. godine, a pojas je deset puta uspješno obranio. Plazibat je od desetog mjeseca 2021. godine bio na poziciji prvog izazivača i pokušavao je doći do meča za titulu. Rico Verhoeven izbivao je cijelu 2022. godinu iz ringa, a činilo se da će do meča napokon doći prvom polovicom 2023. godine. Nedugo poslije, Verhoeven je pretrpio tešku ozljedu koljena i morao je otkazati meč protiv Plazibata do daljnjeg.

Činilo se kao da Verhoeven već pomalo i izbjegava Plazibata, jer je svjestan opasnosti koja prijeti od strane moćnog hrvatskog teškaša. Plazibat međutim nije pristao na puko čekanje ‘‘title shota‘‘, nego je redom prihvaćao mečeve u kojima je mogao izgubiti poziciju prvog izazivača, a pobjede mu nisu donosile ništa po pitanju rang ljestvice. Nizao je Plazibat pobjede nokautom u takvim mečevima, a baza njegovih fanova konstantno je rasla.

Međutim, Antonio Plazibat na koncu se ‘‘opekao‘‘ i izgubio je u jednom od takvih mečeva koji mu ne donose ništa značajno na rang ljestvici. Tariq Osaro sinoć je deklasirao Plazibata i do pobjede je došao nokautom u petoj rundi. Sada dolazimo do trenutka u kojem se spoznaje ‘‘okrutnost‘‘ borilačkog sporta.

Ovdje pod pojmom ‘‘okrutnost‘‘ nije fokus na težini ovog sporta i posljedicama koje taj sport ostavlja na tijelu pojedinca. Fokus je na prevrtljivosti fanova koje samo jedan meč, točnije samo jedan poraz navodi na kompletnu promjenu stajališta.

Sve do sinoć Plazibat je u očima mnogih bio onaj od kojeg se skriva jedan Rico Verhoeven. Brojni fanovi vidjeli su Plazibata kao ‘‘penicilin‘‘ za Rica Verhoevena, a Nizozemac je sve frustrirao svojim navodnim izbjegavanjem toga meča. No, samo jutro kasnije, Plazibat je borac koji prema mišljenju istih tih fanova više nema apsolutno nikakve šanse protiv Verhoevena, ‘‘precijenjen je‘‘ i ‘‘nedorastao izazovu‘‘. Je li uistinu tako?

Istina da je Antonio Plazibat sinoć odradio jedan izrazito loš nastup i da je izgubio od borca koji je definitivno lošiji od Rica Verhoevena. Međutim, mora se uzeti u obzir nekoliko faktora. Prije svega, Plazibat je u prvoj rundi slomio lijevu ruku. Da, istina je da su ozljede sastavni dio jednog meča, ali ovako teške ozljede ne događaju se u svakom meču. Slomljena ruka na početku meča definitivno mijenja kompletan tijek borbe, a bilo je više nego uočljivo da nešto ne štima s hrvatskim teškašem. Ne radi se tu samo o limitiranom korištenju slomljene ruke, nego i o boli s kojom se Plazibat morao nositi još četiri runde. Nekako je Plazibat odolijevao napadima svog protivnika sve do posljednje minute pete runde, kada je ipak potpisao kapitulaciju.

image

Slomljena podlaktica Antonija Plazibata

Instagram (antonio Plazibat)

Pogledate li snimku tog meča, odnosno same završnice, uočit ćete kako Plazibat ne koristi lijevu ruku tijekom naleta Osara. Lijeva ruka bila je spuštena i Plazibat je ‘‘spašavao glavu‘‘ koristeći desnu ruku i eskivaže. Osaro je prepoznao priliku i uspješno je završio načetog i iscrpljenog Plazibata.

Možda ishod ne bi bio drukčiji čak niti da se Plazibat nije ozlijedio, ali svejedno ne treba raditi katastrofu od ovog poraza. Znali smo unaprijed da Plazibat riskira prihvaćajući sve ove mečeve u kojima je pritisak uvijek bio puno veći na njegovim leđima, nego na leđima protivnika. Čista matematika govori da s redovnijim nastupima rastu i šanse za potencijalni poraz. Mogao se Plazibat povući sa strane i jednostavno čekati svoj davno zasluženi ‘‘title shot‘‘, ali to se kosi s njegovim pogledima na ovaj sport.

Plazibat je u više navrata objašnjavao kako mora pobijediti svakog protivnika ako se želi nazivati ‘‘najboljim‘‘, a izbjegavanje mečeva i čekanje napada na pojas nije dolazilo u obzir. Nakon poraza od Osara, ‘‘generali poslije bitke‘‘ reći će da je pogriješio, ali Plazibatov stav jednostavno se mora cijeniti, jer radi se o odlikama istinskih boraca i ratnika.

Poraz od Osara također bi mogao biti korisna stvar za Plazibata. Hrvatski borac ‘‘letio je‘‘ na krilima pobjeda koje je upisao kroz proteklih godinu i pol, a višak samopouzdanja ponekad može biti i negativna stvar. Ovako je Plazibat spoznao da ipak postoje određeni segmenti na kojima mora poraditi i bude li učio na ovom porazu, mogao bi puno spremniji i bolji ući u meč protiv Rica Verhoevena, odnosno onoga tko u tom trenutku bude prvak teške kategorije.

Šanse za borbu protiv Rica Verhoevena nisu se drastično promijenile

Ali što je s borbom protiv Verhoevena, kolike su sada šanse da se taj meč dogodi?

Šanse zapravo nisu značajno drukčije nego što su bile jučer prije meča protiv Osara. Rico Verhoeven trenutno se oporavlja od teške ozljede koljena i upitno je kada će biti spreman za povratak u ring. Nerijetko se spominje povratak u desetom ili jedanaestom mjesecu, ali borci nakon operacije prednjeg križnog ligamenta nerijetko pauziraju dulje od godinu dana. Realnija je opcija da se Verhoeven vrati krajem godine i da nastupi na Gloryjevom Grand Prixu. Radi se o spektakularnom turniru na kojem će nastupiti osam najboljih Gloryjevih teškaša, a Verhoeven i Plazibat gotovo sigurno će biti dio tog turnira. Naravno, uvjet je da se obojica oporave od ozljeda, jer i Plazibat je sinoć slomio ruku.

Računajmo da će se obojica ipak oporaviti na vrijeme i nastupiti na turniru. U tom slučaju Plazibat bi imao jasan put do meča protiv Rica. Jednostavno bi morao pobjeđivati dok ih ždrijeb ne spoji, a ždrijeb bi ih možda spojio već u četvrtfinalu.

U slučaju da Plazibat nastupi na turniru, a da Verhoeven propusti turnir, opet se situacija ne mijenja značajno. Plazibat je i prije meča protiv Osara imao u planu nastupiti na tom turniru, a osvajanjem turnira ponovno bi bio prvi na redu za napad na titulu, jer na istom tom turniru nastupiti će i Tariq Osaro.

Ako bi Plazibat bio taj koji bi morao preskočiti turnir, a Verhoeven ipak nastupi, dobre su šanse da bi Osaro i Verhoeven odradili svoj međusobni obračun u sklopu turnira. Tada bi Plazibat čekao rasplet tog meča, a sljedeće kalendarske godine nakon povratka od ozljede mogao bi biti sljedeći na redu za napad na titulu.

Dogodi li se uistinu da Plazibat preskoči turnir zbog ozljede (nije poznato koliko će trajati oporavak), realna je mogućnost da će trebati jednu pobjedu prije napada na titulu. Pogledate li ostatak Gloryjevog rostera u teškoj kategoriji, složit ćete se da je Plazibat favorit protiv bilo kojeg rangiranog borca u kategoriji. Velike su šanse da bi se uspješno vratio pobjedama, a ukoliko bi ponovno izgubio, onda bismo znali da definitivno nije vrijeme za meč protiv Verhoevena.

Plazibat zaslužuje podršku, nemojte ga otpisivati nakon jednog poraza

Sve u svemu, nemojte otpisivati Antonija Plazibata nakon ovog poraza. Gubio je Plazibat i ranije u svojoj karijeri, a uvijek se vraćao bolji i jači nakon tih poraza. Krajem prošle godine proslavio je tek 29. rođendan i najbolje borilačke godine zapravo tek slijede. Poraz od Tariqa Osara mogao bi poslužiti kao korisna lekcija i Osaro mu je ukazao na određene nedostatke koje mora ispraviti. Dobra je to stvar, jer sigurno i sam Plazibat želi ući u meč za titulu u svom najboljem mogućem izdanju.

Nerijetko spočitavamo borcima da ne vjeruju dovoljno u sebe i da klonu duhom nakon jednog poraza. Sada je prilika da mi kao Plazibatovi navijači ne klonemo duhom nakon jednog poraza, nego da nastavimo vjerovati kako je Plazibat i dalje ‘‘onaj pravi‘‘ za detronizirati Verhoevena. Plazibat je takvu podršku odavno zaslužio.

Linker
29. travanj 2024 05:15