Regija

Tko će se pridružiti Gabrijelu Veočiću na Igrama u Parizu? Potvrđena su dva kvalifikacijska turnira za OI

Marko Milun (lijevo), Luka Pratljačić (gore desno), Sara Beram (dolje desno)

 Screenshot (instagram)
Hrvatska boksačka reprezentacija zasad ima jednog predstavnika na Olimpijskim igrama u Parizu

Manje od godinu dana dijeli nas od ponajveće sportske smotre na svijetu, točnije, od Olimpijskih igara koje će se sljedeće godine održati u Parizu. 26. srpnja (sedmi mjesec) službeni je početak Igara u Parizu, a boks je jedan od sportova u kojima ćemo se nadati osvajanju medalje.

Gabrijel Veočić u kategoriji do 80 kilograma ranije ove godine izborio je plasman na OI, a kvalificirao se osvajanjem srebrne medalje na Europskim igrama u Krakowu. Sara Beram na istim tim Europskim igrama bila je na korak do plasmana na OI, ali kontroverzno je izgubila meč protiv srpske reprezentativke Natalije Šadrine.

Tako naša boksačka reprezentacija trenutno ima tek jednog boksača koji je izborio plasman na OI, ali bit će još prilika za kvalificirati se. Sljedeće kalendarske godine održati će se dva svjetska kvalifikacijska turnira za Olimpijske igre u Parizu, a otkriveno je gdje i kada će se održati ti turniri.

Prvi svjetski kvalifikacijski turnir na rasporedu je od 29. veljače (2. mjesec) do 12. ožujka (treći mjesec) 2024. godine. Busto Arsizio (Italija) bit će grad domaćinu, a ukupno 49 olimpijskih normi bit će u igri na tom turniru. 28 boksača i 21 boksačica izborit će plasman na OI putem turnira u Italiji.

Oni koji ne izbore plasman preko turnira u Italiji, priliku će imati i krajem petog mjeseca. Naime od 23. svibnja (peti mjesec) do 3. lipnja (šesti mjesec), održati će se drugi svjetski kvalifikacijski turnir, a boksači će morati potegnuti sve do Tajlanda, jer Bangkok će biti poprište događaja. 51 olimpijska norma bit će podijeljena na tom turniru i time će biti kompletiran kvalifikacijski ciklus za Igre u Parizu.

Za svjetske kvalifikacijske turnire nacionalni olimpijski odbori mogu prijaviti boksačice i boksače u onim težinskim kategorijama u kojima se njihov predstavnik još nije kvalificirao za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Ukupno sedam muških i šest ženskih kategorija u programu je Olimpijskih igara. Plasman na OI putem Europskih igara tražile su Nikolina Ćaćić (-54 kg), Dea Bolanča (-57 kg) i već spomenuta Sara Beram (-60), dok su hrvatsku reprezentaciju u muškoj konkurenciji još predstavljali Matteo Komadina (-63,5 kg), Petar Krešimir Knežević (-71 kg), Marko Čalić (-92 kg) i Marko Milun (+92 kg).

Većina njih vjerojatno će nastupiti na barem jednom od dva kvalifikacijska turnira, a kad je u pitanju superteška kategorija (+92 kg), definitivno imamo dvojicu boksača koji se nadaju plasmanu na OI. Uz Marka Miluna, Osječanin Luka Pratljačić također se nada plasmanu i bit će zanimljivo vidjeti kako će se rasplesti situacija. Nadamo se da će obojica dobiti priliku za plasman te da ćemo na kraju imati superteškaša na Igrama u Parizu.

Posljednje Olimpijske igre održale su se 2021. godine u Tokiju, a našu boksačku reprezentaciju tada su predstavljali Luka Plantić i Nikolina Ćaćić kao prva hrvatska boksačica u povijesti Olimpijskih igara. Nadamo se da će naša boksačka delegacija biti brojnija u Parizu, a pred našim reprezentativcima je period u kojem će brusiti formu za dva kvalifikacijska turnira.

Linker
25. ožujak 2024 09:24