K1 i Boks

Pero Veočić osvrnuo se na Duboisov sporni udarac: Pročitajte pojašnjenje izbornika hrvatske boksačke reprezentacije

Pero Veočić (lijevo) i Gabrijel Veočić (desno)

 Facebook (pero Veočić)
Poznati hrvatski boksački trener ekskluzivno za Fight Site podijelio svoje viđenje sporne situacije

Ranije danas pisali smo vam o mišljenjima svjetskih boksača kad je u pitanju meč između Daniela Duboisa i Oleksandra Usyka. Kroz seriju ‘‘tvitova‘‘ utvrdili smo da se mišljenja razilaze. Tako neki poput Michaela Huntera i Josha Taylora smatraju da je Dubois čistim udarcem pogodio Usyka početkom pete runde, dok su Tony Bellew i Liam Smith uvjereni da se radilo o nedozvoljenom udarcu ispod pojasa.

Mišljenje osobe stručne za boks odlučili smo i sami potražiti, a Pero Veočić kao izbornik hrvatske boksačke reprezentacije više je nego adekvatan kandidat za dati osvrt na ovu temu. Otac Gabrijela Veočića, našeg najboljeg amaterskog boksača, u osvrtu za Fight Site istaknuo je kako udarac Dubois smatra legalnim.

‘‘Po meni to nije bio niski udarac. Nije odsjeo ‘ispod pojasa, nego baš u pojas. Što je najbitnije, udarac nije pogodio genitalije. Dubois je pronalazio Usyka udarcima dolje u pleksus, što se jasno vidjelo jer je Usyk poslije toga promijenio gard i laktovima je štitio pleksus. Dubois je to osjetio, a i njegovi treneri u kutu savjetovali su ga da pojača udarce u tijelo. Međutim, Usyk je dobro blokirao udarce i kretnjama je izbjegavao te napade Duboisa.‘‘, a potom je definitivno zaključio:

‘‘Udarac je legalan, dirao je pojas. Ne radi se o udarcu ispod čitavog pojasa.‘‘, zaključio je iskusni hrvatski boksački trener.

Kad je u pitanju sami meč, Veočić nam je ukratko pojasnio i što se dogodilo s tehničko-taktičke strane sinoć u Wroclawu, a usput nam je istaknuo kako isto mišljenje dijele i Gabrijel Veočić, Luka Pratljačić te osječki boksački trener Matej Matković.

‘‘Ukratko, Usyk je bio superiorniji, brži i frekventniji te je stalno radio štetu Danielu koji je na kraju pokleknuo zbog akumulacije udaraca koje je primio tijekom meča. Teško je takvom boksaču (Usyku) parirati i kako runde odmiču, on samo povećava svoju prednost jer malo tko može pratiti takav tempo. Usyk je faca i drukčiji je u odnosu na ostale superteškaše. Mobilan je, frekventan, puno je tu trzaja i kretanja bez praznog hoda. Baš je drukčiji od ostalih u toj kategoriji. Dubois je klasični superteškaš. Nije radio presing i nije bacao puno udaraca, a stalni presing i jedini je način na koji je mogao dobiti Usyka. Za stalni presing potrebno je raditi puno više, ali to je sve, samo ne jednostavno.‘‘, analiza je hrvatskog izbornika.

Dakle, aktualni izbornik naše boksačke reprezentacije na strani je onih koji Duboisov udarac smatraju legalnim, a kao odličan primjer ‘‘niskog udarca‘‘, Pero Veočić nas je uputio na meč između Efea Ajagbe i Zhana Kossobutskog. O tom meču pisali smo vam ranije danas, a Zhan Kossobutskiy diskvalificiran je nakon višestrukih udaraca u genitalije Efea Ajagbe. Snimku tog meča možete pogledati klikom na LINK, a Pero Veočić navodi da snimku premotate na 8:35 min i obratite pažnju na udarac koji je uistinu završio ispod pojasa.

Gospodinu Veočiću zahvaljujemo na stručnom osvrtu, a ne sumnjamo da ćemo u narednim danima čuti brojne osvrte na temu Duboisovog udarca, kao i samog meča.

Linker
26. travanj 2024 14:38