Regija

Tko je zapravo Oscar Rivas? Saznajte najbitnije informacije o Babićevom protivniku za svjetsku titulu

Oscar Rivas

 Screenshot (youtube, Dazn Boxing)
Iskusni kolumbijsko-kanadski boksač iza sebe ima jako respektabilne rezultate

Sjajne vijesti za Alena Babića došle su od strane Eddieja Hearna, jednog od glavnih ljudi Matchroom Boxing promotorske kuće. Hrvatski boksač u 11. mjesecu (još nije poznat točan datum) trebao bi boksati za titulu WBC-ovog svjetskog prvaka u ‘‘bridgerweight‘‘ (-102 kg) kategoriji.

‘‘Babić-Rivas bit će naređeno od strane WBC-a za svjetsku titulu. Trenutno pokušavamo dogovoriti datum. U razgovoru smo s Yvon Michelle (Rivasova promotorica) i da, čini se da će ‘Savage‘ dobiti svoju priliku za WBC-ovu titulu.‘‘, rekao je Hearn u razgovoru za Matchroom Boxing, a Babić je njegovu izjavu podijelio na svom Instagram korisničkom računu.

No tko je taj Oscar Rivas s kojim bi ‘‘Savage‘‘ trebao boksati za titulu svjetskog prvaka?

Oscar Andres Rivas Torres, 35-godišnji je kolumbijski boksač koji iza sebe ima 29 profesionalnih nastupa. Čak 28 pobjeda i samo jedan poraz upisao je Rivas u dosadašnjoj karijeri, a 19 puta slavio je nokautom. Jedini poraz u karijeri upisao je sredinom 2019. godine, a porazio ga je Dillian Whyte.

Jednoglasnom sudačkom odlukom slavio je Whyte u meču za privremenog WBC-ovog prvaka u teškoj kategoriji. Ali nije to bio nimalo lak posao za Whytea. Rivas ga je u devetoj rundi uzdrmao i Whyte je završio na podu te mu se brojalo. Uspio se Dillian ipak oporaviti i dovesti meč do kraja 12. runde. 115-112, 115-112 i 116-111 pokazale su sudačke kartice. Nema sumnje da će Babić potražiti podosta savjeta od svog velikog prijatelja i povremenog sparing partnera Dilliana Whytea.

Oscar Rivas nakon tog poraza odradio je još jedan meč u teškoj kategoriji, a bila je to pobjeda nad Sylverom Louisom. Nakon toga Rivasu se otvorila prilika boksati za svjetsku titulu, ali ne u teškoj kategoriji, nego u novoosnovanom ‘‘bridgeru‘‘.

Radi se o težinskoj kategoriji koju je u svijet boksao uveo WBC, a smjestili su ju između teške i ‘‘cruiserweight‘‘ kategorije. Boksači u ‘‘bridgeru‘‘ teže između 91 kg i 102 kg. Kategorija je nazvana po Bridgeru Walkeru, dječaku koji je 2020. godine hrabro spasio život svoje sestre koju je napao agresivni njemački ovčar. Bridger Walker bio je prvi i počasni WBC-ov prvak, ali ubrzo je došlo vrijeme za okruniti boksača koji će preuzeti titulu u novoosnovanoj kategoriji.

Oscar Rivas bio je postavljen na prvo mjesto rang ljestvice, a za titulu je boksao protiv Ryana Rozickog. Rivas je u desetom mjesecu prošle godine slavio jednoglasnom odlukom i postao je inuaguralnim WBC-ovim prvakom svijeta u ‘‘bridgeru‘‘.

Trebao je Kolumbijac 13. kolovoza (osmi mjesec) ove godine braniti titulu protiv Poljaka Lukasza Rozanskog, ali meč je otkazan iz logističkih razloga. Velika boksačka priredba trebala se održati u Caliju (Kolumbija), a Rivas je inzistirao da priredba bude popraćena i bogatim glazbenim programom. Jeniffer Lopez bila je najavljena kao predvodnica glazbenog dijela priredbe, ali nastup je navodno otkazala zbog medenog mjeseca s Benom Affleckom za kojeg se udala ovog ljeta.

Meč Rivasa i Rozanskog nije ponovno ugovoren i Eddie Hearn najavio je kako će WBC narediti Rivasu da titulu brani protiv Babića koji je nositelj WBC-ove Silver titule.

Ovaj iskusni Kolumbijac koji posjeduje i kanadsko državljanstvo zasigurno će biti favorit protiv Alena Babića, jer ipak je osjetno iskusniji i trenutno boljeg renomea od ‘‘Savagea‘‘. Izuzev jako dobro odrađenog meča protiv Whytea, Rivas je od renomiranijih imena pobjeđivao Bryanta Jenningsa (24-4-0), Joeya Abella (35-11-2) i Fabia Maldonada (27-5-0). Iza Rivasa je i respektabilna amaterska karijera.

2007. godine osvojio je srebrnu medalju na Pan-američkim igrama, a iste godine ispao je u drugom krugu Svjetskog prvenstva. Bolji je bio kasniji osvajač srebra, Vyacheslav Glazkov. Sljedeće godine Rivas je nastupio na Olimpijskim igrama u Pekingu. U prvom krugu izbacio je Kubrata Puleva, ali u četvrtfinalu ga je izbacio kasniji osvajač Roberto Cammarelle.

Kad su fizikalije u pitanju, Rivas je tri centimetra niži od Babića, ali raspon njegovih ruku iznosi 194 centimetra i tu će imati šest centimetara prednosti u odnosu na Babića. Kolumbijac nadimka ‘‘Kaboom‘‘ je dešnjak i Babić se neće morati pripremati za protivnika koji boksa iz kontragarda. Za bolji uvid u njegove vještine, zasad je najbolje da pogledate meč protiv Dilliana Whytea, a snimka se nalazi pri dnu teksta.

Oscar Rivas 2012. godine tehničkim nokautom porazio je Hrvata Ivicu Perkovića (28-34-0) u svom devetom profesionalnom nastupu. Deset godina kasnije, Rivas će vrlo vjerojatno svoj 30. nastup ubilježiti protiv Alena Babića, a nadamo se da će ‘‘Savage‘‘ popraviti rezultat kad je u pitanju Rivasov omjer s hrvatskim boksačima.

Linker
09. travanj 2024 05:02