Regija

Alen Babić nakon vijesti o napadu na svjetsku titulu: ‘Ispred mene je prilika koja me čini besmrtnim‘

Mate Parlov i Alen Babić

 Instagram (alen Babić)
31-godišnji Rovinjanin dobiva priliku upisati se u povijest hrvatskog, ali i svjetskog boksa

Veliku, zapravo ogromnu priliku dobit će Alen ‘‘Savage‘‘ Babić u 11. mjesecu ove godine. 31-godišnji hrvatski boksač borit će se za titulu WBC-ovog svjetskog prvaka u ‘‘bridger‘‘ kategoriji. Eddie Hearn u intervjuu za Matchroom Boxing potvrdio je tu informaciju, tj. on ju je zapravo i otkrio.

‘‘Babić-Rivas bit će naređeno od strane WBC-a za svjetsku titulu. Trenutno pokušavamo dogovoriti datum. U razgovoru smo s Yvon Michelle (Rivasova promotorica) i da, čini se da će ‘Savage‘ dobiti svoju priliku za WBC-ovu titulu.‘‘, rekao je Hearn

Brzo su te vijesti došle i do samog ‘‘Savagea‘‘ koji je u ekstazi i ne može vjerovati da će dobiti priliku ostvariti jedan od svojih najvećih snova. Nešto više od tri godine nakon profesionalnog debija, ‘‘Savage‘‘ će boksati za titulu svjetskog prvaka, a protivnik će mu biti Oscar Rivas (28-1-0).

Nema sumnje da će Kolumbijac biti favorit u tom meču, jer ipak je osjetno iskusniji, prvak je i iza sebe ima veće pobjede nego naš Babić. Ne igra to Babiću pretjeranu ulogu jer on je kroz većinu svog života navikao na ulogu autsajdera i rado će ju prihvatiti i ovog puta.

Babić bi se pobjedom nad Rivasom upisao u povijest kao prvi Hrvat sa svjetskom titulom nakon Stipe Drviša, barem kad su četiri najlegitimnije svjetske titule u pitanju (WBC, WBA, IBF, WBO). Drviš je 2007. godine porazio Silvia Branca u meču za WBA titulu u poluteškoj kategoriji, a izgubio ju je krajem godine protiv Dannyja Greena.

Stjepan Božić 2005. godine također se okrunio titulom svjetskog prvaka, ali prema WBF-u (World Boxing Foundation). Iako se radi o velikom uspjehu, WBF-ova titula ipak ne pripada najrelevantnijim svjetskim titulama. Kad je u pitanju WBC svjetska titula, Hrvatska jako dugo nije imala takvog prvaka.

‘‘Ispred mene je prilika koja me čini ‘besmrtnim‘ u boksačkim krugovima jer WBC-ov naslov koliko ja znam imao je samo Mate Parlov od Hrvata. Naravvno da je tu Stipe Drviš koji je uzeo WBA naslov koji je jednako vrijedan. Mate Parlov uzeo je WBC poluteškašku titulu i to davne 1987. (uzeo ju je 1978., op.a.). Obećavam da ću pustiti srce, a i više ako bude potrebno, jer ljudi, do kraja godine mogu postati svjetski prvak. Spreman sam...‘‘, napisao je Babić u svojoj objavi na Facebook profilu.

I uistinu, Mate Parlov 1978. godine porazio je Miguela Angela Cuella i osvojio je WBC-ovu titulu svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji. Jednom ju je uspješno i obranio (protiv Johna Conteha), a izgubio ju je krajem 1978. godine porazom od Marvina Johnsona. Gotovo pune 44 godine kasnije, Hrvatska ima priliku dobiti novog WBC svjetskog prvaka, a vjerujemo kako će Babić doći spremniji nego ikad. Hoće li to biti dovoljno, saznat ćemo kroz nešto više od mjesec dana (službeni datum još nije poznat).

Linker
16. travanj 2024 00:00