Regija

Toni Filipi po treći put u karijeri poražen od Talijana Mouhiidinea

Toni Filipi
 Goran Mehkek/CROPIX
Niti u ovom ogledu Toni Filipi nije uspio pronaći rješenje za stil boksa neugodnog Talijana

Nakon što ga je 2018. godine savladao u dva finala, na Mediteranskim igrama i Prvenstvu Europske Unije, Aziz Abbes Mouhiidine bio je bolji od Tonija Filipija i na Svjetskom boksačkom prvenstvu u Beogradu. Ostvario je to jednoglasnom sudačkom odlukom nakon tri runde, tijekom kojih je na račun svog stila napravio dovoljno za doći do pobjede.

Talijan je odmah od početka meča bio aktivniji, a Filipi je već standardno sporije krenuo, iako mu to ovog puta nije trebala biti dobra odluka. S nekoliko dobrih napada Talijan je ostavio bolji početni dojam, a stalnim promjenama garda postavio je tempo koji je Filipi očito imao problema pratiti. Toni je pogodio dobru seriju sredinom runde, uhvativši Mouhiidinea na krivoj nozi, no ovaj mu uzvraća svojoj dobrom serijom ulaskom u posljednju minutu. Iščekivajući gong za kraj runde, pogodio je Talijan jedan precizni dugi direkt i time vjerojatno potvrdio prvu rundu u svoju korist.

Drugu rundu ponovno bolje otvara Talijan, dok se Filipiju svakako mora zamjeriti premali broj pokušaja, posebno za nekoga tko ima zadatak preuzeti inicijativu. Otvorio se ipak hrvatski teškaš sredinom runde, a otvoreniju akciju prihvaća njegov protivnik te obojica pogađaju. Nijansu bolja završnica runde za Filipija, no samo dva suca u ovoj su mu rundi dala prednost i bilo je jasno kako u trećoj rundi mora napraviti nešto posebno.

Napokon se otvorio Toni i krenuo u okršaj, ono čime je vjerojatno Talijana trebao iznenaditi od početka ovog meča. Bio je ofenzivan i odlučan, no to je nažalost napravio prekasno. Činilo se da je Talijan također kondicijski ponešto spremniji pa se jako dobro kretao, a moguće da su njegovi udarci iz kontre doveli do toga da mu četiri suca dodijele ovu rundu. Toni je odradio rundu na koju mu ne možemo pronaći prigovora, no u svoju prednost je uvjerio tek Velšanina, koji je prve dvije runde dao njegovom protivniku, čime je Filipi poražen jednoglasnom odlukom, tri puta po 29-28 i dva puta po 30-27.

Šteta da je Filipiju ždrijeb već u prvom kolu namijenio borca koju mu dokazano stilski nikako ne odgovara te da se Toni prije jednog takvog meča nije uspio niti zagrijati kroz pokoje ranije kolo. To je Talijan naime imao pa je on u ovaj meč ušao i već upoznat s beogradskim ringom. Šteta za Tonija, posebno ako znamo da mu je ovo već treće značajno natjecanje (dva Svjetska prvenstva i olimpijske kvalifikacije) nakon osvajanja europske bronce na kojem je eliminiran u prvom kolu. Nakon ovogodišnjeg povratka na domaći tron te osvajanja Prvenstva Balkana, nadali smo se Tonijevom povratku dobrim rezultatima na najvećoj sceni, no to očito nije bilo suđeno da se dogodi u Beogradu.

Linker
17. travanj 2024 08:36