Regija

Tri hrvatska boksača danas po drugi put ulaze u ring na Svjetskom prvenstvu

Gabrijel Veočić
 RANKO SUVAR/CROPIX
Nakon šest uzastopnih hrvatskih poraza, u ring ponovno ulaze oni koji su prve prepreke savladali

Četiri hrvatska boksača, od ukupno deset koliko je doputovalo na Svjetsko prvenstvo u Beogradu, uspješno je odradilo svoj posao pri prvom ulasku u ring unutar Štark Arene. Igrom slučaja, to su ujedno bili prva četvorica koji su nastupili te su nam podosta probudili optimizam, koji je malo splasnuo nakon šest uzastopnih eliminacija preostalih boksača. No, sad je red ponovno na one koji su nam donijeli osmijeh na lice. Gabrijel Veočić, Luka Plantić i Matteo Komadina danas odlaze po svoje druge pobjede na ovoj svjetskoj smotri.

Prvi u ring će 20-godišnji Brođanin, koji je u prvom kolu impresivnom izvedbom savladao Hectora Aguirrea iz Meksika. Time je ujedno savladao na papiru težu od prve dvije prepreke, budući da ga u drugom kolu čeka njegov vršnjak iz Bosne i Hercegovine, Leo Cvitanović. Cvitanovića je ždrijeb oslobodio prvog kola pa je zbog toga tu. Veočić će u meč ući kao veliki favorit, budući da se ova dva boksača jako dobro poznaju, a Gabrijelovi rezultati iz mlađih dobnih skupina neusporedivo su bolji od onih boksača iz susjedne države. Veočić je pri dolasku na prvenstvo najavio borbu za medalju i nemojte misliti da on time sebe samo hrabri, njegove ambicije uistinu su takve. Ukoliko savlada Cvitanovića dolazi na dvije pobjede od medalje. Pobjednik ovog para u trećem će kolu na boljeg iz ogleda Sama Hickeya iz Škotske i Ramija Kiwana, predstavnika Bugarske.

Veočićev meč na rasporedu je kao šesti u poslijepodnevom programu Ringa B, dakle trebao bi hrvatski boksač srednje kategorije nastupiti negdje iza 14 sati. U poslijepodnevnom programu nastupa i Luka Plantić, u posljednjem meču unutar Ringa A. Njegov nastupa na rasporedu bi trebao biti oko 16 sati.

Mlađeg Plantića, inače hrvatskog olimpijca iz Tokija, čeka Aliaksei Alfiorau iz Bjelorusije. Država iz koje dolazi svakako poziva na oprez, a i njegovi rezultati također. BoxRec ga čak rangira kao 18. amaterskog poluteškaša svijeta, dok je Luka na istoj ljestvici 38. No, ne smijemo zanemariti sjajnu formu u kakvoj je Luka doputovao, a i razočaranje s Olimpijskih igara velika mu je motivacija. U prvom kolu odradio je jedan od svojih najboljih mečeva koje smo gledali i to je svakako dokaz da bi on mogao biti jedna lijepa priča s ovog natjecanja

Posljednji hrvatski boksač koji će danas u ring je Matteo Komadina, u desetom meču večernjeg programa u Ringu A. To bi bilo otprilike nešto iza 20 sati, a Delničanin će tražiti uspjeh protiv Denysa Pesotskyja iz Ukrajine. Nakon što je u prvom kolu savladao predstavnika Južne Koreje, Matteo je ispunio neki svoj cilj, a sve dalje bilo bi bonus. Ovo je itekako opasan protivnik, boksač koji je nastup na ovog prvenstvu izborio u jednoj od najjačih europskih nacionalnih konkurencija. No, ništa nije gotovo dok se ne odrade tri runde u ringu, a Komadina je posljednjim mečevima dokazao da može, želi te da vjeruje u sebe.

Linker
18. travanj 2024 23:58