Regija

Trakavica je gotova? Filip Hrgović napokon ima protivnika u IBF-ovom eliminacijskom meču

Filip Hrgović

 Igor Kralj/Pixsell/Zuma Press/Profimedia
Ponajbolji hrvatski boksač dobio je protivnika za kojeg se i pretpostavljalo da će prihvatiti meč

Uistinu dugo traje potraga za novim protivnikom Filipa Hrgovića. Iako se radi o eliminacijskom meču za idućeg izazivača svjetskog prvaka prema IBF-u te bi pobjednik u idealnom scenariju trebao dobiti priliku za napasti pojas, nekolicina boksača odbila je tu ponudu. IBF se spuštao na svojoj ljestvici izazivača, a boksači poput Luisa Ortiza, Andyja Ruiza, Josepha Parkera i mnogih drugih, redom su odbijali tu ponudu. Tony Yoka bio je jedan od rijetkih koji je pristao, no morao se povući jer je imao prethodno ugovoren meč protiv Martina Bakolea.

Filip je 30. siječnja ove godine gostovao u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 te je najavio kako će uskoro doći do raspleta, jer jedan od boksača spreman je pristati, samo se čeka da IBF dođe do njega. Radilo se o kineskom boksaču Zhileiju Zhangu (23-0-1, 18 KO). 38-godišnjak nadimka ''Big Bang'', još krajem prošle godine iskazao je interes za borbom protiv Hrgovića. Međutim, on se prema IBF-ovom poretku nalazi na 13. mjestu i svi boksači ispred njega, morali su prethodno odbiti IBF-ov poziv, kako bi red došao na Zhanga.

Pozivnica kineskom boksaču, došla je još proteklog tjedna, no Zhang je zatražio odgodu kako bi mu se poziv preveo na kineski jezik. Prema saznanjima portala Boxing Scene, Zhang je pristao i Hrgović napokon ima protivnika. Pristanak Zhanga, IBF-u omogućuje da službeno otvore pregovore za tu borbu. Timovi će sada imati 15 dana za dogovore oko uvjeta, kako bi potencijalno izbjegli licitaciju honorara. Sjajne su to vijesti za Hrgovića, kojeg čeka najveći meč u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri.

Zhang je za razliku od prethodnih boksača s kojima je Filip boksao, puno zvučnije i kvalitetnije ime. Kao amater, dvaput je nastupao na Olimpijskim igrama, a 2008. godine u Pekingu, okitio se srebrnom medaljom. Zhilei Zhang trenutno je neporažen u 24 profesionalna meča, a Jerry Forrest (26-4-0) jedini je boksač kojeg nije uspio savladati, odnosno, remizirali su.

Inače, Zhang je prema 29. u poretku teškaša prema Boxrecu, a ovaj 198 centimetara visoki boksač, posljednji nastup upisao je krajem 11. mjeseca protekle godine. Tehničkim nokautom u drugoj rundi, savladao je Craiga Lewisa. Filip Hrgović gotovo sigurno biti će i Zhangu najteži i najzvučniji protivnik u dosadašnjoj karijeri, a pobjednik će doći još jedan korak bliže borbi za pojas koji trenutno drži Oleksandr Usyk.

Prilikom spomenutog gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2, Hrgović je izjavio kako su dogovori sa Zhangom prethodno već odrađeni i da se samo čeka formalna pozivnica od strane IBF-a. Dakle, nekih dodatnih problema ne bi trebalo biti i čini se kako je ovoj zavrzlami uistinu došao kraj. Preostaje nam pričekati službenu objavu datuma i mjesta borbe, a boksači mogu započeti s pripremama za najveći meč u svojim dosadašnjim profesionalnim karijerama.

Linker
20. travanj 2024 01:15