Regija

(VIDEO) Gabrijel Veočić na bizaran način izgubio u Maroku, otac Pero ne očajava: ‘Pogreške se događaju‘

Imam Khataev (lijevo) i Gabrijel Veočić

 Hrvatski Boksački Savez
Supetalentirani boksač iz Slavonskog Broda bio je u nizu od 25 uzastopnih pobjeda

Nažalost, jedan od dvojice naših predstavnika na IBA-inom Golden Belt turniru u Maroku jučer je završio svoj nastup. Gabrijel Veočić kao ponajbolji hrvatski amaterski boksač ispao je u četvrtfinalu turnira, a bolji je bio ruski boksač Imam Khataev, brončani s prošlih Olimpijskih igara.

Veočić je izgubio prekidom u drugoj rundi, ali bio je to meč koji je završio vrlo kontroverzno prema navodima Hrvatskog boksačkog saveza. Naime, do prekida je došlo nakon sudara glavama gdje je Veočić izvukao deblji kraj i zadobio je posjekotinu nosa koja je uzrokovala obilno krvarenje.

Sudac iz Ugande prvo je brojao Veočiću misleći da je hrvatski boksač uzdrman legalnim udarce, a zatim je pozvao liječnika da pregleda našeg boksača. Liječnik je dao naputak da se borba prekine, ali u međuvremenu se sudac konzultirao i pokazao je javnu opomenu Khataevu zbog nedozvoljenog udarca glavom. Već tu je Khataev trebao biti diskvalificiran, ali to se nije dogodilo i suci su odlučili bodovati meč na temelju do tada viđenog.

Javnu opomenu u bodovanju nisu niti uvažili, a Khataev je slavio podijeljenom sudačkom odlukom. Veočić je prvu rundu izgubio 4:1 (četiri suca bodovala su rundu za Khataeva), ali dojam je da bi drugu dobio 5:0, jer je uspostavio kontrolu i bio je osjetno bolji boksač. Nažalost, Khataev je došao do pobjede na bizaran način, ali ništa na što već nismo navikli u amaterskom boksu. Gabrijelov otac Pero Veočić danas je dao izjavu za javnost.

"Nakon prespavane noći i video analize, još smo uvjereniji da je Gabrijel oštećen protiv Rusa Khatajeva! Možemo biti zadovoljni kako je Gabrijel boksao, pobijedio je prekidom Rumunja, brončanog s Europskog prvenstva i držao meč protiv Rusa, brončanog na Olimpijskim igrama u Tokiju! Meč je mogao i trebao otići na našu stranu, ali to je sport, pogreške su sastavni dio i događaju se u svim sportovima. U Marakeš smo stigli sa 25 pobjeda u nizu, idemo dalje, čekaju nas zahtjevni ispiti ove sezone!", rekao je Pero koji ne očajava previše zbog poraza svog sina i ne planiraju se nepotrebno zadržavati na tome.

Najvažniji dio sezone tek slijedi. Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu zakazano je za svibanj (5. mjesec), a olimpijske kvalifikacije održavaju se na Europskim igrama u lipnju (6. mjesec). Poljska će ugostiti tu smotru.

Šteta je što se niz 21-godišnje ‘‘Kobre iz Broda‘‘ prekinuo ovako nes(p)retnim porazom, ali Veočić je pokazao da itekako može parirati jednom elitnom boksač i ne treba pretjerano žaliti.

Luka Pratljačić jedini je preostali hrvatski predstavnik na turniru, a njegov polufinalni meč na rasporedu je sutra u poslijepodnevnim/večernjim satima.

Linker
21. travanj 2024 16:55