Regija

(VIDEO) Jedna greška i stara pravila koštala su Račića u prvom meču s Cogom: Prisjetite se tog okršaja

Antun Račić (gornji) vs. Max Coga (donji)

 Screenshot (youtube, Respect Fc)
Antun Račić izgubio je od Maxa Coge prije nešto više od 11 godina

Nekoliko sati dijeli nas od novog nastupa Antuna Račića u Oktagon MMA organizaciji. 34-godišnji Dubrovčanin debitirao je u Oktagonu prošle godine porazivši Nuna Costu. Bio je to meč u kojem je Costi nožni prst zapeo za ogradu kaveza, nakon čega Costa nije mogao nastaviti s borbom. Račić je službeno slavio prekidom u prvoj rundi, ali sigurni smo da je i Antun htio pobijediti na nešto drukčiji način i osjetiti borbu nešto dulje od tri minute i 43 sekunde.

Trebao se Račić kasnije te godine boriti protiv Jacka Cartwrighta, ali nastup na Oktagon 48 eventu u Manchesteru ipak je otkazao. Sve do danas Račić čeka na drugi nastup u ovoj velikoj europskoj organizaciji, ali čekanje se isplatilo.

"Killer" će danas nastupiti na Deutsche Bank Park stadionu u Frankfurtu pred 60-ak tisuća gledatelja! Nevjerojatan ambijent čeka Račića u njegovom jubilarnom 40. profesionalnom MMA nastupu (27-11-1), a odabir protivnika donosi još veću motivaciju. Naime, Račića čeka okršaj protiv Maxa Coga, domaćeg borca s kojim Antun već ima određenu povijest.

28. rujna (deveti mjesec) 2013. godine Račić i Coga borili su se pod okriljem Respect FC organizacije. Nekadašnja njemačka MMA organizacija održala je event u Wuppertalu, a program su predvodili Djamil Chan i Michael Erdinc. Od poznatijih imena na "fight cardu", tamo su se našli Stephan Puetz, Nick Hein, Donovan Desmae, Vladimir Šikić te Račić i Coga.

Tada 23-godišnji Račić iza sebe je već imao 17 profesionalnih nastupa (13-4-0), dok je godinu dana stariji Coga bio nešto manje iskusan sa osam profesionalnih mečeva (7-1-0). Coga i Račić borili su se za Respect FC-ov pojas prvaka u perolakoj kategoriji.

Prva runda dobro je protekla za Antuna Račića. Hrvatski borac brzo je uspio doći do rušenja i zauzeo je kontrolu iz gornje pozicije. Odmah se vidjelo da Max Coga dobro barata BJJ vještinama, jer jako brzo je zaključao Račića u "trokut" gušenje. Nije Coga ipak najkvalitetnije uspio zaključati Antuna i Dubrovčanin se uz dozu pribranosti uspješno izvukao. Konstantno je Coga bivao opasan iz donje pozicije, tražio je prostor za "submission", ali Račić je dobro odrađivao posao i uspješno je kontrolirao protivnika.

Druga runda slično se odvijala kao i prva. Račić je ponovno došao do brzog rušenja i gornje pozicije u parteru. Povremenim "ground and poundom" Račić je nanosio štetu i marljivo skupljao bodove. Premalo aktivnosti u jednom dijelu rudne koštalo ga je dominantne pozicije u parteru. Sudac je vratio borbu na noge i bio je to zapravo početak kulminacije ovog meča. Račić više nije uspijevao odvesti borbu u parter, a pretjerana upornost skupo ga je koštala. Račić nije puštao nogu Maxa Coge, a njemački borac iskoristio je pravila koja su dopuštala "soccer kickove" i udarce koljenom u glavu dok je protivnik u parteru. Antun je držao Coginu nogu pokušavajući ga srušiti, ali "Mad" Max sjajno je koljenom druge noge pogodio Račića u glavu i teško ga je uzdrmao.

Račić je pustio Coginu nogu nakon tog udarca, ali ostao je u parteru i Coga je "namirisao krv". Njemački borac "uzeo je leđa" Račiću, nedugo poslije zaključao je stražnje gušenje, a uzdrmani Račić nije se uspio izvući i tapkao je tri sekunde prije kraja druge runde. Neki će reći "kako nije mogao izdržati još tri sekunde", ali Račić je uistinu bio na rubu gubitka svijesti, a tri sekunde u takvim trenucima vjerojatno traju poput beskonačnosti.

11 godina kasnije Račić ima priliku osvetiti se. Tijekom sučeljavanja ugovorenog od strane Oktagona, Račić je jasno istaknuo da Coginu pobjedu vidi kao "slučajnost", odnosno, "Killer" smatra da ga je jedna pogreška koštala pobjede u tom meču. Uvjeren je Račić da je bolji od Maxa Coge i spreman je to dokazati pred 60 tisuća gledatelja u Frankfurtu.

Nestrpljivo čekamo njegov meč koji je na rasporedu oko 21:30h i nadamo se da će Račić doći do toliko željene osvete! Dok čekamo revanš, prisjetite se prvog meča Račića i Coge putem videa koji se nalazi ispod ovog teksta.

Linker
12. listopad 2024 22:30