Regija

(VIDEO) Od Preloga do najveće svjetske MMA pozornice: Prisjetite se Erslanovog prvog profesionalnog MMA nastupa

Ivan Erslan (lijevo) vs. Mateo Pišček (desno)

 Screenshot (youtube, Fitnessinprelog)
Hrvatski poluteškaš debitirao je prije nešto više od devet godina

Velika vijest jučer je pristigla od strane Ivana Erslana, ponajboljeg hrvatskog MMA borca. 32-godišnjak iz Obrovca napokon je ispunio svoj san i došao je do ugovora s UFC-om, najvećom svjetskom MMA organizacijom.

‘‘Moji snovi su se ostvarili, iako je nekad izgledalo tako daleko. Bog je uvijek imao bolje planove za mene od onih koje sam ja sam krojio.‘‘, između ostalog, napisao je Erslan na svom Instagram korisničkom računu.

Velika, ali i zaslužena nagrada za Ivanov dugogodišnji rad i mukotrpne treninge. Erslan je u MMA vode ušao tijekom studentskih dana, podosta kasnije od brojnih boraca koji se od malih nogu počnu baviti barem nekim borilačkim sportom. Erslan je prije MMA-a igrao nogomet, tijekom prve godine faksa bio je veliki pobornik odlazaka u teretanu, a zatim je na nagovor brata počeo trenirati MMA.

UFK Trešnjevka bila je Erslanova prva dvorana, a Željko Klarić učio ga je ‘‘prvim borilačkim koracima‘‘. Osvojio je Erslan Hrvatsko amatersko MMA prvenstvo, a nedugo poslije, upoznao je Sabita Handanagića uz čije je mentorstvo odradio svoj prvi profesionalni meč.

Taj meč dogodio se u petom mjesecu 2015. godine, dakle prije nešto više od devet godina. Tada 23-godišnji Erslan nastupio je na Nokaut Fighting Championship 5 eventu, iako se taj event ponekad navodi i kao Prelog Open, prvenstveno zbog mjesta održavanja. Priredbu su predvodili Dejan Vuk i Stanislav Krofak, a na ‘‘fight cardu‘‘ se našlo još nekoliko poznatih regionalnih imena poput Tadije Majića, Jasmina Ilijaša, Zorana Đođa itd.

Erslan se u svom prvom nastupu borio protiv Matea Piščeka, borca iz Osijeka. Pišček je par mjeseci ranije odradio svoj prvi MMA nastup i slavio je protiv Aleksandra Gospića, ali Ivana Erslana nije uspio poraziti.

Već u prvoj rundi Erslan je slavio tehničkim nokautom. Jako rano Ivan je odveo borbu u parter spektakularno bacivši protivnika, nakon čega je došao do ‘‘full mounta‘‘. Iz ‘‘full mount‘‘ pozicije Erslan je zadao seriju udaraca i prisilio je suca na prekid meča.

Jasno da Erslan tada nije bio pretjerano tehnički potkovan, a s obzirom da se radilo o debiju, bilo je tu vidne treme i srljanja u pojedinim trenucima. Međutim, odmah se vidjelo kako je Ivan Erslan jako perspektivan borac, vrlo atletičan i fizički odlično pripremljen. Talent je trebalo nastaviti razvijati, a Erslan je to radio unutar zagrebačkog ATT-ja gdje i danas trenira.

Nakon ukupno 18 mečeva (14-3-0, 1 NC), Erslan je uspio dogurati do najveće svjetske MMA organizacije. Još od 2016. godine čekali smo hrvatskog borca pod okriljem UFC-a, a Ivan Erslan bez dileme jedan je od onih koji su to ponajviše zaslužili.

Tihi, samozatajni radnik gradio je svoj put isključivo krvlju, znojem i suzama. Mukotrpno je Erslan radio sve ove godine, vjerujući kako će se sve na kraju isplatiti. Veliki san uspio je ostvariti, ali vjerujem da njegove ambicije ne završavaju na potpisu tog ugovora.

Pred Erslanom je najuzbudljiviji dio njegove karijere i ne sumnjamo da će Ivan još napornije raditi kako bi se što bolje prezentirao na najvećoj svjetskoj MMA pozornici.

Od Preloga do UFC-a, put nije bio lak, a Erslanovog prvog MMA nastupa možete se prisjetiti gledajući video koji se nalazi ispod ovog teksta.

Linker
07. rujan 2024 18:53