Regija

(VIDEO) Tko je zapravo novi protivnik Marka Bojkovića? Saznajte više informacija o Arlenu Ribeiru

Arlen ‘‘Benks‘‘ Ribeiro

 Screenshot (youtube, Wgp Kickboxing)
Iako se još uvijek čeka službena potvrda, sigurno je kako Bojkovića u Puli čeka iskusni Brazilac

Ranije danas pojavile su se vijesti o novom nastupu super talentiranog srpskog borca Marka Bojkovića. Uskoro 21-godišnji ‘‘Skull Crusher‘‘ borit će se 3. rujna (deveti mjesec) u Puli na FNC 7 eventu, a napokon je poznato ime njegovog protivnika.

Arlen ‘‘Benks‘‘ Ribeiro (11-4-0) stajat će na suprotnoj strani kaveza u pulskoj Areni, a radi se o definitivno najtežem ispitu u dosadašnjoj Markovoj karijeri. ‘‘Benks‘‘ je borac s 15 profesionalnih nastupa iza sebe, a prva trojica Bojkovićevih protivnika (Patrik ČelIć, Dawid Galecki, Luka Giorgadze) u zbiru su imali 11 nastupa. Podsjećamo, Marko je slavio u sva tri dosadašnja profesionalna nastupa.

Vratimo se na Arlena Ribeira. 31-godišnji Brazilac borac je koji preferira borbu u stojci. 177 centimetara visoki ‘‘Benks‘‘ pet svojih pobjeda upisao je nokatom, tri puta slavio je ‘‘submissionom‘‘ i tri puta na bodove. Nikada u karijeri nije prisiljen na predaju ‘‘submissionom‘‘, jednom je nokautiran, a triput je izgubio sudačkom odlukom.

2015. godine nastupio je u kvalifikacijskom meču za četvrto izdanje brazilskog The Ultimate Fightera (TUF). Protivnik mu je bio Adilson Fernandes. ‘‘Benks‘‘ je izgubio ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi (Arm triangle gušenje), ali s obzirom da se radi o meču koji se bilježi kao egzibicija, taj poraz ne ide mu u službeni omjer.

Svoje profesionalne poraze ‘‘Benks‘‘ je upisivao uglavnom protiv podosta iskusnijih boraca s dobrim ‘‘scoreom‘‘. Alexandre Cidade (11-1-0 uoči meča), Antonio Magno Pereira (17-5-0) i Jose Marcos (10-3-0) borci su vrlo dobrih profesionalnih omjera te s iskustvom nastupanja za neke jače MMA promocije kao što su ACB ili KSW. Joao Victor (3-2-0) vjerojatno je najnekvalitetniji borac od kojeg je Bojkovićev novi protivnik izgubio, ali taj poraz upisao je još 2013. godine.

Arlen Ribeiro svoj posljednji nastup odradio je u petom mjesecu protekle godine, a ‘‘submissionom‘‘ (RNC) u prvoj rundi slavio je protiv Alissona Marreire (4-1-0). Bio je to prvi Ribeirov nastup nakon 12. mjeseca 2018. godine i poraza nokautom od Josea Marcosa.

Bojkovićev protivnik ljubičasti je BJJ pojas, a čini se kako su mu stojka i kickboks ipak draži od partera. Naime, ‘‘Benks‘‘ povremeno nastupa u kickboksu, a na YouTubeu dostupna je kvalitetna snimka njegovog meča pod okriljem WGP Kickboxing promocije. Radi se o meču koji se dogodio krajem 2019. godine, a Ribeiro je prema dostupnoj grafici ušao u taj meč s jednom pobjedom i jednim porazom kad je kickboks u pitanju. Nasuprot njega stajao je Albert Dias (15-2-0) koji je u taj meč ušao kao osjetno iskusniji kickboksač.

‘‘Benks‘‘ je uspio izdržati sve tri runde, iako mu se nekoliko puta brojalo tijekom tog meča. Zanimljivo je kako Bojkovićev protivnik odaje dojam borca koji bolje podnosi udarce u glavu, nego u tijelo. Dias ga je u prvoj rundi uzdrmao koljenima u tijelo, a u drugoj rundi ‘‘Benksu‘‘ se ponovno brojalo baš nakon udarca u tijelo, ali ovaj put rukom. Nerijetko Arlen Ribeiro drži ruke nešto niže kako bi bolje blokirao udarce u tijelo i time ostavlja lice izloženo koje udarcima koje je u ovom meču ipak jako dobro podnosio.

Dias ga je u više navrata ispogađao čistim udarcima u glavu, ali nije ga uspijevao ozbiljnije uzdrmati. Što se Ribeirovih vještina tiče, vrijedi izdvojiti kako se radi o borcu koji se može boriti iz oba garda, a naročito je opasan njegov lijevi ‘‘middle kick‘‘ koji ubojito baca iz kontragarda. Ponekad se odlučuje na vrlo brze kružne udarce nogom, ali dojam je da ne posjeduje najbolji osjećaj za distancu kod bacanja takvih udaraca. Dobro blokira ‘‘low kickove‘‘, ali u trećoj rundi brojalo mu se nakon što je protivnik blokirao jedan od njegovih kickova. Ponekad se previše oslanja na ‘‘head movement‘‘ pritom držeći ruke podosta nisko i Bojković bi svojim snažnim udarcima mogao dobro iskoristiti takve prilike.

Naravno, jedan kickboksački meč definitivno je premal uzorak da bi se Ribeira procjenjivalo u globalu kao borca, ali određene navike i tendencije mogu se uočiti. Snimke njegovih MMA mečeva nisu naročito dostupne i kvalitetne i stoga je teško pronaći nešto više kvalitetnog materijala i informacija o njegovim MMA vještinama. Ne ide u prilog niti činjenica da je imao duži period inaktivnosti i vjerojatno je napredovao u određenim segmentima.

U svakom slučaju, zanimljivo je da se radi o borcu koji preferira stojku, konkretno kickboks i Marko Bojković mogao bi se naći u jednom jako uzbudljivom meču. Arlen Ribeiro definitivno može primiti udarac, kondicijski djeluje jako dobro i puno je iskusniji od Bojkovića. Kako će srpski borac reagirati u meču s takvim protivnikom, saznat ćemo kroz nešto više od mjesec dana.

Snimku Ribeirova kickboksačkog meča možete pogledati u videu pri dnu teksta.

Linker
15. travanj 2024 08:00