Regija

Završen je 10. Zagreb Open: Filip Šačić sjajan srebrni, Hrvatska uzela ukupno četiri medalje

Filip Šačić

 Damir Krajac/CROPIX
Proteklog tjedna u Domu Sportova održavao se vrlo jaki međunarodni hrvački turnir

Ovogodišnji Grand Prix Zagreb Open ponudio je pet dana vrhunskog hrvanja i bilo je ovo vjerojatno najbolje i najjače izdanje turnira dosad, ujedno i jubilarno deseto. Ove godine publika je imala prilike gledati i hrvače slobodnim stilom u muškoj i ženskoj konkurenciji, a neki od najboljih hrvača i hrvačica na svijetu nastupili su na turniru u Zagrebu.

Ali započnimo s rezultatima naših predstavnika. Hrvatska je turnir okončala na 15. mjestu u poretku osvajača medalja, a naši hrvači osvojili su tri bronce i srebrnu medalju. Svi naši predstavnici u muškoj konkurenciji hrvali su grčko-rimskim stilom.

Ivan Lizatović osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 63 kilograma i tako je ponovio uspjeh s prošlogodišnjeg Zagreb Opena. Osim Lizatovića, broncom se okitio Ivan Huklek u kategoriji do 87 kilograma.

Iva Gerić u hrvanju slobodnim stilom također je osvojila medalju istog sjaja kao Lizatović i Huklek, a velik je to uspjeh za jako talentiranu 21-godišnju članicu Hrvačkog kluba Ludbreg.

Najbolji rezultat od naših predstavnika ostvario je Filip Šačić u kategoriji do 82 kilograma. Šačić je upisao tri pobjede i plasirao se u finale, ali tamo ga je u teškoj i napetoj borbi zaustavio Iranac Alireza Mohmadiplani. Filip je dakle osvojio srebrnu medalju, a prošle godine također je bio naš najuspješniji predstavnik na turniru, također osvojivši srebro.

Šačić je inače proglašen i najboljim hrvačem Premijer hrvatske hrvačke lige u 2022. godini, a 2023. godinu otvorio je jako dobrim rezultatom. 27-godišnjak iz Sesveta ulazi u najbolje hrvačke godine, posljednjih godina prometnuo se u ponajboljeg hrvačkog hrvača i od njeg možemo očekivati velike stvari u nadolazećem periodu.

Ostali predstavnici ispali su u ranijim fazama turnira. Najpoznatiji među njima svakako je Božo Starčević. Naš Olimpijac porazio je japanskog predstavnika u prvom meču, ali u osmini finala zaustavio ga je reprezentativac Norveške i tu je završio turnir za Starčevića.

Što se ostalih predstavnika tiče, vrijedi izdvojiti ona najzvučnija imena. Kyle Snyder kao trostruki svjetski prvak te osvajač olimpijskog zlata i srebra svakako je jedno od najvećih imena u sklopu 10. izdanja Grand Prix Zagreb Opena. Snyder je ujedno i ponajbolji američki hrvač već nekoliko godina, a u Zagrebu je opravdao očekivanja osvajanjem zlatne medalje.

Najteži posao imao je zapravo u prvom meču gdje ga je Azerbajdžanac Magomedkhan Magomedov uspio donekle namučiti. Snyder je u toj borbi slavio rezultatom 7-4, a zatim se ‘‘prošetao‘‘ do zlatne medalje. Japanca Takashija Ishigura porazio je rezultatom 12-1, Radoslaw Baran nije mu otkinuo niti jedan bod (10-0), a u finalu je Snyder porazio i Iranca Amira Alija Azarpira. Treba reći da je zapravo i Iranac pružio jako dobar otpor, ali ostao je bez osvojenih bodova te je izgubio rezultatom 3-0.

Iranac Hassan Yazdani hrvač je jako sličnih ostvarenja kao Snyder. Također je triput osvajao svjetsko zlato, a na OI je uzimao zlato i srebro. Baš poput Snydera, Yazdani je također opravdao status favorita u Zagrebu i osvojio je zlato u kategoriji do 86 kilograma.

Yazdani nije imao nikakvih problema na putu do zlata, a protivnici su mu uzeli samo dva boda kroz ukupno četiri meča. Yazdani ih je osvojio čak 44. Sebastiana Jezierzanskog porazio je rezultatom 10-0, a zatim je Abubakr Abakarov nastradao rezultatom 11-0. Amerikanac Mark Hall u polufinalu je pokušao zaustaviti Yazdanija, ali najbolje što je mogao jest poraz rezultatom 10-0. Yazdani se u finalu borio protiv Hayatoa Ishigura, a slavio je rezultatom 13-2.

Yui Susaki bila je najzvučnije ime u ženskoj konkurenciji. 23-godišnja japanska senzacija osvojila je zlato u kategoriji do 50 kilograma, a to se uostalom i očekivalo od zlatne na prošlim Olimpijskim igrama. Susaki je ujedno i trostruka svjetska prvakinja.

U poretku medaljaša najuspješniji je bio Iran. Čak 19 medalja osvojili su iranski hrvači, a ukupno osam zlatnih, šest srebrnih i pet bronačnih. SAD je osvojio 14 medalja, ali zbog manje srebrnih medalja ostali su u poretku iza Japana. Japanci su turnir završili s 11 medalja, a od tih 11, šest ih je zlatnih (kao i SAD). Tri srebra (SAD je osvojio dva) i dvije bronce bile su dostatne za drugo mjesto na tablici.

Osim te tri države, jedino je još Azerbajdžan uzeo više od jednog zlata, a njihovi hrvači osvojili su ukupno 12 odličja. Osim dva zlata, oktili su se trima srebrnim medaljama i čak sedam bronci su osvojili.

Među Europljanima, najuspješniji su bili Mađari s jednim zlatom, jednim srebrom i četiri bronce.

Turnir se održavao od 1. do 5. veljače (2. mjesec) u Domu Sportova, a sjajno je vidjeti da se tradicija ovog jakog turnira nastavila po 10. put i da je turnir iz godine u godinu sve jači i uzbudljiviji.

Linker
15. travanj 2024 08:39